Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 19. 13:45

Jövőre bezárja kapuit a HockeyApp

A Microsoft bétateszt-szolgáltatásának funkcióit a Visual Studio App Center veszi át.

Nyugdíjazza a HockeyAppot a Microsoft, a cég bétatesztelési megoldásának feladatait a Visual Studio App Center veszi át. A szolgáltatás bezárása nem jön meglepetésként, a vállalat már egy éve bejelentette, fokozatosan átköltözteti annak funkcióit az App Centerbe. A migrációt a cég blogposztja szerint egy éven belül fejezi be, a HockeyApp így hivatalosan 2019. november 16-án zárja be kapuit.

A HockeyApp 2010-ben jött létre, válaszul az Apple által az iOS 4-gyel bevezetett Over-the-Air Delivery funkcióra, amely a külső forrásokból származó appok telepítését a korábban megszokott, USB-kábeles mizériát megkerülve, vezeték nélkül is lehetővé tette az eszközökön a fejlesztők számára. Ugyanerre a lehetőségre csapott le a céggel szinte párhuzamosan alakult TestFlight is - utóbbit az Apple gyorsan be is kebelezte, mára pedig a cég neve az iTunes Connect funkciói közül lehet ismerős.

A Microsoft 2014-ben vásárolta fel HockeyAppot, amellyel a fejlesztők iOS-en és Androidon is gyorsan eljuttathatják az alkalmazások átrajzolt, vagy akár csak egy-egy bugjavítással frissített új prototípusait a tesztelőkhöz, a megfelelő .IPA vagy .APK formájában, a HockeySDK-n keresztül. A megoldással továbbá egy sor használati adat, egyes kiválasztott események, illetve az összeomlási jelentések is követhetők, közel valós időben - nem csak a tesztverzióból, de akár később a stabil kiadásból is.

hockeyapp

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A HockeyAppal párhuzamosan a Microsoft egy sor egyéb, az alkalmazásfejlesztők számára hasznos megoldás fejlesztésébe is belefogott, ezek azonban jobbára külön platformokon mozogtak, mint a valós eszközökön történő automatizált tesztelést szolgáló Xamarin Test Cloud, a kifejezetten a Xamarin appok összeomlásait figyelő Xamarin Insights vagy épp a CodePush, amellyel a React Native appok frissíthetők azonnal, az alkalmazásboltos kör lefutása nélkül. Bár a sorolt szolgáltatások jobbára ugyanazt a fejlesztői közösséget célozzák, mindegyikhez külön profil és felhasználói interfész tartozik, ami nagyban megnehezíti a feladatok összefésülését egyetlen munkamenetbe.

A redmondi óriás ezért elkezdte egy kalap alá hozni a fentieket, a Visual Studio App Centerben, amelybe az elmúlt évben folyamatosan költöztette át a HockeyApp funkcióit is. A cég most mindenkit arra biztat, ha még nem tette, a következő időszakban kezdje meg az átköltözést az új felületre. A folyamatot a vállalat igyekszik a lehető legegyszerűbbé tenni, ennek megfelelően a fejlesztők alkalmazásait a HockeyApp mellett már az App Centerrel is szinkronizálja, így bejelentkezve már most megtalálhatják azokat felületén. A fejlesztők minden adatukat jövő év elején tudják majd teljes egészében migrálni az App Centerbe, ezzel pedig leáll majd a HockeyApp szinkronizációja. Jövő év november 16-ától tehát a HockeyApp nem lesz többé hozzáférhető, így az átállásra eddig van idejük az érintetteknek. A Microsoft dedikált csapatot is készenlétben tart, hogy segítséget nyújtsanak az átállás során elakadó fejlesztőknek.

a címlapról