Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 16. 15:14

Kisebb és olcsóbb Raspberry Pi érkezik

A Raspberry Pi 3 Model A+ a fejlesztők szerint az utolsó "klasszikus" modell a szériában.

Zsugorodik a Raspberry Pi, az egyetlen áramköri lapkára összezsúfolt eszköz fejlesztői új modellről rántották le a leplet: a Rasbperry Pi 3 Model A+ a márciusban debütált Model B+ kiadás képességeit költözteti számottevően kisebb alapterületre - sőt, még az árcédulából is farag. A kis készülékből Model A+ verziót egy ideje nem láthattunk, azt utoljára az első generációs modellből készített a Raspberry Pi Foundation, a Rasbperry Pi 2-nél ilyen kiadás nem látott napvilágot.

A hogy az első modellnél, az alapterület- és árcsökkentés most is igényel néhány kompromisszumot: a készülék a Model B+-hoz képest megfelezett RAM-ot kap, 1 gigabájt helyett 512 megabájtot, továbbá értelemszerűen a csatlakozópalettát is meg kellett valamelyest nyirbálni, eltűnt róla az Ethernet aljzat és csak egy USB 2.0 port került a lapkára. Cserébe ugyanazt a processzort találjuk az eszközön mint nagyobb testvérén, azaz egy 64 bites, négy darab 1,4 gigahertzes Cortex-A53 maggal operáló ARM chipet, továbbá a csúcsmodell slágerfunkciója, az integrált Wi-Fi és Bluetooth sem maradt ki a felhozatalból, az eszköz a 802.11ac Wi-Fi szabványt és a Bluetooth 4.2-t is támogatja. Mindezek mellett az új Raspberry Pi hőkezelése is jobb lett a fejlesztők szerint, továbbá a külső USB-tárolókról is gördülékenyebben bootol majd be a kis eszköz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindezt a cég egy szabványos HAT alapterületén rakta össze, azaz a Model A+ mérete megegyezik a Raspberry Pi-khez csatlakoztatható kiegészítőlapkákéval. A kisebb méret mellett a szokásos GPIO-tűsor is megmaradt, azaz a készülék változatlanul használható az említett kiegészítőkkel. A cég az árból is jócskán lecsapott, míg a zászlóvivő Model B+ nettó 35 dollárért kapható, a Model A+ ára nettó 25 dollár lesz (hazánkban várhatóan bruttó 9500 forint környékén alakul). A lapka egyelőre még nem kapható, a cég szerint azonban még idén megrendelhető lesz, - a hozzá tartozó tokkal együtt - a rajtra az ünnepek előtt, decemberben érdemes számítani.

A frissen bemutatkozott modell nem csak a feltámasztott kompakt kialakítás miatt fontos mérföldkő a Raspberry Pi Fondation számra, de azért is, mert ahogy blogposztjában a szervezet is kiemeli, ez az utolsó iterációja a klasszikus Raspberry Pi platformnak. Az alapítvány szerint ugyanis ebben a formában már elértek az inkrementális újítások határához, a következő verziónál már alapvető változtatásokra lehet számítani, egyebek mellett teljesen új processzorral és memóriatechnológiával. A 2012-ben rajtolt első kiadással megszokott Raspberry Pi tehát hamarosan alapos átalakulásnak nézhet elébe, noha a cég remélhetőleg nagyrészt megtartja majd azt visszafelé kompatibilisnek az ismert kiegészítőkkel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról