Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 9. 14:44

Új csúcsroutereket mutatott a Netgear 802.11ax támogatással

A szokatlan dizájnnal érkező RAX80 még idén, a RAX120 jövőre lesz kapható.

Új csúcsroutereket jelentett be a Netgear: a már elérhető Nighthawk RAX80 a vállalat első, 802.11ax szabványt támogató készüléke - az eszköz még a klasszikus nevezéktan mellett lát napvilágot, nem az egyszerűsített Wi-Fi 6 matrica kerül rá - a cég emellett a router jövőre érkező, RAX120 nevű nagyobb testvérét is bemutatta. A legfrissebb Wi-Fi szabványt támogató routerekkel egyelőre nem lehet Dunát rekeszteni, ugyanakkor a piacon már láthattunk egy-egy ilyen modellt, többek között az Asus gondozásában, a Netgeart ugyanakkor mindenképp az elsők közé sorolhatjuk az adoptációban.

rax8001

Ahogy arra már korábban is kitértünk, a Wi-Fi 6-ként is ismert 802.11ax szabvány nem az adatátviteli sebesség drasztikus növelésében erős, hanem a csatlakozó kliensek sokkal hatékonyabb kezelésében. Az elődjéhez hasonlóan 2,4 és 5 gigahertzen üzemelő szabvány például (amely a megfelelő szabályozási háttérrel az 1 és 7 gigahertzes sávok felé is nyit majd), már le- és feltöltési irányban is támogatja a MU-MIMO-t, de fontos előrelépés lesz az OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) támogatása is. A megoldással a spektrum idő-frekvencia erőforrásegységekre vagy RU-kra osztható, amelyeket az adott router vagy AP oszt ki a hálózaton belül az aktuális igényeknek, illetve hálózati prioritásoknak megfelelően. A Wi-Fi 6-os eszközök a megduplázott hálózati allokációs vektor, vagy röviden NAV (Network Allocation Vector) támogatásból is profitálhatnak, elsősorban a hozzáférési pontokkal sűrűn telített környezetekben. Az újonnan bevezetett technológiákkal a 802.11ax vagy Wi-Fi 6 azért egy nagyjából 30 százalékos elméleti csúcssebesség-ugrást is elkönyvelhet a 802.11ac szabványhoz képest, a fő újítások azonban inkább a csökkentett késleltetés, stabilabb működés és a számottevően nagyobb klienssűrűség támogatása lesznek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egész pontosan Netgear Nighthawk RAX80 AX6000 névre hallgató új készülék unortodox formaterve mögött a Broadcom BCM49408-as SoC-jére támaszkodik, amely mindjárt két 802.11ax rádiót is biztosít és négy darab, 1,8 gigahertzes Cortex-A53 maggal operál - utóbbi mellé egy segédprocesszor is társul, amely kifejezetten a hálózati csomagfeldolgozásra van kihegyezve. A router 8 párhuzamos adatstreamet támogat, 2,4 és 5 gigahertzen. Ehhez összesen 8 antennát használ ezek a két oldalán felhajtott "szárnyakban" kaptak helyet.

rax8002

Az eszköz hátoldalán két USB 3.0 aljzat mellett összesen öt darab Gigabites Ethernet aljzatot találunk, amelyek érdekessége, hogy azoknál a router a linkaggregációt is támogatja, azaz a technológiát ugyancsak támogató eszközökkel a router egyszerre két Ethernet kábellel is összeköthető, elméletben akár 2 gigabites sávszélességet biztosítva - ahogy azonban az AnandTech is megjegyzi, a gyártónak jelenleg nincs a portfóliójában a megoldást támogató modem.

rax120

A jövőre érkező izmosabb modell, a RAX120 egy kicsit szinte minden potmétert feljebb teker, a hasonló, felhajtott szárnyú dizájn mögött már 2,2 gigahertzen ketyeg a Cortex-A53 négyes, az eszköz 12 adatstreamet támogat, hátulján pedig NBASE-T LAN portot is találunk, amely akár másodpercenként 5 gigabites adatátvitelre is képes - emellett 4 további gigabites Ethernet, illetve a RAX80-hoz hasonlóan két USB 3.0 aljzat is fért az eszközre. Ugyancsak említést érdemel, hogy a RAX120 lesz az első Netgear konzumer router, amely a WPA3 plecsnit is megkapja - utóbbi egyébként a cég ígérete szerint a RAX80-ra is megérkezik, ugyanakkor erre a rajt után egy darabig még várni kell.

Természetesen a csúcsrouterek ára is a funkciókhoz igazodik, a RAX80 nettó 400 dollárért előrendelhető, kiszállítása pedig év végére várható. A RAX120 ára egyelőre nem ismert, de vélhetően valamivel a RAX80-énál is magasabban húzza meg azt a gyártó. Érdekesség, hogy a Netgear egy a jövőre érkező modellel párhuzamosan egy bétatesztelői programot is indít, amellyel 90 napig kipróbálható az eszköz, és csak akkor kell utána megvásárolni azt, ha elégedett vele a felhasználó.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról