Szerző: Gálffy Csaba

2018. november 9. 16:44

Akadoznak a Microsoft aktiváló szerverei

Összevissza működnek az operációs rendszer aktiválásáért felelős szolgáltatások.

Fejvakarásra késztetett az elmúlt mintegy másfél napban sok felhasználót a Windows viselkedése: az eddig normálisan működő telepítések ugyanis hirtelen megbolondulnak és a rendszer újraaktiválását kérik vagy épp a Pro licenc helyett csak a sima Home verziót ismerik el. A probléma első körben a Windows Insider program tesztelő-felhasználóit érte el, de a stabil kiadást használók számára is "élesedett" az aktivációért felelős rendszer hibája.

photo_2018-11-09_11-09-01

Vízjeles lesz a jogtiszta Windows is

A hibát a Microsoft hivatalosan még nem ismerte el, de a megkeresésekre adott válaszokból nagyjából körvonalazódik, hogy a jogtisztaságot vizsgáló, aktiválásért felelős szerverek rakoncátlankodtak a háttérben. A pórul jártaknak adott válaszban a cég terméktámogatási szakemberei egy-két munkanapos megoldást ígértek, és azt, hogy a mérnökök már dolgoznak a hiba elhárításán.

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan kiket érint a probléma, az említett hivatalosnak tűnő válasz szerint Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban, illetve forrásaink szerint Magyarországon is felbukkant az aktivációs szerverek zavara.

photo_2018-11-09_11-18-49

A Troubleshoot opció azonnal megoldja az aktivációt (olvasónk képei)

A megoldás a felhasználók tapasztalatai szerint viszonylag egyszerű amúgy, a Gépház aktivációs oldalán elegendő a troubleshoot opcióra kattintani és a helyes állapot azonnal helyreáll. A manuális beavatkozás nélkül viszont kinn marad az asztalon az aktivációra felhívó vízjel, így érdemes ezt a lépést gyorsan elvégezni.

A Registernek válaszolt a Microsoft sajtóosztálya, ebben közölték, hogy a hibával tisztában van a vállalat és azt a mérnökök már el is hárították a saját oldalukon. Ez az érintett számítógépeken némi késéssel jelentkezik majd, de 24 órán belül mindenkinél elhárul majd a hiba.

a címlapról