Szerző: Gálffy Csaba

2018. november 9. 16:44

Akadoznak a Microsoft aktiváló szerverei

Összevissza működnek az operációs rendszer aktiválásáért felelős szolgáltatások.

Fejvakarásra késztetett az elmúlt mintegy másfél napban sok felhasználót a Windows viselkedése: az eddig normálisan működő telepítések ugyanis hirtelen megbolondulnak és a rendszer újraaktiválását kérik vagy épp a Pro licenc helyett csak a sima Home verziót ismerik el. A probléma első körben a Windows Insider program tesztelő-felhasználóit érte el, de a stabil kiadást használók számára is "élesedett" az aktivációért felelős rendszer hibája.

photo_2018-11-09_11-09-01

Vízjeles lesz a jogtiszta Windows is

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hibát a Microsoft hivatalosan még nem ismerte el, de a megkeresésekre adott válaszokból nagyjából körvonalazódik, hogy a jogtisztaságot vizsgáló, aktiválásért felelős szerverek rakoncátlankodtak a háttérben. A pórul jártaknak adott válaszban a cég terméktámogatási szakemberei egy-két munkanapos megoldást ígértek, és azt, hogy a mérnökök már dolgoznak a hiba elhárításán.

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan kiket érint a probléma, az említett hivatalosnak tűnő válasz szerint Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban, illetve forrásaink szerint Magyarországon is felbukkant az aktivációs szerverek zavara.

photo_2018-11-09_11-18-49

A Troubleshoot opció azonnal megoldja az aktivációt (olvasónk képei)

A megoldás a felhasználók tapasztalatai szerint viszonylag egyszerű amúgy, a Gépház aktivációs oldalán elegendő a troubleshoot opcióra kattintani és a helyes állapot azonnal helyreáll. A manuális beavatkozás nélkül viszont kinn marad az asztalon az aktivációra felhívó vízjel, így érdemes ezt a lépést gyorsan elvégezni.

A Registernek válaszolt a Microsoft sajtóosztálya, ebben közölték, hogy a hibával tisztában van a vállalat és azt a mérnökök már el is hárították a saját oldalukon. Ez az érintett számítógépeken némi késéssel jelentkezik majd, de 24 órán belül mindenkinél elhárul majd a hiba.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról