Szerző: Habók Lilla

2018. november 9. 12:32

Nem elégedettek a Google engedményeivel a tüntetők

Választ adott Sundar Pichai vezérigazgató a "Google Walkout For Real Change" demonstráció követeléseire, amelynek néhány elemét hajlandó a cég teljesíteni.

Engedett és nem is a Google a jelenlegi céges kultúra ellen tiltakozó 20 ezer dolgozója, ideiglenes munkavállalója, beszállítója és alvállalkozója követelésének. A demonstrálók november elsején vonultak fel a vállalatnál tetten érhető diszkrimináció, rasszizmus és szexuális zaklatások miatt, a megfogalmazott követeléseknek viszont Sundar Pichai vezérigazgató válasza szerint csak néhány elemét hajlandó teljesíteni a vállalat, emiatt a "Google Walkout For Real Change" kezdeményezői tovább szeretnék folytatni a tárgyalásokat az igazgatósággal.

Pichai válaszában belátta, hogy a múltban a vállalat nem minden esetben cselekedett helyesen, és emiatt elnézést kért a dolgozóitól. A jövőre nézve pedig a vezérigazgató megígérte, hogy átláthatóbb lesz a problémakezelés folyamata, nagyobb támogatást és több gondoskodást fog nyújtani az arra rászorulóknak, továbbá elkötelezettebb lesz a méltányos és tiszteletteljes munkahely kialakításával kapcsolatban. A vállalásokat a Google ebben a dokumentumban részletesebben is kifejtette.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A legfontosabb engedmények közé tartozik, hogy a vállalat a jövőben nem ragaszkodik majd a szexuális zaklatási esetek cégen belüli választottbírósági (arbitration) eljárási kereteihez, hanem a bejelentőkre bízza a döntést, hogy hagyományos külső bíróság elé szeretnék-e tárni a panaszukat. Pichai hozzáteszi, hogy egyébként a cég eddig sem igényelte az érintettektől az ügyek teljesen bizalmas kezelését. Azonban azt is megjegyzi, hogy a személyes adatvédelem miatt továbbra is a belső bíráskodást tartja a legjobb eljárásnak.

A Google vállalásai tartalmazzák még, hogy a jövőben a belső vizsgálatok jelentéseiben a szexuális zaklatási ügyek nagyobb részletességgel fognak szerepelni. Továbbá a vizsgálat folyamata is változik, a bejelentési folyamat egy külön aloldalt kap, amely személyes, élő támogatási lehetőséget is nyújt majd. A HR-es megbeszélésekre az érintettek vihetnek majd magukkal támogató személyt a kérésüknek megfelelően, és ezenkívül a cégtől is kapnak támogatást a folyamat közben és után, beleértve a tanácsadást és a karriertámogatást. Továbbá a cég változtatni fog a szexuális zaklatáshoz kapcsolódó képzésén is, amelyet innentől kezdve mindenkinek el kell végezni, különben a teljesítményértékelési rendszerben negatív indikátorként jelenik meg. 2019-ben pedig a cég még inkább azon lesz, hogy a sokféleséget, a méltányosságot és a befogadást támogassa a munkavállalók felvételekor, előrehaladásakor és megtartásakor egyaránt.

google_walkout_2

Néhány követelményre a válasz azonban teljesen kimarad a dokumentumból, amit a tüntetés kezdeményezői egy blogbejegyzésben részleteznek. A #GoogleWalkout aktivistái nehezményezik, hogy a vállalat nem tervezi a kérésnek megfelelően egy diverzitásért felelős tisztségviselő kinevezését, aki közvetlenül a vezérigazgatónak jelentene és ajánlásokat tehetne az igazgatótanácsnak.

Továbbá a Google válasza kifejezetten csak a szexuális zaklatásra fókuszál, de kihagyja a tárgyalásból a rasszizmus, a szexuális diszkrimináció és a strukturális egyenlőtlenség kérdését. Ennek részeként az előrehaladás lépései kifejezetten csak a teljes munkaidős alkalmazottakra vonatkoznak, de kihagyják a szerződéses munkatársakat, akik a Google munkaerejének több mint felét teszik ki, ráadásul ez a csoport nagyrészt színes bőrűekből, bevándorlókból és a munkásosztály tagjaiból áll, akik a mozgalom tagjai szerint több támogatást igényelnének.

Összességében a tüntetők szerint a szexuális zaklatás csak egy tünet, amelynek megoldásához előbb a hatalom strukturális egyenlőtlenségeit kellene megoldani a munkahelyen. Bár az előrehaladást és a beígért lépéseket a #GoogleWalkout kezdeményezői is jónak tartják, csak éppen nem elégnek, ezért a Google igazgatóságát megpróbálják meggyőzni egy közelgő megbeszélésen a többi követelés teljesítéséről is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról