Szerző: Habók Lilla

2018. október 30. 15:00

Amerikában legálissá vált az elektronikus eszközök házi javítása

Minden harmadik évben a Kongresszusi Könyvtár új kitételekkel frissíti az amerikai digitális szerzői jogi törvényt, amellyel bizonyos esetekben legálissá tesz olyan tevékenységeket, mint például a másolásvédelem megkerülése - amit eddig is végeztek, csak éppen nem legálisan.

Megjelent az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának legfrissebb listája arról, hogy milyen körülmények között lesz törvényes a szoftverekhez tartozó másolásvédő, digitális jogkezelő (digital rights management, röviden: DRM) rendszerek kikerülése. Az intézmény háromévente jogosult az 1998-ban megalkotott digitális szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act, röviden: DMCA) kiegészítésére vagy a korábbi kiegészítések változtatására, mely eredetileg megszabja, hogy az eszközökre telepített védelmi rendszerek kijátszása bűncselekménynek minősül. A Kongresszusi Könyvtár azonban jogosultságot kapott, hogy meghatározza a kivételes eseteket, emiatt a cégek és különböző érdekvédő szervezetek folyamatosan lobbitevékenységet folytatnak, hogy a saját érdekeikben álló kitételek jelenjenek meg vagy éppen ne jelenjenek meg a listában.

Míg például 2003-ban még csak négy törvény alóli kivételes esetet fogalmazott meg az intézmény, addig a 2018-as dokumentum kilencet megújított, és nyolc új esetet is meghatározott, sok esetben alpontokkal együtt. Ezek közül idén legfőképpen két módosítás tartott számot nagyobb érdeklődésre. Az egyik lehetőséget ad a DRM feltörésére az elromlott autós szoftverek és az elektronikus eszközök, mint például telefonok, tabletek, okosórák, routerek vagy személyi asszisztensek "házi" megjavítása érdekében - a Right to Repair kezdeményezésnek köszönhetően. Viszont valóban minden csak házilag oldható meg, mivel a DRM feltöréséhez és a termékek javításához szükséges eszközöket továbbra sem lehet árulni, az ingyenes terjesztésük pedig "szürke zónának" számít a The Register szerint.

drm_szereles

A "Right to Repair" mozgalom követelései

Továbbá a régi játékok kedvelői is örülhetnek, mivel a játékokat eddig csak a játékkörnyezetet eredetileg futtató, mára elavult eszközökön lehetett legálisan játszani. Ez meglehetősen megnehezítette például a régi játékok tanulmányozását vagy megőrzését. A Kongresszusi Könyvtár a könyvtárak számára már korábban is lehetővé tette, hogy megőrizzék a játékok másolatait futtatható formában, mostantól viszont másoknak is lesz rá lehetősége. A módosítás szerint ugyanis ha a szerzői jog tulajdonosa vagy képviselője már "megszüntette a külső számítógépes kiszolgálóhoz való hozzáférés biztosítását, amely megkönnyíti a hitelesítési folyamatot", akkor a felhasználó a saját számítógépére vagy játékkonzoljára lemásolhatja és módosíthatja is a programot a hozzáférés helyreállítása érdekében.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezenkívül például a törvényváltozás értelmében már nem lesz szövetségi bűncselekmény a hálózatba kötött, részben vagy teljes mértékben implantált orvostechnikai eszközökből származó betegadatokhoz (data output) való hozzáférés. A jailbreak lehetősége már kiterjed a hangalapú asszisztensekre, mint például az Amazon Echóra vagy a Google Home-ra is. A telefonok, tabletek, mobil hotspotok és viselhető eszközök kapcsán pedig megengedett lesz a szolgáltatófüggetlenítés annak érdekében, hogy másik vezeték nélküli hálózathoz tudjanak az eszközök csatlakozni.

Egy másik érdekes kitétel szerint, ha a vakok törvényes kereskedelmi csatornákon keresztül jutottak hozzá a szoftverekhez, akkor megkerülhetik a digitális jogkezelő rendszereket annak érdekében, hogy a képernyőolvasó programmal felolvastassák a tartalmát. Azonban a törvény és annak ellentmondásait erősítő példa, hogy ugyan a vakok lehetőséget kapnak a DRM feltörésére, de lényegében nekik saját szoftvert kellene fejleszteni az eszközeikhez. A törvény szerint ugyanis továbbra is illegális a DRM-et megkerülő képernyő-felolvasó eszközök értékesítése, amelyet a vakok megvásárolhatnának.

Sokan kifogásolják a DMCA módosítási folyamatát, ami meglehetősen távol áll a valóságtól. Ahogy az Ars Technica is kifejti, a szabályozás ugyan bűncselekményként tartja számon a törvénybe nem foglalt esetekben a másolásvédelem feltörését, mégis az interneten rengeteg ezt megkönnyítő szoftver található, amelynek fejlesztőit látszólag senki nem igyekszik megbüntetni. Így pedig a Kongresszusi Könyvtár háromévente megjelenő módosításai feleslegesnek tűnnek, de szimbolikus jelentőséggel bírnak. Mindenesetre a digitális szerzői jogi törvény változtatásai a a héten már életbe is léptek, azonban a felsoroltak kizárólag az Egyesült Államokra vonatkoznak, és nem jelentenek változás más országokra, akár a magyarországi jogszabályokra.

a címlapról