Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
DevOps és frontend-fejlesztői témákkal indul idén a HWSW meetup-sorozata

Új termékvonallal venné be a nagyvállalati piacot az ARM

Asztalos Olivér, 2018. október 17. 17:56

Neoverse néven érkeznek a kifejezetten az enterprise szegmenst célzó processzoros fejlesztések.

hirdetés

Rövid, ám annál fontosabb bejelentéssel nyitotta meg éves TechCon rendezvényét az ARM. A brit chiptervező immár hivatalosan is beszáll az egyre nagyobb potenciállal kecsegtető nagyvállalati piacra, ahol dedikált fejlesztésekkel próbál utat törni saját utasítás- és mikroarchitektúráinak. A Neoverse márka alatt érkező különféle fejlesztések a következő hónapokban és években érkezhetnek meg, a nagyra törő tervek szerint pedig rohamtempóban fejlődnek majd tovább, az ígéret szerint generációnként nagyjából 30 százalékkal.

arm_1

A nagyvállalati alatt kvázi az összes fontosabb eszközt célba veszi az ARM, legyen szó top-of-rack switchekről, mobilos adótornyok infrastruktúrájáról, átjárókról, routerektől, vagy épp az évek óta bevehetetlennek bizonyuló szerverekről. Utóbbiba eddig jóformán minden cég bicskája beletört. Bár a Qualcomm tagadja, de iparági pletykák szerint az ARM-os processzorok koronázatlan királyaként számon tartott cég is leállította ilyen irányú, Centriq név alatt futó termékcsaládjának fejlesztését. Ennek tükrében különösen érdekes, hogy az utasításarchitektúra tulajdonsának beszállásával sikerül-e piacot rabolni az x86-tól.

A várhatóan több menetes kemény harcnak ígérkező küldetéshez első körben öt platformot vázolt fel röviden az ARM. A Cosmos kódnevű már meglévő, A72-es és A75-ös magokra épül, feladata vélhetően csak a névjegy letétele, ergo túl nagy sikert ettől maga az ARM sem várhat. A jövőre érkező Ares lehet az Intel és az AMD első valamirevaló kihívója. A tervezőcég nem árult el részleteket, ám ez jó eséllyel a már megismert Cortex-A76 leszármazottja lehet majd. Ennek mentén a Zeus a Deimost, a Poseidon pedig a Herculest módosított, a szerverpiac igényeihez igazított variánsát takarhatja. Az ambiciózus tervek szerint ezek mindegyike 30 százalékos teljesítménybeli ugrást hoz majd.

arm_2

Az egyes platformokon belül rugalmas és nagyon széles skálázhatóságot ígér az ARM, amely szerint majd akár 96 darabig is fel lehet tornászni egyetlen CPU magszámát. Emellett a tervezőcég kiemelte, hogy az eddigiekhez hasonlóan készíthet egyedi igényekre szabott IP-ket, legyen buszról, interkonnektről, vagy akár egy processzormagon belüli részegységről. Utóbbi akár egy SMT-szerű megoldás is lehet, az ARM egyik diáján ugyanis feltűnt a "threading architecture" kifejezés, amely a magnkénti többszálas végrehajtásra utalhat. A vállalat konkrétabb fejlesztésekről egyelőre nem beszélt, ám nem kizárt, hogy a TechCon következő napjai során további részletek derülnek ki a Neoverse-ről.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Két hét múlva újraindul a legnagyobb hazai tech meetup-sorozat, a HWSW free!