Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 16. 08:21

Egy félresiklott karbantartás zárta ki otthonaikból a Yale ügyfeleit

Komoly böjtje volt az angliai felhasználók okosotthonos kényelemének, a tulajdonosok egy része a bejárati ajtón kívül ragadt.

Kellemetlen pofont kaptak az angliai Yale Security ügyfelei az előző hét közepén. Az okosotthonos biztonsági rendszerrel, pontosabban mobilról nyitható zárral és megfigyelőrendszerrel foglalkozó cég egy előre nem tervezett karbantartásba kezdett múlt szerda reggel. A vállalat többek között egy Twitter bejegyzésben hívta fel a figyelmet a váratlan eseményre, amelyben azt is közölte, hogy a folyamat akár 24 óráig is eltarthat, mely során egyes ügyfelek problémákat tapasztalhatnak a részben online működő szolgáltatásban. A publikus visszajelzések alapján végül nem sikerült egy napon belül befejezni a karbantartást, amely miatt egyes ügyfelek nem tudtak bejutni otthonaikba.

yale

A panaszokra a Yale úgy reagált, hogy ügyfelei az online rendszer problémáinak ellenére működtethetik okos zárjaikat az azokon található számlap segítségével. Ennek ellentmond az a The Register által idézett, IT mérnökként bemutatkozó felhasználó, aki elmondása szerint képtelen volt bemenni otthonába a váratlan karbantartás ideje alatt. Ez utóbbi igencsak elhúzódott, a Yale későbbi bejegyzései szerint még másnap délelőtt, bőven 24 órával az első bejelentést követően sem működött minden tökéletesen, sőt. A cég október 11-én közölte, hogy a biztonsági rendszer vezérlésére hivatott mobilos alkalmazás épp egyáltalán nem működik. A legutóbbi, szombati Twitter postok alapján még két nappal később sem volt tökéletes a szolgáltatás, egyes ügyfelek "kisebb" problémákat tapasztaltak a Yale szerint.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A cég termékei, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatása népszerűnek számít a releváns piacokon. Ez többek között annak köszönhető, hogy a Yale olyan komoly partnerekkel is együttműködik mint az Amazon, amely például komplett csomagban kínálja a termékeket. Az Amazon Key otthoni készlet 250 dollárért egyrészt a Kwikset vagy a Yale okos zárát foglalja magába, másrészt pedig a vállalat új 1080p-s Cloud Cam biztonsági kamerájának, éjjel is működő speciális (Key Edition) változatát, amelyet az Amazon akár ingyen beszerel. Bár a Yale zárja nem kevésbé biztonságos mint egy hagyományos megoldás, ahogyan a példa is mutatja, az internethez kapcsolt bejárati ajtó erősen kiszolgáltatottá teheti a tulajdonost.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.