Szerző: Gálffy Csaba

2018. október 4. 16:32

Elérhető az új Windows 10

A 1809-es verzió manuálisan már tölthető, jövő héten magától is lejön-felmegy.

Elindult a Windows 10 új kiadásának, az egyszerűen csak "Windows 10 October 2018 Update"-nek keresztelt verziónak a fokozatos bevezetése. A 1809-es kódszámmal érkező frissítés első körben manuálisan telepíthető, a szélesebb nyilvánosság majd az október 9-i patch kedd alkalmából kapja meg a frissítést - jelentette be a Microsoft a héten zajlott hardveres sajtóeseményén.

A telepítéshez jelenleg el kell látogatni a Microsoft oldalára, ahonnan elérhető az apró Upgrade segéd, ezt elindítva pedig letöltődik és települ a 1809-es frissítés. Az általunk használt, idei kiadású hardveren villámgyorsan lezajlott a telepítés, a letöltés nélkül számolva mintegy 10 perc után munkára készen állt a frissített rendszer. A gyors telepítést indokolja, hogy az előző Windows 10-alverziókhoz képest ez a kiadás meglehetősen pehelysúlyú, a jelentős újdonságok listája szokatlanul rövid.

Az egyik újdonság a kereső, amely kevésbé cortanás, viszont lényegesen hasznosabb, tartalmazza például a nemrég megnyitott dokumentumok listáját (nem csak az adott gépen, hanem a Timeline-funkció alapján az összes eszközön). A kereső nem csak a fájlok között kutat, hanem webes találatokat is listáz, illetve ha tartozik outlook.com fiók is a bejelentkezett felhasználóhoz, akkor az üzenetek között is keres.

Apróság, hogy a Bluetooth-eszközök listáján immár megnézhetjük az akkus töltöttség szintjét, így egy pillantással áttekinthető, hogy mi szorul éppen töltésre vagy elemcserére. Szintén apró funkció, hogy a betűk mérete immár a teljes rendszer skálázódásától függetlenül állítható, így ha kellemetlenül kicsik a feliratok, akkor elegendő lehet ezt az egy csúszkát állítani.

A vadonatúj képernyőmentési funkcióról már ejtettünk szót - a Windowsból kikerül fokozatosan a Snipping Tool, helyette pedig egy rendszerszintű képernyőmentés kerül be. Ez a Win+Shift+S kombinációval húzható elő, és már rögtön keretezhetjük is a menteni kívánt felületet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Már-már űrtechnika, de van beépített vágólap-kezelő is: ez (ha bekapcsoljuk, mert alapesetben ki van kapcsolva) lehetővé teszi, hogy ne csak a legutolsó másolt elemet, hanem a korábbiakat is elérhessük. A lista a Win+V kombinációval érhető el, és végre nincs hozzá szükség külső alkalmazás telepítésére.

A Your Phone appról már szintén megemlékeztünk, ezzel az androidos és iOS-es telefonok köthetőek a PC-hez. Nagy integrációra nem érdemes számítani, a telefon képgalériája és az SMS-üzenetek érhetőek el az alkalmazásból (magyarul Csatolt telefon a neve). Jó poén, hogy támogatja viszont a drag-and-dropot, tehát erről a felületről a képek behúzhatóak például dokumentumokba, anélkül, hogy át kellene másolni (vagy szinkronizálni) ezeket. A szolgáltatás azért némileg csalódás, más üzenetküldő szolgáltatást az SMS-en kívül nem támogat, és például a telefonra érkező értesítéseket sem mutatja. Jó hír viszont, hogy a Microsoft dolgozik, a következő kiadásban képernyőtükrözés is elérhető lesz, tehát a gép előtt ülve nem kell a telefont kézbe venni majd.

A Windows Update is komoly ráncfelvarrást kap. Egyrészt pontosabban szabályozható majd, hogy hogyan és mikor indul el a frissítés, így az Update-terrornak vége lehet. Szintén fontos újdonság, hogy immár BIOS/UEFI frissítéseket is kiszolgál majd, így ezekhez sem kell a gyártói oldalakat böngészni.

A ZDnet hívja fel a figyelmet, hogy egy új alkalmazás is elérhető, a Diagnostic Data Viewer, amellyel áttekinthetjük, hogy a Microsoft pontosan milyen telemetriai adatokat gyűjt be a gépünkről. Ez mindenképp jó lépés a transzparencia irányába, és kiváló következő lépés lenne, ha ezt le is tudnánk teljesen tiltani.

És az első problémák

A frissítéssel szinte menetrendszerűen megjöttek a felhasználói panaszok is. Az egyik általános panasz, hogy a frissítést követően a felhasználó saját dokumentumai egyszerűen eltűnnek, ezen pedig a visszaállítás sem segít, az állományok és a mappák véglegesen töröltek. A beszámolók szerint ilyenkor csak a backup segít, ha van biztonsági mentés, akkor onnan (értelemszerűen) előkeríthetőek a törölt állományok.

Mi egy másik, jóval kevésbé súlyos problémát tapasztaltunk, a frissítést követően a lokalizáció (tehát az operációs rendszer nyelve) bolondul meg, az angol és magyar nyelvet változatos felületeken keveri. Ez a hiba korábban is fennállt, a frissítés azonban újrakeverte a kártyákat, bizonyos felületi elemek nyelve megváltozott.

Zajlik a következő verzió tesztelése

Ahogy fokozatosan befejeződött a 1809 fejlesztése, úgy pörgött fel a következő Windows 10-kiadásé. Az egyelőre 19H1 kódnéven futó projekt a napokban friss tesztelhető kiadást is kapott, a 18252-es buildszámmal. Ezt mind a Skip Ahead, mind a Fast Ring tesztelői egyszerre kapják meg, az Insider béta-program résztvevői számára már élesedik is a letöltés.

Ebben a kiadásban egyelőre minimális újdonságok vannak, folyik a Control Panel lassú átköltözése a modern felületre, most épp a Ethernet IP-beállítások duplikálódnak, így nem kell a régi felületet beizzítani például egy statikus IP beállításához. Emellett rengeteg apró javítást hoz az új béta - leginkább az előző bétákhoz viszonyítva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról