Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 4. 09:24

Európában is szépet nőtt a szerverpiac

Egy év leforgása alatt bő negyedével nőtt a kiszolgálókból származó forgalom, a darabszám viszont csökkent.

Egészségeset nőtt tizenkét hónap leforgása alatt a szerverpiac - derül ki az IDC friss jelentéséből. Az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) piacra lebontva közölt második negyedéves számok alapján 28,9 százalékkal gyarapodott a kiszolgálókból befolyt bevétel, amely így elérte, sőt, átlépte a 4 milliárd dollárt (a pontos összeg 4,092 milliárd). Bár a növekedés mértéke relatíve nagy, az most is elmarad a globális piacra mért értéktől, amely a szóban forgó időszakban 43,7 százalékos volt. Érdekes adalék, hogy a forgalommal ellentétben a darabszám csökkent az előző évhez képest, a gyártók által leszállított 515 000 darab kiszolgáló 3,7 százalékos mérséklődést jelentett.

Az IDC jelentése alapján a növekedés oroszlánrészéért az Egyesült Királyság és Németország, illetve kisebb mértékben Hollandia felelt. A szóban forgó piacokon az egyedi igényekre összeállított, úgynevezett multinode (sűrűségre optimalizált) kiszolgálókra nőtt leginkább a kereslet, a 251,4 százalékos gyarapodás nyugodtan nevezhető kiugrónak. Emellett a jelentés kiemeli az egyedi igényekre szabott rack kiszolgálókat, amelyekből 87,3 százalékkal magasabb értékben fogyott az IDC mérése szerint. A dobogó legalsó fokán a javarészt mainframe-eket jelentő nagy rendszerek állnak, amelyekre 48,6 százalékkal költöttek többet a vásárlók. Bár a forgalom növekedéséből és a darabszám növekedéséből egyenesen következik, de a piackutató a rend kedvéért leszögezte, hogy a drágább szerverek iránti keresletnövekedés hajtotta meg a szóban forgó második negyedévet.

emea_serv

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A gyártók bevételi listájának élén továbbra is a HPE áll, amely 12,7 százalékkal növelve forgalmát 1,16 milliárd dollár kasszírozott a régióban. A második helyen álló Dell EMC esetében más a helyzet, a 916 milliós forgalom ugyanis tetemes, 52,7 százalékos gyarapodást jelentett, amellyel lőtávolba került a nagy konkurens. Ennél is nagyobbat ment az IBM, amely 97,7 százalékkal növelve bevételét 387 millió dolláron zárt. A tetemes ugrás vélhetően a tavaly ősszel megjelent új a Power és Z mainframe-eknek köszönhető, amelyek frissítési ciklusa (részben) a második negyedévre esett. Az utolsó megnevezett gyártó a Lenovo, mely a 45,6 százalékos gyarapodásnak hála 330 millión zárta a negyedévet.

Ahogy globálisan, úgy az EMEA régióban is tovább nőtt az ODM-szereplők (bérgyártók) forgalma, amellyel immár a harmadik legnagyobb erőnek számítanak. A 16,1 százalékos gyarapodás hátterében a nagy felhős cégek (Microsoft, Google, Amazon, Facebook, stb.) állnak. Ezek már jó ideje saját tervezésű vasakból építik fel adatközpontjaikat amelyek gyártásával ODM-eket bíznak meg. Az IDC szerint a bérgyártók idén, illetve jövőre is folytatják menetelésüket, ugyanis több nagyvállalat (pl. Apple, Amazon, Google) is új európai adatközpont építésén dolgozik. Végül az IDC megjegyzi, hogy nagyjából egy évvel a megjelenést követően Európába is elértek az AMD Epyc processzorokra épülő kiszolgálók, amelyek többek között az Intel ellátási nehézségeinek hála kedvező fogadtatásban részesültek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról