Szerző: Habók Lilla

2018. október 1. 15:10

Távozik Elon Musk a Tesla-igazgatótanács éléről

Meglátszik a Tesla részvényárfolyamán Elon Musk meggondolatlan Twitter-üzenetének hatása és a negatív médiavisszhang. Az amerikai tőzsdefelügyelettel viszont sikerült megállapodni, úgyhogy Musk marad az elnök-vezérigazgató, de az igazgatótanács éléről távozik.

Sikerült kiegyeznie Elon Musknak az amerikai tőzsdefelügyelettel, így megússza azt a büntetőpert, amely az elnök-vezérigazgatói pozíciótól való eltiltással is járhatott volna. Azonban az SEC-nek (United States Securities and Exchange Commission) Musk igazgatótanácsi elnöki pozíciójából való eltiltását sikerült elérnie, amelyről 45 napon belül kell lemondania a megállapodás értelmében, és a következő három évben nem is térhet vissza a posztra - helyette független igazgatót választanak, valamint két független igazgatósági tag is csatlakozik a testülethez. Ráadásként a Tesla és Elon Musk is 20-20 millió dollárt fizet a tőzsdei árfolyam befolyásolásáért, mivel a Tesla-vezér korábbi meggondolatlan bejelentése miatt a shortoló befektetők igen rosszul jártak.

Augusztus elején Musk egy Twitter-üzenetben tette közzé, hogy kivonja a tőzsdéről a Teslát, miközben a jelenlegi részvényesnek 420 dolláron tesz ajánlatot, amelyhez a tőkefedezetet is megszerezte cég. A bejelentés hatására a cég papírjai hatalmasat ugrottak, az akkori 340-350 dolláros árszintről egészen 380 dollárig. Azonban augusztus végén Musk bejelentette, hogy lefújja az akciót, mivel a tőzsdei kivonulás nem egészen az elképzelései szerint működik. Azaz nem lehetne megoldani, hogy a meglévő részvényesek valamilyen formában tulajdonosok maradhassanak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A bejelentések viszont hatalmas felfordulást okoztak, amelyet már a SEC sem hagyhatott szó nélkül. Mivel nagyon könnyű manipulálni egy cég saját részvényárfolyamát, ezért szigorú szabályok vonatkoznak a fontos bejelentésekre, a vállalatok vezetői hogyan, mikor és mit mondhatnak például a jövőbeni tervekről és a pénzügyi teljesítményről. Musk a Twitter-üzenetével a szabályokat abszolút megszegte, ráadásul mint később kiderült, a kinyilatkoztatásának nem is volt alapja, hiszen tényszerűen Musk még csak nem is beszélte meg a potenciális finanszírozóval az üzlet kulcselemeit, beleértve az árat. A Twitter-üzenet hatására mégis megugrott a részvényárfolyam, és a vállalat ellenében fogadó shortolók pedig buktak az üzleten, tehát az alaptalan állítások vélhetően kimerítették az értékpapír-csalás tényállását. Úgyhogy a SEC nem is habozott, és büntetőpert indított, amelyben a Teslától a jogtalan vagyonszerzés visszafizetését, büntetés megfizetését és Musk eltávolítását kérte az elnök-vezérigazgatói és igazgatótanácsi pozíciójától.

Végül azonban az ügy a bírósági út helyett mégis megállapodással zárult a fentebb vázolt feltételekkel. Ezenkívül a vállalatnak egy ideiglenes bizottságot is létre kell hozni, amely felügyeli Musk kommunikációját a befektetőkkel és a nagyközönséggel, beleértve természetesen a közösségi média és a Twitter aktivitását. A bizottság munkáját pedig maga a SEC fogja ellenőrizni és jóváhagyni, hogy semmiképp ne történhessen az augusztusihoz hasonló eset a jövőben. Továbbá magának a Teslának is "kötelező eljárásokat és ellenőrzéseket kell implementálni", hogy felügyelje Musk kommunikációjának valamennyi formáját, és ennek ellenőrzését szintén a SEC fogja végezni.

tesla_reszvenyarfolyam_201809

Meglehetősen hullámzó az augusztus eleje és szeptember vége közti részvényárfolyam

A megállapodás kritikusai szerint Musk túl könnyen megúszta a történteket, mivel vezérigazgatói pozíciót továbbra is megtarthatja, és a kiszabott büntetés sem okoz akkora megterhelést számára. Ha viszont a tőzsdefelügyeletnek sikerült volna elérnie, hogy Musk az elnök-vezérigazgatói pozícióból is távozni kényszerüljön, az igazi csapás lett volna a vállalat számára, hiszen akkor vezetőként egyáltalán nem vehetne részt a Tesla működésében, ami miatt a cégben Musk miatt bízó befektetők teljesen reményüket vesztették volna - tehát ez nem feltétlen szolgálta volna a befektetők érdekeit.

Bár a Tesla nem adott ki hivatalos közleményt a megállapodás kapcsán, de a jelek szerint Musk pozitívan értékeli a történteket, és nem igazán változtatott stílusán. A The New York Times beszámolt róla, hogy a vezérigazgató közvetlen a megállapodás után levelet küldött ki a Tesla munkatársainak, melyben kifejezetten pozitív hangvételűen a kemény munkára biztatja őket, mivel meglátása szerint "a nyereségesség már nagyon közel van". A történtek tehát nem annyira szegték Musk kedvét, pedig a tőzsdefelügyelet büntetőpere és végül a kiegyezés viszont még csak az első fejezet volt, hiszen a pórul járt, és például pozícióikat zárni kényszerülő shortolók is nagy összegeket vesztettek az ügy miatt, így közülük szintén néhányan beperelték a Teslát az őket ért veszteségekért. A Tesla részvényárfolyama pedig a botrány kapcsán kirobbant negatív médiavisszhang hatására a 265 dollárig esett vissza.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról