Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 1. 10:26

Saját doménregisztrátort indít a Cloudflare

A vállalat plusz díjak nélküli, biztonságos doménnév-kezelést ígér, első körben meglévő ügyfeleinek.

Saját doménregisztrátor szolgáltatást indít a Cloudflare: a vállalat létrejöttének nyolcadik évfordulóján jelentette be Cloudflare Registrar szolgáltatását, amelyet hamarosan több lépcsőben minden érdeklődő számára elérhetővé tesz - a cég ráadásul saját regisztrációs költségén felül nem számol fel plusz díjat a szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleknek.

A regisztrátor, bár most nyílik meg a publikum felé, valójában nem teljesen új: miután a Cloudflare eredeti doménregisztrátorát 2013-ban támadás érte, a vállalat úgy döntött, saját kézbe veszi a doménjei kezelését. Erre később több ügyfele is felkapta a fejét, végül pedig a cég a megoldást Custom Domain Protection szolgáltatásának keretei között ezt számukra is elérhetővé tette. Ez utóbbi szolgáltatás ugyanakkor csak az ügyfélkör legfelső peremét célozta, ennek megfelelő, csillagászati árcédulával, a Cloudflare azonban most úgy döntött, széles körben elérhetővé - és megfizethetővé - teszi doménregisztrátori tevékenységét.

A Cloudflare felmérése szerint az ügyfelek legnagyobb fájdalmát a doménregisztátorok zöménél a szerződés megújításakor rendre megemelkedő árak, illetve a folyamatos kiegészítőajánlatok jelentik, amelyekkel a cégek bombáznak - ezek jelentős része ráadásul olyan alapvető(nek vélt) szolgáltatást kínál, mint a DNSSEC, amely a DNS-adatok hitelességét és integritását hivatott bizonyítani.

cldflr

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat a hasonló problémákat egyszerűen orvosolná: garantálja, hogy az ügyfelek évről évre ugyanazt az árat fizetik majd a regisztrált doménekért, vagyis a TLD-k (Top Level Domain) nagykereskedelmi árát, és az ICANN regisztrációs díját, plusz költség nélkül. A cég emellett a fontos biztonsági funkciókat, "best-practice-eket" alapértelmezetten elérhetővé teszi szolgáltatásában, legyen szó az említett DNSSEC-ről vagy akár a kétfaktoros hitelesítésről. Mindezeken túl a vállalat ingyenes WhoIs védelmet is biztosít, a doménre vonatkozó adatokból kigyomlálva a személyes információkat az ICANN irányelveknek megfelelően, ezzel nagy mennyiségű spam levéltől kímélve meg a regisztrálót.

A szolgáltatás egyelőre csak a már meglévő Cloudflare-ügyfelek számára érhető el, akik létező doménjeiket költöztethetik át a vállalathoz - de nekik is fel kell iratkozniuk az Early Access programba, hogy meghívóhoz jussanak. A cég egyre nagyobb erőkkel dolgozik az alapvető online infrastruktúra olcsóbbá tételén - és nem utolsó sorban annak összpontosításán saját kezében. A vállalat ugyancsak a napokban jelentette be a Bandwidth Alliance kezdeményezését, amelynek keretében a felhőszolgáltatás vásárlók számára jelentősen csökkentené a az elérhető sávszélesség árát, legalábbis abban az esetben ha Cloudflare-ügyfélről van szó, aki valamelyik a szövetségben résztvevő cloudszolgáltatót használja.

a címlapról