Szerző: Hlács Ferenc

2018. szeptember 28. 15:30

Még hét napig lehet jelentkezni a Nemzeti Kiberversenyre

Még egy hétig (október 5-ig) lehet jelentkezni 4 fős hallgatói csapatoknak az újragondolt Nemzeti Kiberversenyre, ahol egy szimuláció keretében egy súlyos kiberbiztonsági válsághelyzetet kell megoldaniuk.

A 2018-as versenyre a szintén felsőfokú tanulmányokat folytató négy fős, független szervezőgárda olyan komplex forgatókönyvet dolgozott ki, amely egyaránt célozza a kiberbiztonság technikai oldalával foglalkozó, illetve annak gazdasági, jogi, nemzetközi vagy éppen humán dimenziója iránt érdeklődő hallgatókat. A szimuláció során a négyfős csapatok egy gyorsreagálású szakértői csoport szerepébe lépnek, és megoldást kell találniuk az érintett szektorok közötti együttműködésre, az incidens nemzetközi eszkalációjának elkerülésére, a média kezelésére, a pánikhangulat megelőzésére, valamint törvényszéki, illetve nyomozási tevékenységet is folytatniuk kell a bizonyítékok és az elkövetők megtalálása érdekében.

A verseny alapja egy úgynevezett Table Top Exercise (TTX). A versenyzőknek az első, online fordulóban a rendelkezésükre álló adatok alapján kell állapítaniuk, milyen incidenssel állnak szemben és megoldási javaslatokat, eljárásokat kell kidolgozniuk. A legjobb csapatok ezután újabb információkat kapnak arról, hogy a kialakult helyzetben milyen változások történtek. Ezeket az adatokat, illetve a kidolgozott javaslatokat 2018. november 6- án már egy élő prezentáció keretében kell előadni a hazai szakemberekből felkért zsűri számára.

kverseny

Tekintettel arra, hogy az online kihívásokra való felkészülés, illetve az incidensek kezelése a való életben is szakterületeken átívelő, átfogó megközelítést igényel, a szervezők arra biztatják a jelentkezőket, hogy akár egy vagy több egyetemen különböző szakokon tanuló hallgatókból állítsák össze a csapatokat. Ezáltal szélesebb tudásbázissal rendelkezhetnek a feladatok megoldásához, illetve a felkészülés során tapasztalatot szerezhetnek a különböző szakterületekkel való együttműködésben. Minden csapat felkészülését egy fő mentor segítheti, akit érdemes a kiberbiztonság területén jártas, rutinnal rendelkező szakemberek közül kiválasztani.

A szervezők célja kettős: a rendezvény keretein belül egyfelől szeretnének a jövő kiberbiztonsági munkavállalói számára lehetőséget biztosítani, hogy megmutassák képességeiket és a legjobbak nemzetközi szinten is kipróbálhassák magukat. Másfelől a jövő kiberbiztonsági munkaadóit is érdekeltté kívánják tenni a versenyen való részvételben, akár támogatás révén, akár vállalti csapat kiállításával és mentor biztosításával annak érdekében, hogy a kiberbiztonsági szakembernek készülő, legtehetségesebb fiatalokkal már a tanulmányaik alatt kapcsolatba kerülhessenek. További információk elérhetők a verseny weboldalán és Facebook eseményén.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról