Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 24. 14:33

Hibrid felhős tárolómegoldással rukkolt elő az Amazon

A Dell szerverén elérhető on-premise Storage Gateway-jel hibrid felhős környezet építhető ki.

AWS Storage Gateway szoftverrel előtelepített Dell szervert kínál az Amazon, mely termékkel hibrid felhős környezetet lehet kialakítani. Az 1U PowerEdge R640 rack kiszolgálóra épülő termék két Skylake SP processzort, 128 gigabájt memóriát, illetve 6 terabájt SSD-alapú tárhelyet kínál a helyi gyorsítótárazáshoz. A vason futó AWS Storage Gateway-jel összekapcsolható az Amazon felhős tárolószolgáltatása, gyorsítva a lokális adatelérést. A rendszert biztonsági mentéshez, archiváláshoz, katasztrófa utáni helyreállításhoz, felhős adatfeldolgozáshoz, tárolórétegzéshez, illetve migrációhoz egyaránt ajánlja az Amazon. A fájl, kötet, illetve virtuális szalagok tárolásához is alkalmazható Gateway közvetlenül az AWS szolgáltatáshoz kapcsolódik, amely az S3 mellett a Glaciert és az EBS-t is takarhatja.

aws_gateway

Az Amazon kiemeli, hogy az AWS Storage Gateway telepítése és használata pofonegyszerű. A kulcsrakész hibrid felhős megoldáshoz ugyanis nem feltétlenül szükséges már meglévő virtualizált környezet, helyi adatközpont vagy rendszeradminisztrátorok hada, az a magától értetődő konfigurálást követően automatizáltan végzi az adatcserét. A Gateway három módban használható: fájlok konfigurációja mellett az interfész NFS-en vagy SMB-n keresztül kapcsolódhat az Amazon S3-hoz. Ebben az esetben objektumokként tárolja a fájlokat a rendszer, amely többek között olyan S3-as funkciókhoz ad hozzáférést, mint az életciklus menedzsment vagy a többrégiós replikáció. Ezzel párhuzamosan kihasználható az AWS Lambda, az Amazon Athena, vagy akár az Amazon Macie is, mely utóbbi gépi tanulásos adatvédelmet kínál.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Kötetes módot választva, a felhőben tárolt adatok helyi iSCSI kötetekként férhetőek hozzá. Ebben az esetben konfigurációtól függően gyorsítótárazáshoz használható a helyi szerver, vagy akár egy teljes másolat is tartható a PowerEdge R640-en. Emellett EBS (Elastic Block Store) snapshotok formájában katasztrófa utáni helyreállításhoz vagy migrációhoz is használható a kötetes mód. Végül, de nem utolsó sorban a szalagkönyvtárakhoz tervezett tape mód, amivel VTL könyvtárakat lehet tárolni, kiváltva akár a komplett on-premise szalagos infrastruktúrát anélkül, hogy a bevett biztonsági mentéses folyamat változna. Az AWS Storage Gateway-t futtató Dell szerverért bő nettó 12 000 dollárt kér az Amazon, amely webshopjában értékesíti a kiszolgálót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról