Szerző: Hlács Ferenc

2018. szeptember 6. 15:14

A strapabíró telefonokra is kiterjeszti vállalati ajánlásait a Google

Az Android Enterprise Recommended program új, "Rugged" kategóriával bővül, amely a fizikai igénybevétellel és a vállalati feladatokkal is megbirkózó modelleket tömöríti.

Újabb okostelefonoknak oszt ki Android Enterprise Recommended plecsnit a Google, a vállalat ezúttal kifejezetten a strapabíró "melóstelefonok" közül válogatta ki az ajánlásra alkalmas modelleket. Az Android Enterprise Recommended program idei kezdeményezés a Google részéről, a februárban indított minősítési rendszer célja, hogy garantálja a céges felhasználók részére, hogy olyan készüléket vásárolnak, amely nagyvállalati környezetben is jól használható és biztonságos.

A keresőóriás a programot most egy új "Rugged" kategóriával bővíti, amelybe az olyan, céges felhasználásra is ajánlott eszközöket gyűjti össze, amelyek a fizikai igénybevétel során is megállják a helyüket. A vállalat kapcsolódó weboldalán már megtalálhatók a kategória minimális rendszerkövetelményei, eszerint legalább 2 gigabájt RAM-ra és 16 gigabájt belső tárhelyre van szüksége egy készüléknek a plecsnihez. Emellett a MIL-STD-810G vagy IEC 62-2-32 ellenállási tesztnek is meg kell hogy feleljenek a telefonok, azaz több leejtést is gond nélkül át kell vészelniük 1,2 méter magasból betonra. A cég, ahogy az lenni szokott, a nagyvállalati rendszer-beléptetési megoldásokat is megköveteli a gyártóktól, a telefonok felé a zero-touch enrollment és a QR-kódos beléptetés támogatása is követelmény.

rggd

Hogy a Google áldását megkapják, a készülékeknek a fentieken túl Android 7.0 vagy annál frissebb rendszert kell hogy futtatniuk, amelyet a gyártó legalább egyszer frissít új főverzióra, továbbá, ahogy az irodába szánt modellek esetén is, a telefonoknak a biztonsági frissítéseket azok megjelenésétől számított maximum 90 napon belül meg kell kapniuk. Komoly plusz követelmény azonban a gyártók felé, hogy itt azt is kiköti, hogy az eszközöknek legalább 5 éven keresztül biztosítani kell ezeket a biztonsági frissítéseket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Android Enterprise Recommended program új listájára a Zebra portfóliójából került fel a legtöbb modell, a cég TC25, TC51, TC56, TC70x és TC75x készülékei is megkapták az ajánlást, továbbá a Honeywell Dolphin CT40, CT60 és CN80 telefonjai is. A lajstromon a Sonim XP8, a Point Mobile PM45 és az októberben megjelenő Datalogic Memor 10 is ott van. A Google emellett már a Panasonic-kal és más gyártókkal is közösen dolgozik az új eszközök felvételén a programba, ezekre a keresőóriás szerint a következő hetekben-hónapokban lehet számítani.

Nem csoda, hogy a Google az irodák biztonságában használt modellek mellett a "harctéren" szolgáló készülékek felé is nyit vállalati programjával, az IDC szerint ugyanis a strapabíró androidos telefonok szegmense a következő öt évben stabil, 23 százalékos éves növekedés elé néz. Ezeket a modelleket pedig jellemzően nem magáncélra, sokkal inkább céges környezetbe, külső helyszínen dolgozó munkaerő (futárok, mérőóra-leolvasók, építőmunkások) vásárolják, logikus tehát, hogy ezek a telefonok is megkapják saját kategóriájukat a Google céges ajánlásai között. A vállalat eddig egyébként kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapott a februárban rajtolt kezdeményezés kapcsán, mind partnereitől, mind a vásárolóktól, akiknek komoly segítség lehet a hosszú távon is megbízható céges eszközök kiválasztására.

a címlapról