:

Szerző: Gálffy Csaba

2018. szeptember 4. 09:30

Elkészült az új OpenStack

Menetrendszerűen érkezik az OpenStack friss kiadása, a Rocky. Az elkészült alapokra most érkeznek a csemegének számító fejlett képességek.

Az idei kiadás meghatározó témája, hogy a fejlesztők beindították a gőzhengert a funkciókínálat bővítésére és elkezdték gyors ütemben kipipálni a hiányzó képességek listájának elemeit. Ennek keretében már nem csak a többséget érintő funkciók kaptak törődést, hanem a ritkábban használt, de bizonyos forgatókönyvekben nagyon fontos elemek is, mint az AI, az ML, az NFV vagy épp az edge computing. Lássuk a jelentősebb újdonságokat!

Mi az OpenStack?

Nehéz üzemeltetned a hagyományos adatközpontod? Túl sok adatot termel a hadronütköztetőd? Vonz a publikus felhő könnyű használata? Megoldás lehet az OpenStack, amely iparági összefogás formájában kínál teljes szoftvercsomagot, amellyel egy automatizált, hatékonyan működő felhővé varázsolhatod meglévő infrastruktúrád - szerverekkel, virtualizációval, tárolókkal, hálózattal.

Az Ironic felel OpenStack-környezetben a nyers vas menedzsmentjéért. Ez egyre relevánsabb, a konténerek bevezetésével néhol megkezdődött a virtualizáció leépítése és a visszatérés a hypervisor nélkül, közvetlenül a "nyers vason" futó operációs rendszerekhez. Az Ironic komponens felel azért, hogy az OpenStack hozzá tudjon férni a hardveren futó firmware-hez és az UEFI-beállításokat távolról is kezelni lehessen - ki/be kapcsolni a virtualizációt, Hyper-Threadinget és más firmware-szintű funkciókat. "Nyers vas" környezetben szintén probléma az áramkimaradásos leállás, ami komoly fejfájást tud okozni az üzemeltetőknek - az Ironic erre a forgatókönyvre is hoz megoldást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A konténeres környezetek támogatása tovább fejlődik, az OpenStack vonatkozó komponense, a Magnum immár megszerezte a Kubernetes-minősítést, így hivatalosan támogatott konténer-telepítőnek számít. Ez nagyvállalati környezetben nagyon fontos, garanciát ad a konzisztens működésre.

A TripleO komponens hozta el a Queens fontos újdonságát, az Ansible-alapú Fast Forward Upgrade-et (FFU), amely nagyon leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az adott OpenStack telepítést tetszőleges verzióra lehet frissíteni, egy lépésben, offline, az összes komponensen. Ezzel lehetséges a különböző "hosszanfriss", nyújtott támogatású release-ek között gyorsan frissíteni, így nem kell végigugrálni a közben kiadott kisebb verziókat. A képesség a Queensben még béta címkével jelent meg, a Rocky már hivatalosan támogatott funkcióvá emeli az FFU-t. A fejlesztők reményei szerint a régebbi telepítéseket használók számára ez nagy segítség lesz, az FFU-val kényelmes és támogatott módon válthatnak majd Queensre.

A Rocky kiadással 1.0-s verziót kap a Qinling, az OpenStack serverless/FaaS megoldása. A Qinling lényege, hogy az OpenStack-felhőre építve tud szervermentes működést kínálni, anélkül, hogy a virtuális gépeket, szervereket és konténereket manuálisan kellene kezelni. A Qinling természetesen integrálódik az OpenStack egyéb komponenseivel, például a Keystone-nal, a rendszer identitáskezelőjével.

Az OpenStack Rocky komponensenkénti újdonságai itt érhetőek el. Az új verziót alaposabban bemutató webinar pedig itt látható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.