Szerző: Hlács Ferenc

2018. augusztus 27. 12:06

Két utódot is kap a DJI Mavic Pro drónja

A Mavic 2 Pro mellett az olcsóbb Mavic 2 Zoom is bemutatkozott, izmosabb kamerákkal és új szoftveres trükkökkel felszerelve.

Két drónját is frissítette a DJI, a piacvezető gyártó Mavic szériájának új generációjáról rántotta le a leplet. A két új négyrotoros Mavic 2 Pro és Mavic 2 Zoom néven debütál, mindkét eszköz a már ismert, 2016-ban megjelent Mavic Pro utódjaként kerül piacra. Külsőre, illetve a repülési képességekben a két modell azonos, a dizájn első blikkre a Mavic Próétól sem sokban különbözik, az eltérést a drónok nevéből sejthetően a kamerák terén érdemes keresni.

mavic2pro3

A Mavic 2 Prón egy 20 megapixeles Hasselblad L1D-20c kamerát találunk. A svéd Hasselbladban a vállalat tavaly többségi tulajdonos lett, a felvásárlásnak pedig a Mavic 2 Pro kamerája az első gyümölcse. Az eszközre az amatőröknél néhány lépcsőfokkal feljebb mozgó filmesek is felkaphatják a fejüket, a kamera ugyanis 1 hüvelykes CMOS szenzorral érkezik, amely a gyártó szerint mintegy négyszeres hatékony érzékelőfelületet kínál az előző generációhoz képest.

Ez az első alkalom, hogy kisméretű konzumer drón hasonló méretű szenzort kap, a gyártó ráadásul a kamera 3200-as ISO értékét is egészen 12800-ig tolta fel. A batyuból a 10 bites 4K HDR támogatás sem hiányzik, a kamera továbbá állítható rekesznyílást is kapott, az f/2.8 vagy f/11 értékre állítható be, az aktuális fényviszonyoktól függően, és a HNCS (Hasselblad Natural Color Solution) is ott van a felhozatalban, amellyel a cég magas minőségű színrögzítést ígér. A félprofi filmesek tehát valószínűleg ismét megtolják majd a vállalat szekerét, akik végre nem kell, hogy drónmonstrumokat hordozzanak magukkal, amelyek levegőbe tudják emelni a jobb minőségű kamerákat, az új Mavic modell egy hátizsákban is kényelmesen elfér.

A Mavic 2 Zoomban már az ismert kisebb 1/2,3 hüvelykes, 12 megapixeles szenzort találjuk, cserébe viszont az eszköz 2x optikai zoomra képes, (24–48 mm fókusztávolság mellett) egy 48 milliméteres telefotó lencsének hála. Ezt a modellt a gyártó igyekezett szoftveresen is tuningolni: a Mavic 2 Zoom Super Resolution funkciójával képes kilenc fotót egyetlen, nagyméretű, 48 megapixeles képpé összefésülni. Szintén érdekes Dolly Zoom funkció, amellyel a drón repülés közben képes ráközelíteni a célpontra és közben a fókuszt is automatikusan szabályozni, ezzel a Vertigo effektust idéző hatást keltve.

mavic2zoom

mavic2pro2

Mavic 2 Zoom (fent) és Mavic 2 Pro

Mindezek mellett a már ismert képességek mindkét modellben felvonulnak, ilyen a time lapse videók készítésére szolgáló, manuális vezérléssel használható Free mód és a Circle is, mikor egy kiválasztott célpont körül a drón automatikusan körözve készít felvételt. Ugyancsak felkerült a palettára a Course Lock, ennél a drón repülés közben kameráját egy kijelölt fix ponton tartja, illetve a Waypoint is, amellyel előre kijelölhető a drón számára a repülési útvonal. Az ActiveTrack funkció is 2.0-s verziójához érkezett az új készülékekkel, ez a mozgó célpontokat követi automatikusan, amelyeknek már a valószínűsíthető útvonalait is képes megjósolni, így előre optimalizálva a felvételhez használt röppályát.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ami a repülési képességeket illeti, a gépek hajszállal tovább bírják a levegőben mint elődjük, a gyártó mindkét modellhez 31 perces maximális üzemidőt ígér - az előző generáció 28 percet produkált egy feltöltéssel. Az drónok végsebessége óránként 72 kilométer, ha nem kell szembeszéllel is megküzdeni, a távirányító hatótávolsága pedig 8 kilométer, ráadásul a gyártó szerint a gépek ilyen távolságból is képesek valós időben, Full HD felbontás mellett streamelni kameraképüket. Az új Mavic gépekre továbbá 10 szenzor került, amelyekkel minden irányból képesek érzékelni, és kikerülni a felbukkanó akadályokat. A Mavic 2 Pro nettó 1449 dollárért, a Mavic 2 Zoom pedig nettó 1249 dolláros áron vásárolható meg.

mavic2pro

A DJI jelenleg a drónok szegmenséből több mint 70 százalékot kanyarít ki magának, és új termékei jellemzően pozitív fogadtatásra találnak a tempósan növekvő piacon, amely a civil, kereskedelmi, illetve állami-katonai háttérrel rendelkező vásárlók érdeklődését is egyre inkább felkelti. A DJI a 2016-os Mavic Próval is nagyot gurított, annak rajtjakor a cég gyártósorai nem is tudták tartani a tempót a kereslettel. A Drones Globe szerint tavaly Észak-Amerikában a vállalat riválisai az 500-1000 dolláros árkategóriákban alig tudtak labdába rúgni a DJI 72 százalékos piacrésze mellett, mindössze két szereplőnek sikerült szabad szemmel látható piacrészt elérni, a Parrot és a Yuneec gyűjtött be 7-7 százalékot.

A kínai gyártó az ezer dollárnál vaskosabb árcédulák esetében is 70 százalék fölötti részesedést produkál, az olcsó, 500 dollár alatti drónok szegmensét viszont úgy ahogy van átengedi a többi szereplőnek, ebben az árkategóriában a cég nem versenyez. A konkurenciának a vállalat azonban még így sem hagy igazán táptalajt, az említett Parrot például leépítésekkel küzd a fennmaradásért, egy másik hajdan erős szereplő, a 3D Robotics pedig már teljesen le is állt a drónfejlesztéssel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról