Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Alapkövetelmény lett a DevOps ismerete a fejlesztők számára?

Visszavonja legutóbbi frissítését a CCleaner

Habók Lilla, 2018. augusztus 06. 16:43

Fórumbejegyzésben jelentette be a CCleanert fejlesztő Piriform (és Avast), hogy ismét a v5.44 letölthető fő verzióként, és a v5.45-ben található "hibákat" heteken belül kijavítja a cég. Az eléggé vitatott verzióban a vállalat a felhasználókról gyűjtött adatokat, és nem is lehetett kikapcsolni ezt a funkciót.

hirdetés

Múlt héten újabb botrány tört ki a népszerű CCleaner program kapcsán, amelyet az Avast tavaly vásárolt fel az azt fejlesztő Piriform fejlesztőcéggel együtt. Tavaly nem sokkal az akvizíciót követően kiderült, hogy a szoftverben idegen támadók olyan backdoort helyeztek el, amellyel célzottan nagyvállalatokat figyeltek meg, de a szükségtelen fájlokat törlő programhoz idén már egy újabb vihart kavaró eset is kapcsolódik, amely ráadásul nem külső támadók műve. Az Avast és a Piriform ugyanis úgy adta ki a legutóbbi 5.45 verziót, hogy ahhoz egy adatgyűjtő funkció is tartozott, amelyet tulajdonképpen kikapcsolni sem lehetett.

Az új verzió Aktív felügyelet (Active Monitoring) funkciója egyszerre két megoldást is tartalmazott, a cég megfogalmazása szerint az egyszerűség kedvéért, de felhasználói szempontból kicsit sem érthető módon. Az egyik a felhasználói értesítések igénylését a nem használt fájlok törléséről, a "Heartbeat" funkció pedig a felhasználókról gyűjtött adatokat. A problémát legfőképp az jelentette, hogy a kettőt csak együtt lehetett kikapcsolni az "Active Monitoring" jelölőnégyzetével, de a program újraindítása után a CCleaner visszakapcsolta a funkciót, és ezzel együtt a követést. A helyzetet súlyosbította, hogy az ingyenes változat felhasználóinak beállításaiból eltűnt az adatvédelmi beállítások menüpont, továbbá a CCleanert nem is lehetett bezárni, hanem csak lekicsinyítette az ablakot és közben végig a háttérben futott, miközben jelentett az Avastnak - jelzi a BetaNews.

ccleaner-5-45

A cég egy fórumbejegyzésben reagált a felhasználók felháborodására a frissített programverzió kapcsán, amelyben igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, hogy a begyűjtött adatok teljesen anonimak, és más vállalatok termékeihez hasonlóan csak a hibajavításhoz és az új funkciók fejlesztéséhez gyűjtenek statisztikát. Az adatgyűjtéshez viszont a vállalat eléggé rossz módszert választott, és a funkció leplezése olyan hatást keltett, mintha valamit álcázni szeretne vele. A Piriform képviselője azonban többször is hangsúlyozta, hogy a személyes adatokhoz nem szerettek volna ilyen módon hozzáférni, de a visszajelzésekből már megértették, hogy a felhasználók egy része anonim adatokat sem szeretne szolgáltatni. A következő verziót a javításokkal, a két funkció szétválasztásával, és az anonim adatgyűjtés egyértelműbbé tételével a fejlesztők a "következő hetekre" ígérték.

A közleménnyel viszont a CCleaner fejlesztőinek inkább csak fűteniük sikerült a hangulatot, mivel a bejegyzés egyáltalán nem tartalmazta, hogy a "Heartbeat" milyen felhasználói adatokat gyűjtött és mire használta fel azokat. Továbbá nem vált egyértelműbbé, hogy miért kellett a fejlesztőknek a két funkciót egybegyúrni, és miért az egyszerűségre hivatkoztak eközben. Ráadásul ha már így alakult, akkor a cég miért nem tette vissza a korábbi verziót, miközben még heteket kell várni az úja.

A jogos kérdésekre most a Piriform egy újabb fórumbejegyzéssel reagált, melyben kifejti, hogy jelenleg a fejlesztők dolgoznak az értesítések és az analitikai adatok szétválasztásán, továbbá az adatgyűjtés célját és részleteit tartalmazó dokumentumon. Ezenkívül a cég eltávolította az 5.45 verziót az oldaláról és ismét a v5.44-et tette a letölthető fő verzióvá, amellyel a felhasználók frissíthetnek a régi változatra. A közlemény ismét megerősítette, hogy a következő verzióra még heteket kell majd várni, mivel az értesítésekhez és az adatgyűjtésekhez kapcsolódó beállítási lehetőségek szétválasztása és felületi megjelenítése "számos változtatást igényel". A CCleaner eddigi felhasználói közül viszont továbbra is sokan a kételyeiket fejezték ki a változtatások és az adatgyűjtés jellege miatt, ezért inkább másik alternatívát keresnek az amúgy világszerte több mint kétmilliárd letöltéssel rendelkező program helyett.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A DevOps alapjaiban változtatja meg a fejlesztői kultúrát.