Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 26. 13:55

Jelentősen növelte forgalmát az AMD

Egy újabb ígéretes negyedévet tudhat maga mögött az AMD, amely szerint minden adott ahhoz, hogy középtávon is megmaradjon a növekedést gerjesztő lendület.

Remek negyedévet zárt az AMD. A chiptervező egy év leforgása alatt 53 százalékkal, 1,15-ről 1,75 milliárd dollárra növelte forgalmát. A bevétel szinte robbanásszerű gyarapodásának hála 153 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el a vállalat, szemben az egy évvel korábbi, 42 milliós veszteséggel. A vezetés szerint a számok alátámasztják az évekkel ezelőtt meghatározott stratégia életképességét, amelynek hála mostanra stabilizálódott az AMD. A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su szerint ez ugyanakkor még mindig csak a kezdet, amely alapján további növekedésre számíthatunk a következő negyedévekben.

A kliensprocesszorokkal és GPU-kkal foglalkozó Computing and Graphics szegmens remekül teljesített, a bevétel ugyanis 64 százalékkal, 1,09 milliárd dollárra nőtt. Az AMD elmondása szerint mind a Ryzenekre, mind pedig a Radeonokra nagy volt az igény, előbbiek közül a mobil, tehát a notebookba szánt modelleket emelte ki Lisa Su. A vezérigazgató hozzátette, hogy a processzorokból befolyt forgalom 60 százaléka Ryzenekből származott. Ugyancsak érdekes adat, hogy az előző negyedévhez képes 6 százalékkal csökkent a bányászoknak értékesített Radeon videokártyák száma, amely a cég várakozásai szerint tovább esik majd a harmadik negyedévben.

amd_q2

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (nagyrészt konzolos) is jól szerepelt, habár a növekedés üteme kisebb volt. Az elért 670 millió dolláros forgalom 37 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, köszönhetően elsősorban a Microsoft és a Sony konzoloknak, illetve az Epyc szerverprocesszoroknak. Lisa Su elmondta, hogy utóbbit már több mint 50 ügyfelük alkalmazza, köztük olyan nagy gyártókkal mint a Dell, a HP vagy a Cisco. A vezérigazgató elmondta, hogy középtávú céljuk a két számjegyű piaci részesedés megszerzése, amely akár már az év vége környékén meglehet.

Amennyiben mégsem sikerülne idén elérni a 10 százalékot, úgy Su szerint jövőre egészen biztosan teljesíti a cég a kitűzött célt, hála az Epyc második generációjának. Az AMD vezérigazgató elmondta, hogy a Rome kódnevű platform fejlesztése továbbra is a tervek szerint halad, amelyre jó bizonyíték, hogy már megkapták a processzorok első mintapéldányait, amelyek egy részét már továbbították a kiemelt partnereknek. Ennek köszönhetően tarthatónak tűnik a jövő évi rajt, azonban Su továbbra sem árulta el, hogy 2019 melyik szakaszában tervezik piacra dobni az új, pletykák szerint akár 64 magig skálázódó processzorokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Végül a vezérigazgató elmondta, hogy az Epyc 2 gyártását a TSMC-re bízták, a tajvani vállalattal ellentétben ugyanis a Globalfoundries még nem készült el 7 nanométeres technológiájával. Su emellett azt is elárulta, hogy vállalata magas prioritást helyezett a várhatóan nagy profittal kecsegtető Epyc 2-re, amely többek között azt eredményezi, hogy az eddigi gyakorlattal szemben csak valamikor a szerverprocesszorok piacra kerülését követően számíthatunk a 3000-es Ryzen sorozatra.

Az AMD a következő negyedévben körülbelül 1,7 (+/-50 millió) milliárd dolláros bevételre számít, ami a 2017 harmadik negyedévében elért forgalomnál közel 8 százalékkal lenne magasabb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról