:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 26. 13:08

Még mindig csak vánszorog az Oreo, de már küszöbön az Android P

Itt az Android P utolsó bétája, miközben az Oreo térnyerése továbbra is csigalassú.

Már a küszöbön a Google operációs rendszerének legújabb verziója, már elérhető az Android P néven emlegetett kiadás utolsó bétája - eközben ugyanakkor az ezt megelőző Oreo verzió elég komótosan terjeszkedik, a Google július 23-ával záródó hét napos időszakban gyűjtött adatai szerint a rendszer jelenleg az eszközök mintegy 10 százalékán van jelen.

A frissítések tehát nem hasítanak, főleg figyelembe véve hogy az egész pontosan 10,1 százalékos érték az 8.0-s Oreo kiadásra vonatkozik, a tavaly decemberben kiadott, 8.1-re csiszolt verzió penetrációja mindössze 2 százalék - még a két kiadás összesített 12,1 százalékos értékével sem mondható a rendszer széles körben elérhetőnek.

A mezőnyt egyébként a 7-es főverziójú Nougat vezeti, amelynek 7.0-s kiadása 21,2, a 7.1-es verziója pedig 9,6 százalékos szeletet tudhat magáénak az összes androidos eszköz tortájából. Összesen tehát 30,8 százalékra rúg a Nougatot futtató készülékek aránya. A második hely a 23,5 százalékot futtató, 6.0-s Marshmallow-t illeti, amelynek szorosan a nyomában ott a Lollipop, 20,4 százalékkal - ez utóbbi az 5.0-s kiadás 4,2 és az 5.1-es verzió 16,2 százalékából tevődik össze. 9,1 százalékkal még a 4.4-es KitKatnek is látható szelet jut, a korábbi verziók a maradék 16,2 százalékon osztoznak. A legfrissebb, Oreo kiadás piacrésze tehát a 2013-ban (!) kiadott KitKat környékén jár, amely az elmúlt öt évben még mindig meg tudta őrizni látható jelenlétét.

googpen

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel szemben a rivális iOS esetében idén május 31-i adatok szerint már az iPhone-ok és iPadek 81 százaléka futtatja a legújabb, iOS 11-es főverziót, mindössze 14 százalékukon fut iOS 10, és 5 százalékon korábbi rendszer. Persze az Apple rendszerénél nem is függnek különböző készülékgyártók tengerétől a frissítési statisztikák, mindenesetre még ezt figyelembe véve is rendkívül látványos a különbség.

A jövőre nézve halvány reménysugárt jelenthet az Android 8.0-val bemutatkozott Project Treble kezdeményezés, amellyel a Google leválasztja az operációs rendszert és a hardveres illesztőprogramokat egymásról, közéjük pedig szabványos interfészt tesz, így nagyban megkönnyítve és olcsóbbá téve a cégek számára a frissítést az új verziókra (nem mellesleg pedig a főzött ROM-ok reneszánszát is előrevetítve). Persze hogy a gyakorlatban a megoldás mekkora motivációt jelent majd a gyártók számára, az csak a következő években derül ki.

Bár az Oreo lényegében még mindig csak barátkozik a piaccal, a következő verzió már itt kopogtat. A Google elérhetővé tette az Android P Beta 4-et, azaz a rendszer utolsó béta kiadását a stabil változat megjelenése előtt. A Beta 4-ben a fejlesztők már a végleges, 28-as szintű API-kkal tesztelhetik alkalmazásaikat, készülve az új rendszer rajtjára. Ahogy eddig, a támogatott eszközökön a bétát bárki kipróbálhatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.