Szerző: Gálffy Csaba

2018. július 24. 09:32

Bemutatkozott a Qualcomm 5G-s antennamodulja

Jó ütemezéssel mutatta be új, 30 GHz-es antennamodulját a Qualcomm. Az új egység képes lesz majd kihasználni az 5G részeként érkező frekvenciatartományt.

Az  5G-s szabvány (az előző négy generációtól eltérően) már nem a hagyományos mobilos előfizetőket célozza, a nemrég kőbe vésett szabályrendszer a konzumer eszközökön messze túl tekint. Ettől függetlenül lesz némi hozadéka természetesen a konzumer szegmensben is, ennek egyik, immár kézzel fogható darabja pedig a milliméteres hullámhosszú rádiós egység.

Gyors

A milliméteres hullámhossz nagyon különös tartománya a rádiós spektrumnak, terjedési tulajdonságai ugyanis sokkal közelebb állnak a fényhez, mint a megszokott rádiós egységekhez: az adónak és a vevőnek közvetlenül rá kell látnia egymásra (falon és tereptárgyakon nem hatol át), cserébe viszont rendkívül magas átviteli sebességre képes (több gigabit is könnyedén elérhető). Szokatlan tulajdonságai miatt ezt a frekvenciatartományt nem nagyon használják a konzumer hálózatok, így rengeteg szabad spektrum aknázható ki.

QTM052-Size-Comparison

A Qualcomm fejlesztése egy teljes modul, amely integrálja a rádiós vezérlőt és az antennát is - utóbbi fáziscsoport-antenna (phased array antenna), vagyis sok kis antennából összeálló nagyobb egység. Ez szoftveresen vezérelhető, ami lehetővé teszi a nyalábformálást, a QTM052 pedig tartalmazza az ehhez szükséges chipeket is.

qualcomm.png

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az AnandTech számításai szerint a modul mérete mintegy 19 x 7 milliméter, ami a mai okostelefonokhoz még kimondottan nagynak számít, ráadásul ebből nem elegendő egy, a Qualcomm szerint négyet (de legalább hármat) kellene beépíteni egy-egy készülékbe. Ebből eredően az új technológia meglehetősen sok helyet fog foglalni, különösen annak fényében, hogy mellé be kell majd tenni az X50-es rádiós modemet, illetve a "normál" mobilhálózati antennát és a Wi-Fi antennát is. Emiatt elképzelhető, hogy ez a generáció csak a legnagyobb phabletekben rajtol majd el, ahol megbocsátható, hogy helyet vesz el az akkutól.

Ez hamarosan kiderül, a cég szerint 2019 első felében már piacra kerülnek az első QTM052-vel szerelt telefonok, így az 5G-s hálózatok 2020-ra várt indulására ezek már széles körben elérhetőek lesznek. A Qualcomm már indítja a modulok tömeggyártásának előkészítését, hogy jövőre várhatóan tényleg nagy számban legyen elérhető, akár a 2019-es csúcsmodellek jelentős részében is visszaköszönhet majd az egység.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról