Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 20. 14:22

A belépőszintre lő új processzorával a MediaTek

A tajvani tervezőcég a Snapdragon 400-as sorozatnak próbál konkurenciát állítani új szériájával.

Egy új alkalmazásprocesszort, illetve ezzel együtt egy új családot mutatott be a napokban a MediaTek. A tajvani tervezőcég "A" (Advanced) jelülésű családjával a belépőszintű készülékeket célozza, így például a Qualcomm Snapdragon 400-as sorozatának jelenthet új ellenfelet a sorozat. Utóbbi egyetlen rendszerchippel indul, amely a célpiacnak megfelelően szerény képességekkel rendelkezik. A Helio A22-es modellbe ugyanis mindössze négy processzormag, egy belépőszintű GPU, valamint egy Cat 7/13 rádiós modem került. Az alkalmazásprocesszort már szállítja a MediaTek, sőt, az arra épülő első okostelefon is piacon van.

A szerény árréssel, ám magas volumennek kecsegtető célpiacnak megfelelően négy darab ARM Cortex A53 mag került a chipbe, amelyek maximális órajele 2 GHz. A GPU szerepét már egy Imagination fejlesztés, a PowerVR GE8320 tölti be, amely egyetlen klasztere miatt ugyancsak szerény teljesítményre képes. Ezekhez egy egyetlen 32 bites, vagy két 16 bites memóriacsatornán keresztül lehet sávszélességet biztosítani, előbbi esetében 933 MHZ-es LPDDR3, utóbbinál pedig 1600 MHz-es LPDDR4X chipekkel. A képfeldolgozó jellemzői alapján egy 21 megapixeles, vagy egy 13 és egy 8 megapixeles kamera támogatott, a felvételek kódolására, illetve a mozgóképek lejátszáshoz pedig egy 1080p30 H.264 támogatású fixfunkciós egység került a lapkába. Előbbi nem magától értetődő a belépőszintű processzorok kínálatában, a MediaTek tehát részben a kamerás képességekkel próbálja megkülönböztetni termékét.

helio_a22

Ugyancsak nem szokványos a dual-SIM-et és VoLTE-t támogató, Cat 7/13 rádiós modem, amely legfeljebb 300 megabites letöltésre, illetve 150 megabites felöltésre lehet képes. Ehhez egy ugyancsak beépített 802.11ac-s Wi-Fi, illetbe egy Bluetooth 5.0-s vezérlő társul, ergo rádiós kapcsolatok szempontjából gyakorlatilag teljes körű támogatással rendelkezik a Helio A22. Szintén említésre méltó, hogy a lapkát egy modern, a TSMC 12 nanométeres gyártástechnológiájával készítteti a MediaTek, amely kis lapkaméretet, illetve alacsony fogyasztást biztosít.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tajvani tervezőcég már szállítja a Helio A22-es processzorokat, az arra épülő első készülék pedig már meg is jelent a Xiaomi Redmi 6A személyében. A kínai piacra szánta készülék igencsak alacsony árcédulával rendelkezik, ahhoz nagyjából 110 dollárnak megfelelő pénzért lehet hozzájutni. Végezetül a MediaTek elárulta, hogy új "A" sorozata hamarosan egy második, (még)olcsóbb taggal bővül amely elsősorban a rádiós modem képességeiben nyújt majd kevesebbet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról