Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 16. 09:30

Piacra kerültek a Coffee Lake Xeonok

Közel egy tucat új processzorral bővült a belépő munkaállomásokba szánt Xeon E sorozat.

Megérkeztek a Coffee Lake-alapú, belépő munkaállomásokba szánt Xeon E (mint Entry) processzorok. Az immár "v" jelölést nélkülöző, E-2100 sorozatba tartozó CPU-kből összesen 11 különféle modellt jelentett be az Intel. Ezek között elsősorban a magszám (hat vagy négy), az órajel, a TDP, az integrált grafika megléte, valamint természetesen az árcédula jelenti a fontosabb különbségeket. Bár a processzorok LGA1151-es tokozása egyezik a 8000-es asztali Core szériáéval, az E-2100-es CPU-khoz speciális, C246 lapkakészlettel szerelt alaplapra lesz szükség.

xeon_E_CPUs

forrás: AnandTech

A friss processzorok alapórajele 3,2 és 3,8 gigahertz között mozog, a turbózott érték pedig 4,3-tól 4,7 gigahertzig terjed. A tizenegy darab modell között öt darab hatmagos és hat darab négymagos található. A Hyper-Threadingnek hála előbbiek egy kivételével tizenkét, utóbbiak pedig három kivételével nyolc szálon képesek műveleteket végrehajtani. A TDP érték a csúcsmodell esetében 95 watt, lejjebb csúszva pedig 80-ra, majd a négymagosok esetében 71 és 65 wattra csökken a keret. A HD P630 típusjelzésű integrált grafikát csak a "G" jelölésű modellekkel kapja a vásárló. Ez a GPU és a Core márkanév alatt piacra kerülő processzorok HD Graphics 630 grafikus egységének képességei egyeznek, különbség tehát az elnevezésben van.

A legolcsóbb modellek az előző szériához hasonlóan nettó 193 dollárba kerülnek. Ennyiért cserébe egy négymagos és négyszálas, opcionálisan integrált GPU-t tartalmazó modell kapható. A széria csúcsáért ez imént említett összeg több mint kétszeresét, nettó 450 dollárt kell kifizetni. Ez, a E-2186G típusjelzésű Xeon ugyanakkor már hat magot és tizenkét szálat kínál igen magas, 3,8/4,7 gigahertzes órajelek mellett. Az új modellek kivétel nélkül támogatják az akár 16 gigabájtos puffer nélküli DDR4-2666 modulokat, ECC vagy ECC nélküli konfigurációban - összesen legfeljebb 64 gigabájtos kapacitásig.

xeon_e_2100_platform

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel az előző két generációhoz hasonlóan megköti a felhasználók kezét alaplapok tekintetében, hisz az új Xeon lapkák is csak egy speciális, C246 típusjelölésű lapkakészlet mellett működnek. Ezzel a chipgyártó az átfedéseket igyekszik megszüntetni a vállalati és a magáncélra szánt eszközök piaca között, ugyanakkor egyes gyártók a munkaállomásokba szánt alaplapok egy részét valószínűleg konzumer köntösben dobják majd piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról