Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Frissítette csúcskategóriás MacBook Próit az Apple

Hlács Ferenc, 2018. július 12. 16:44

A TouchBarral szerelt 13 és 15 hüvelykes gépek kapták meg a Coffee Lake-kezelést.

Friss MacBook Prókat villantott az Apple, a cupertinói óriás notebookszériájának csúcsát igazította a 2018-as igényekhez, vagyis a 13 és 15 hüvelykes, Touch Barral, azaz a funkcióbillentyűk helyén elhelyezett érintőkijelzővel szerelt modelleket. A Touch Bar nélküli MacBook Pro, továbbá a mezei MacBook ebből a körből kimaradt.

Külsőre nem sok változik, marad a megszokott ipari formaterv, a készülékházak belsejében viszont annál nagyobb az átalakulás. A legfontosabb újítást a sorozatban az új processzorok jelentik, az idei notebookokban már az Intel Coffee Lake lapkái dolgoznak, ez gyakorlatban plusz két magot jelent mindkét modellnél. A 15 hüvelykes MacBook Pro esetében igény szerint 2,2 gigahertzes alapfrekvenciával és 4,1 gigahertzes turbóval dolgozó, hatmagos Core i7-8750H vagy az ugyancsak hat maggal operáló, 2,9 gigahertzes alap- és 4,8-as turbófrekvenciát produkáló Core i9-8950HK közül választhatunk. A grafika terén is akad említésre méltó előrelépés, hiszen bár továbbra is Intel UHD Graphics 630 és dedikált AMD Radeon Pro kerül a gépekbe, utóbbiból a 2 gigabájtos 555 helyett a 4 gigabájt memóriával szerelt 555X kiadást kapják meg.

mbp201801

A RAM mérete akár 32 gigabájt lehet, DDR4 szabvány és a tavalyinál leheletnyivel magasabb, 2400 megahertzes órajel mellett, a tárhely pedig 4 terabájtos SSD-nél tetőzik. A kijelző felbontása nem változott, az IPS panelen továbbra is 2880x1800 pixelt számolhatunk össze, noha a panel már megkapja a True Tone plecsnit, amely az újabb iPadekről lehet ismerős: a technológia szenzorokkal figyeli a környezeti fény színhőmérsékletét, melyhez hozzáigazítja a kijelzőpanel értékeit, ezzel elkerülve az esetlegesen zavaró különbségeket. A gép külső dimenziói és a csatlakozópaletta nem változik, azon négy USB-C aljzatot találunk, Thunderbolt 3, Displayport 1.2 és USB 3.1 Gen2 támogatással - és az Apple telefonjaival ellentétben itt audio-jack is akad. A 15 hüvelykes modell egyébként 1,83 kilogrammot nyom.

Ami a kisebb, 13 hüvelykes modellt illeti, az szintén Coffee Lake szériás, négymagos Core i5-8259U chippel is megvásárolható, 2,3 és 3,8 gigahertzes alap- és frekvenciákkal, továbbá egy négymagos i7 lapkával is, noha ennek pontos szériaszáma egyelőre nem ismert. A grafika itt Intel Iris Plus 655, az IPS kijelző pedig a tavalyi kiadáshoz hasonlóan 2560x1600 pixel felbontást kapott, de már True Tone képességekkel. A RAM ennél a gépnél idén is marad LPDDR3 és 16 gigabájtnál tetőzik, az SSD tároló pedig 2 terabájtig tornázható fel. A csatlakozópaletta megegyezik a 15 hüvelykes gépnél látottakkal.

mbp021802

Mindezek mellett a vállalat a frissített gépek billentyűzetén is csiszolt, a pillangómechanikás klaviatúrák harmadik generációja a cég ígérete szerint jóval halkabb lesz mint az eddigiek. A cég a dagadó megbízhatósági botrányról most nem tett említést, így nem tudni, hogy az új billentyűzetek időtállóbbak-e, jobban bírják-e a gombok alá elkerülhetetlenül bekerülő apró szennyeződéseket, amelyek az új mechanikát képesek villámgyorsan kivégezni. A gépekben valamelyest az akkumulátor is hízott, hogy jobban ki tudja szolgálni az erősebb chipeket, ugyanakkor miután a fogyasztás is növekszik, az üzemidő végeredményben változatlan marad. A pakkban természetesen a Touch ID ujjelnyomat-olvasó és a Touch Bart is vezérlő Apple T2 chip is ott van, amelynek hála a gépek már a Hey Siri hangparancsnak is engedelmeskednek.

A 15 és a 13 hüvelykes MacBook Pro is a cégtől megszokott árazás mellett lesz kapható, azaz a nagyobb modell ára nettó 2399 dollárról indul, a kisebb gép pedig nettó 1799 dolláros indulóáron jelenik meg, vagyis hajszálra ugyanannyiért, mint az előző generáció.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.