Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 5. 13:06

Tovább csiszolja a gesztusos vezérlést az Android P új bétája

A Pixel-tulajok már telepíthetik a rendszer Developer Preview 4 kiadását, amely használat és dizájn terén is hoz kisebb ráncfelvarrásokat.

Apróbb újításokkal megpakolva érkezett meg az Android P legfrissebb fejlesztői verziója, a Beta 3, más néven Developer Preview 4. A kiadás, amellett hogy megkapja az Android júliusi biztonsági frissítését, egy sor bugjavítást is tartalmaz, valamint az előző verzióknál stabilabb működést ígér. A leglátványosabb újítás azonban talán a navigációt érinti, az Android P-ben erősen gesztusokra építő kezelést a cég igyekszik egyszerűbben használhatóvá tenni.

A gesztusalapú navigációra rá is fér a csiszolás, hiszen első blikkre nem kínál számottevő előnyöket az Androidról megismert hagyományos navigációs sávhoz képest, nem rajzolja át alapvetően az eddigi funkcionalitást és még a kijelzőn sem foglal el kevesebb helyet - a felhasználónak viszont újra kell tanulni az alapvető kezelési funkciókat. Szerencsére a Google azért a hagyományos navigációt sem kukázza, a rendszer eddigi béta kiadásaiban legalábbis az megmaradt alapértelmezettként, a gesztusos vezérlést opcionálisan lehet bekapcsolni.

Ha ezt az új Developer Preview verzióra frissítve megtesszük, feltűnhet néhány változtatás az előző verzióhoz képest: a vissza gomb háromszögének egyik oldalától megszabadultak a tervezők, még minimalistább megjelenést kölcsönözve neki - a lapos home gomb ugyanakkor változatlanul megmaradt. Utóbbit jobbra húzva jelennek meg a nemrég használt appok, ezen az oldalon pedig a home gombot kvázi csúszkaként használva is navigálhatunk - ez utóbbira a cég most nagyobb hangsúlyt fektet, a görgetősáv immár szinte teljes szélességében kitölti alul a kijelzőt.

androidp

A vállalat az új bétában mára a home gombtól balra tátongó űrt is igyekszik kitölteni, ide a hajdani appváltó gomb helyett az aktuális tevékenységhez kapcsolódó funkciógombok kerülnek, gépelés közben például billentyűzetváltó (ha többféle virtuális klaviatúrát is használnánk) vagy épp a kijelzőelforgatás ki- és bekapcsológombja. Az új kiadásban a Google a rendszerikonokat is átrajzolta, azok ahol még volt ennek hely egyszerűsödtek, vékonyabb vonalvezetést kaptak, a stabil kiadásig persze valószínűleg látunk még majd hasonló dizájnfinomításokat. Érdekes újítás továbbá, hogy a beállítások között már egy a fájlfogadási előzményekre vonatkozó menüpont is érkezik, amelyben a rendszer egy listában foglalja össze a Bluetooth-on kapott tartalmakat (ez utóbbi egyébként már március óta bujkál a bétában).

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A vállalat az Android P-vel tehát az elmúlt évekhez képest is jelentős változásokat hoz majd az rendszer felületére (még ha opcionálisan is), az ugyanakkor még mindig nem teljesen világos, mi a cég motivációja az új gesztusalapú kezelés bevezetésére. Hasonló koncepciót láthatunk az iPhone X-nél is, ott ugyanakkor a fizikai gomb kivezetése tette szükségessé az újfajta navigációt - a Google-nél ez inkább tűnik egyszerű trendkövetésnek, akárcsak az ugyancsak az Apple által elterjesztett notch-ok. Az Android P stabil rajtjánál mindenesetre kiderül majd, mennyire lesz népszerű ez a fajta kezelés a felhasználók és nem utolsó sorban a gyártók körében, akik akár úgy is dönthetnek, saját Android variánsukból egyszerűen kihagyják a funkciót.

Ahogy az új bétát bejelentő blogposztjában a Google kiemeli, a frissítéssel a rendszer már "közel végleges" formájánál jár, és az összes hivatalos Android P API is elérhető hozzá (ez 28-as API szintet jelenti), a fejlesztők így már felkészíthetik alkalmazásaikat az új rendszerre. Az Android P Developer Preview 4 egyelőre csak a Google Pixel készülékekre érhető el, a keresőóriás ígérete szerint azonban a következő hetekben minden támogatott okostelefonra megérkezik. Aki az előző bétát már telepítette készülékére, automatikusan megkapja majd frissítésként az új verziót.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról