Szerző: Gálffy Csaba

2018. július 5. 09:30

Új üzemeltetői eszköz jött - a Google-től

Kis cégeknek lehet igazán hasznos az Endpoint Verification, a gépek néhány alapadatára rá tudnak pillantani központi felületről. Minimalista, de legalább ingyen van.

Új, a gépparkot leltárba vevő megoldással bővül a Google vállalati szolgáltatása, a G Suite. Az Endpoint Verification célja végtelenül egyszerű, a vállalati üzemeltetők számára lehetővé teszi, hogy számba vegyék, egészen pontosan milyen számítógépek férnek hozzá a belső alkalmazásokhoz, azokról információt gyűjtsenek - tenni viszont (legalábbis egyelőre) nem tudnak.

A bejelentés szerint az Endpoint Verification az egyes gépek biztonsági állapotáról ad képet az üzemeltető csapatnak, így le lehet kérdezni az olyan alap beállításokat, mint a záróképernyő, a merevlemez-titkosítás és az operációs rendszer verziója. Sajnos a megoldás csak információt gyűjt, a kívánalmaknak nem megfelelő gépet manuálisan kell az ideális állapotba hozni - távoli hozzáférést vagy a házirend kikényszerítését nem teszi lehetővé.

gcp_google_admin_endpoint_verification

A Google a Chrome OS-szel viszonylag jól üzemeltethető, könnyen karban tartható rendszert tett le az asztalra, nem véletlen, hogy az amerikai iskolák imádják a platformot. A céges környezetekben viszont inkább Windows (és néhány Mac) fut, ezekre pedig eddig a G Suite egészen minimális rálátást nyújtott. A legelső lépést ezen a téren hozhatja az Endpoint Verification, ezen keresztül legalább minimális információt tudnak gyűjteni a Google platformját használó cégek.

endpoint_verification

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Persze Google-ről lévén szó a megoldás egy Chrome-os böngészős beépülő formájában valósult meg, amelyhez azért tartozik egy natív bináris is. A telepítést az üzemeltetők távolról indíthatják, a felhasználó ilyenkor kap egy értesítést, amely segít végigvezetni a telepítést. Maga az Endpoint Verification teljesen ingyenes a G Suite-ot vagy a Google más szolgáltatásait használó ügyfeleknek

Kevés, de hasznos

Az Endpoint Verification-t könnyű lefitymálni, egy fejlett desktop üzemeltetési platformnak vizet sem vihet - de egyelőre nem is ez a célja. Egy G Suite-et használó kkv-nál, ahol maximum néhány tucat gép dolgozik, ez pont elegendő ahhoz, hogy az IT-vel (is) megbízott dolgozó távolról meggyőződhessen, mindenkinél be van kapcsolva a merevlemezek titkosítása. Ha másért nem, akkor a GDPR miatt: a titkosított eszközök elvesztése ugyanis nem számít adatvédelmi incidensnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról