Szerző: Habók Lilla

2018. június 28. 13:09

Megveheti a Disney a Foxot

Egyesülés előtt le kell dobnia sportcsatornáit a Foxnak, de a Disney zöld utat kapott: kebelezheti egyik legnagyobb versenytársát, és megágyazhat a saját fejlesztésű Netflix-versenytársnak. Több, mint 80 milliárd dollárért.

Ahogy várható is volt, beindította a lavinát az AT&T és Time Warner egyesülése az amerikai médiapiacon, úgyhogy a Walt Disney Company is megtette a 71,3 milliárd dolláros árajánlatát a 21st Century Fox felvásárlására, illetve kifizetné a Fox 13,8 milliárdos nettó adósságát is, így valójában 85,1 milliárd dollár lenne az akvizíció értéke. Ezzel pedig a főleg gyermek és tizenéveseknek szóló filmekről és sorozatokról ismert vállalat túllicitálta a szintén a Foxért versenybe szálló Comcast 65 milliárd dolláros ajánlatát. A Disney számára nagy vonzerőt jelentett, hogy meg tudná szerezni a Foxhoz tartozó televíziós és filmes hálózatot, melyhez olyan nagy nevek tartoznak mint például az X-Men, a Family Guy vagy a The Simpsons. Ezzel ugyanis a Disney sokkal hatékonyabban versenybe tudna szállni a nagy online szolgáltatók tartalmaival, mint például a Netflix videostreaming megoldásával vagy az Amazon filmes szolgáltatásaival.

A felvásárlás része lenne a Fox film- és televízió stúdióinak bekebelezése, a kábelcsatornás szórakoztató hálózata, az érdekeltsége az indiai Starban, valamint az európai Sky-ban és a 30 százalékos részesedése a Huluban - mivel a Disney már eleve rendelkezik 30 százalékkal, ezért többségi tulajdonos lenne. Viszont az eladásnak nem képezi részét a Fox News csatorna, a Fox Business, a Fox Sports és a Fox Broadcasting. A Disney viszont így is hatalmas új részesedést szerezne a médiapiacon.

disney_fox_musorok

(Forrás: Bloomber Quint)

Az Igazságügyi Minisztérium (Department of Justice) már meg is hozta a döntést, hogy eredeti formájában nem engedélyezi a két médiavállalat összeborulását, csak ha a Disney beleegyezik a Fox-hoz tartozó sportcsatorna-hálózat eladásába az akvizíciót követő 90 napon belül, amely 22 régióban közvetíti a sportmérkőzéseket. A Disney birtokolja a szintén sporttal foglalkozó ESPN médiavállalat nagy részét, ezért a két vállalat egyesülésével a Disney aránytalanul nagy részesedést szerezne a sportközvetítések piacán a határozat alapján. A minisztérium megfogalmazása szerint az amerikai fogyasztók számára előnyös volt a Disney és a Fox közötti harc a sportműsorok terén, mivel a vállalatok a versenyhelyzet miatt nem emelték meg az előfizetések árát - írta Makan Delrahim, a DOJ trösztellenes csoportjának igazgatója egy közleményben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Disney hozzáállása viszont azért sem lehet kérdéses a minisztérium feltételeinek elfogadásához, mivel tavaly nyáron már bejelentette, hogy többségi tulajdont szerzett a streameléssel foglalkozó BAMTechben egy saját streaming szolgáltatás indítása érdekében. 2019-ben meg akarja vonni a Netflix teljes hozzáférését a filmjeihez, hogy onnantól kezdve csak a saját felületén tegye elérhetővé azokat. A szolgáltatás egyik ága az ESPN közvetítések kiszélesítése lenne, amelyhez a Fox sporthálózata igencsak nagy segítséget jelentett volna. A másik viszont a filmes részleg minden Disney és Pixar egész estés filmmel, a Disney Channel, a Disney Junior és a Disney XD televíziós műsoraival. A filmes szolgáltatásban tehát eddig is látszott a potenciál, de a Fox felnőtteknek (is) szóló tartlmainak megszerzésével a Disney tényleg egy nagyméretű, ütőképes videostreaming szolgáltatást indíthatna el.

Netflix - látta jönni

A Netflix eddig is érezhette az üzleti modell bizonytalanságát, melyben jellemzően mások sorozatait és filmjeit vetítette, ezért már egy jó ideje ráfeküdt a saját gyártású tartalmak készítésére. A jövőben a Netflixnek és más streaming szolgáltatásoknak is hatalmas konkurenciát jelenthet, ha az ismert filmes vállalatok a jövőben ráéreznek az online megoldásokra. A felhasználóknak viszont továbbra sem biztos, hogy pozitív lesz, ha a műsorok miatt az ismert filmgyártó vállalatok streaming szolgáltatásaira külön-külön kell előfizetniük. Még akkor sem, ha a jövőben még a Disney és a Fox egyesülésén kívül más összeolvadásokra is lehet számítani.

a címlapról