Szerző: Habók Lilla

2018. június 28. 13:09

Megveheti a Disney a Foxot

Egyesülés előtt le kell dobnia sportcsatornáit a Foxnak, de a Disney zöld utat kapott: kebelezheti egyik legnagyobb versenytársát, és megágyazhat a saját fejlesztésű Netflix-versenytársnak. Több, mint 80 milliárd dollárért.

Ahogy várható is volt, beindította a lavinát az AT&T és Time Warner egyesülése az amerikai médiapiacon, úgyhogy a Walt Disney Company is megtette a 71,3 milliárd dolláros árajánlatát a 21st Century Fox felvásárlására, illetve kifizetné a Fox 13,8 milliárdos nettó adósságát is, így valójában 85,1 milliárd dollár lenne az akvizíció értéke. Ezzel pedig a főleg gyermek és tizenéveseknek szóló filmekről és sorozatokról ismert vállalat túllicitálta a szintén a Foxért versenybe szálló Comcast 65 milliárd dolláros ajánlatát. A Disney számára nagy vonzerőt jelentett, hogy meg tudná szerezni a Foxhoz tartozó televíziós és filmes hálózatot, melyhez olyan nagy nevek tartoznak mint például az X-Men, a Family Guy vagy a The Simpsons. Ezzel ugyanis a Disney sokkal hatékonyabban versenybe tudna szállni a nagy online szolgáltatók tartalmaival, mint például a Netflix videostreaming megoldásával vagy az Amazon filmes szolgáltatásaival.

A felvásárlás része lenne a Fox film- és televízió stúdióinak bekebelezése, a kábelcsatornás szórakoztató hálózata, az érdekeltsége az indiai Starban, valamint az európai Sky-ban és a 30 százalékos részesedése a Huluban - mivel a Disney már eleve rendelkezik 30 százalékkal, ezért többségi tulajdonos lenne. Viszont az eladásnak nem képezi részét a Fox News csatorna, a Fox Business, a Fox Sports és a Fox Broadcasting. A Disney viszont így is hatalmas új részesedést szerezne a médiapiacon.

disney_fox_musorok

(Forrás: Bloomber Quint)

Az Igazságügyi Minisztérium (Department of Justice) már meg is hozta a döntést, hogy eredeti formájában nem engedélyezi a két médiavállalat összeborulását, csak ha a Disney beleegyezik a Fox-hoz tartozó sportcsatorna-hálózat eladásába az akvizíciót követő 90 napon belül, amely 22 régióban közvetíti a sportmérkőzéseket. A Disney birtokolja a szintén sporttal foglalkozó ESPN médiavállalat nagy részét, ezért a két vállalat egyesülésével a Disney aránytalanul nagy részesedést szerezne a sportközvetítések piacán a határozat alapján. A minisztérium megfogalmazása szerint az amerikai fogyasztók számára előnyös volt a Disney és a Fox közötti harc a sportműsorok terén, mivel a vállalatok a versenyhelyzet miatt nem emelték meg az előfizetések árát - írta Makan Delrahim, a DOJ trösztellenes csoportjának igazgatója egy közleményben.

A Disney hozzáállása viszont azért sem lehet kérdéses a minisztérium feltételeinek elfogadásához, mivel tavaly nyáron már bejelentette, hogy többségi tulajdont szerzett a streameléssel foglalkozó BAMTechben egy saját streaming szolgáltatás indítása érdekében. 2019-ben meg akarja vonni a Netflix teljes hozzáférését a filmjeihez, hogy onnantól kezdve csak a saját felületén tegye elérhetővé azokat. A szolgáltatás egyik ága az ESPN közvetítések kiszélesítése lenne, amelyhez a Fox sporthálózata igencsak nagy segítséget jelentett volna. A másik viszont a filmes részleg minden Disney és Pixar egész estés filmmel, a Disney Channel, a Disney Junior és a Disney XD televíziós műsoraival. A filmes szolgáltatásban tehát eddig is látszott a potenciál, de a Fox felnőtteknek (is) szóló tartlmainak megszerzésével a Disney tényleg egy nagyméretű, ütőképes videostreaming szolgáltatást indíthatna el.

Netflix - látta jönni

A Netflix eddig is érezhette az üzleti modell bizonytalanságát, melyben jellemzően mások sorozatait és filmjeit vetítette, ezért már egy jó ideje ráfeküdt a saját gyártású tartalmak készítésére. A jövőben a Netflixnek és más streaming szolgáltatásoknak is hatalmas konkurenciát jelenthet, ha az ismert filmes vállalatok a jövőben ráéreznek az online megoldásokra. A felhasználóknak viszont továbbra sem biztos, hogy pozitív lesz, ha a műsorok miatt az ismert filmgyártó vállalatok streaming szolgáltatásaira külön-külön kell előfizetniük. Még akkor sem, ha a jövőben még a Disney és a Fox egyesülésén kívül más összeolvadásokra is lehet számítani.

a címlapról

dualsense

0

Bemutatkozott a PS5 kontrollere

2020. április 8. 12:30

A Sony az elődökhöz képest alaposan átrajzolt vezérlője DualSense néven debütál.