Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 27. 11:40

Száguld a felhős infra

Most kezd csak igazán belendülni a felhős hype, látványosan termőre fordult a piac. Az ODM-ek tarolnak, de a Dell is roppant sikeres, a kínaiak pedig gyors ütemben nőnek.

Már közel 13 milliárd dolláros bevételt produkált a privát és publikus felhős infrastruktúra az első negyedévben - áll az IDC friss piackutatásában. A cég azokat a szervereket, tárolókat és (Ethernet) switcheket összesítette, amelyeket a vásárlók valamilyen felhős környezetbe szánnak, a teljes negyedéves bevétel pedig 12,9 milliárd dollár, ami fantasztikus, 45,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

A piacot a publikus felhős infrastruktúra dominálja, az IDC szerint mintegy 9 milliárdot tesz ki ez a terület, míg a privát felhő - bár jelentős - mindössze 3,9 milliárdnyi eszközért felel. A növekedési ütem is nagyon eltér a két terület között: a publikus oldalon 55,8 százalékos az éves növekedés (és három év alatt megduplázódott a bevétel), a privát felhős költés "csak" 26,5 százalékkal bővült egy év alatt. Ezzel egyébként az össz-felhős beruházások már a teljes IT-infrastruktúra-piac 41,8 százalékát teszik ki, a gyors növekedéssel pedig akár jövőre elérheti a feles részesedést.

A piacot egyébként a Dell-HPE-Cisco hármas vezeti, a trió tagjai között azonban jelentős a különbség, egyelőre stabilnak látszik a dobogó. A Dell közel 70 százalékos (!) növekedést és 2 milliárdos forgalmat ért el, ezzel a márkázott hardverek között első helyet szerzett meg. A cég úgy tűnik sikeresen tudta pozicionálni portfólióját a felhős technológiákhoz, a piac pedig imádja a Dell-EMC egyesített kínálatát.

prUS44025018-F-1

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A második helyen 1,5 milliárdos forgalommal a HPE és kínai leánya, a H3C Group áll, jóval szerényebb, 27 százalékos növekedéssel és 11,5 százalékos részesedéssel. A cég a negyedévben részesedést veszített, míg egy évvel ezelőtt fej-fej mellett állt a Dellel, idénre alaposan lemaradt a felhős költések behalászásában. A harmadik a Cisco, az amerikai gyártó kimondottan gyengén muzsikált, a felrobbanó piacon mindössze 11,4 százalékkal, 923 millióra tudta növelni eladásait, ezzel több mint két százalékpontot esett a részesedése.

A negyedik-ötödik helyen a feltörekvő kínai páros, az Inspur és a Huawei áll, fél milliárd körüli bevétellel. A két cég tavaly még jelképes, néhány százmillió dolláros bevételt generált felhős infrastruktúrában, jövőre pedig már a Cisco pozícióját veszélyeztethetik. Különösen az Inspur tudott kilőni, a cég közel triplázta eladásait tavalyhoz képest - köszönhetően elsősorban a hazai piac növekvő étvágyának.

A földrajzi régiók között az Asia-Pacific (Dél-Kelet Ázsia, Japán nélkül) húzott igazán, 74,7 százalékos növekedéssel, a legszerényebb pedig Japán, mindössze 15 százalékkal bővülő piaccal.

ODM - jönnek a bérgyártók

A nagy felhős szolgáltatók ("hyperscale") jellemzően nem a nagy gyártóktól vásárolnak, hanem saját specifikációik alapján gyártatnak infrát a távol-keleti bérgyártókkal. E cégek megengedhetik maguknak, hogy saját firmware-t és menedzsmentszoftvert fejlesszenek a szerverekhez, tárolókhoz és hálózati egységekhez, a hardver legyártását pedig a (tipikusan tajvani) gyártók örömmel elvégzik. Az IDC szerint ez az "ODM Direct" sor ma már a legnagyobb bevételt generálja, 4,5 milliárdos tétele 55,3 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, és a felhős költésnek közel 35 százaléka itt csapódik le.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.