:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 27. 09:30

Mindenkit lenyomna SSD-vezérlőjével a Realtek

A tajvani cég azt állítja, hogy új fejlesztése minden eddigi kontrollert lepipál, beleértve a Samsung legújabb fejlesztését is.

Új, a piac leggyorsabb NVMe SSD-vezérlőjének aposztrofált fejlesztéssel jelentkezett a tajvani Realtek. A tervezőcég állítása szerint a RTS5762 típusjelzésű chip az összes jelenleg piacon lévő vezérlőt maga mögött hagyja, az ugyanis szekvenciális olvasásnál 3500 MB/s, írásnál pedig 3000 MB/s átviteli sebességre lehet képes. Ez papíron jobb mint a Samsung 970-es SSD-ivel bemutatkozott Phoenix, amely írás esetében "csak" 2700 MB/s-ra képes. A Realtek egyébként olcsóbb, TLC és QLC típusú 3D NAND-hoz tervezte legújabb kontrollért, amely miatt remélhetőleg viszonylag kedvező áron érkeznek majd a várhatóan versenyképes SSD-k.

A Realtek nem árult el szaftos részleteket a chip belső felépítéséről, így mindössze annyit tudni, hogy az RTS5762 egy sztenderdnek számító nyolccsatornás interfésszel rendelkezik, eközben pedig támogatja a bő egy éve véglegesített NVMe 1.3-as szabványt. A csatolófelületet tekintve a Realtek fejlesztése megfelel a kor követelményinek, azaz a gazdavezérlő irányába négy, a PCI Express szabvány 3.0-s verziójának megfelelő csatornán folyhat az adatkommunikáció.

realtek_ssd

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TLC és QLC támogatás miatt komoly ECC hibajavítással rendelkezik a vezérlő, amelyről a tervezőcég egyelőre csupán annyit árult el, hogy 1 kilobájtonként akár 150 bitet is képes javítani. A Realtek állítása szerint az ennek működéséhez is szükséges processzormagok és vezérlőblokkok házon belül készültek külső segítség nélkül. Ennek képességeit már demonstrálta is a tervezőcég, amely az RTS5762-t a Toshiba 64 rétegű TLC 3D NAND-jához párosította.

Az így született 500 gigabájtos M.2 SSD a meglehetősen egyszerű benchmarknak számító CrystalDiskMark alatt valóban hozta a 3500/3000 MB/s-os szekvenciális értékeket. Bár ebből egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a partnerek számára bizalomgerjesztőek lehetnek az eredmények, amin felbuzdulva még idén piacra kerülhetnek a kontrollerre épülő első, vélhetően közép-felsőkategóriát célzó NVMe SSD-k.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.