:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 25. 14:00

A nyílt forrású projektek vitorlájába fogna szelet a Tencent

A kínai óriáscég a legmagasabb támogatói szinten áll be a Linux Foundation mögé, a szervezettel erőforrásait is megosztja majd.

Feljebb lép a Linux Foundation támogatói ranglétráján a Tencent, a kínai óriás platina tagsággal igyekszik minél látványosabban kifejezni elkötelezettségét a nyílt forrású szoftverek mellett. A platina tagság a Linux Foundation legmagasabb támogatói szintje, a kínai óriáscég most a szervezet élvonalbeli tagjai között olyan vállalatokhoz csatlakozik mint a Microsoft, Huawei, Samsung, IBM, AT&T vagy a Cisco.

A lépéssel Liu Xin, a vállalat Mobile Internet Group ágazatának igazgatója a Linux Foundation igazgatótanácsának is tagja lesz, a kínai óriáscég továbbá többek között az alapítvány jogi, kormányzati és marketing szakértelméhez is hozzáfér majd - cserébe pedig saját erőforrásait is megosztja a szervezettel. Liu Xin ígérete szerint a szorosabb együttműködést a vállalat azzal kezdi, hogy TARS néven ismert nyílt forrású microservice projektjét, illetve szintén nyílt forrású Tseer name service projektét is az alapítvány rendelkezésére bocsátja, illetve hasonló tervei vannak az Angel gépi tanulási rendszerrel is, amelyet az ugyancsak a Linux Foundation szárnyai alatt működő LF Deep Learning Foundation gondozhat majd. Ez utóbbi ernyőszervezet egyébként maga is kifejezetten friss kezdeményezés, azt az alapítvány idén márciusban hozta létre, hogy összefogja a gépi tanulás és mesterséges intelligencia területét célzó projekteket, és széles körben elérhetővé tenni azokat a fejlesztők számára.

tencentill

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy a Linux Foundation a lépést bejelentő közleményében fogalmaz, a Tencent az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a nyílt forrású megoldások használatára saját berkein belül. A vállalat már évek óta Linuxra támaszkodik, továbbá az elsők között vetette be az OpenDaylight SDN kontroller keretrendszert is, ott volt a China Open SDN bizottság alapítói között, valamint a már említett LF Deep Learning Foundation soraiban is alapítótagként szerepel.

De a Tencent nem csak a Linux Foundation soraiban igyekszik lökést adni a nyílt forrású kezdeményezéseknek, a kínai vállalat idén február elején az OCP-ben (Open Compute Project) is platina tagságot szerzett. A 2011-ben, a Facebook, Intel, Rackspace, Goldman Sachs és Andy Bechtolsheim által közösen létrehozott alapítvány célja, hogy a nyílt forrású kezdeményezések előnyeit hardveroldalon is kamatoztassa és hogy az adatközpontokban is felpörgesse a nyílt innovációt. A projekt mára több mint 170 tagot számlál, akik között a Microsoft és AMD is ott van. A nyílt forrású projektek támogatás a Tencent számára a konkurenciával szemben is kulcsfontosságú, ahogy azt a TechCrunch is kiemeli, a területen a cég fő riválisa, az Alibaba is egyre látványosabb jelenléttel bír, a Linux Foundationban arany fokozatú tag, továbbá tavaly ősszel mintegy 27 millió dollárt fektetett a nyílt forrású adatbázisokkal foglalkozó MariaDB-be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.