Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 20. 16:09

Oppo Find X: itt a kamera, hol a kamera?

A kijelző mögül kicsúszó kameramodullal öli meg a notch-ot az Oppo új csúcsmodellje.

Idén a notch-ok, vagy beugrók egyértelműen meghatározó dizájntrendet képviselnek az okostelefon-piacon, fogadtatásuk azonban korántsem olyan mértékben pozitív, mint például a tavaly megjelent 18:9-es vagy ahhoz közeli képarányoké, illetve az elvékonyított kijelzőszéleké. A gyártók ezért már keresik a menekülőútvonalakat ettől a kialakítástól, ami persze nem triviális, főként hogy a minimálisra csökkentett vagy akár el is tüntetett kijelzőperemeket az élmezőnynek mára lényegében kötelező karcsún tartani.

A problémára most a kínai Oppo próbál megoldást kínálni legújabb Find X csúcsmodelljével. Az eszközben az idén megszokott csúcshardver dolgozik, azaz Qualcomm Snapdragon 845 processzor, 8 gigabájt RAM és 256 gigabájt tárhely, valamint egy méretes, 6,42 hüvelykes AMOLED kijelző, 1080x2340 pixeles felbontással és egész egzotikus, 19,5:9-es képaránnyal. Az igazi érdekesség azonban, hogy panel tényleg a teljes előlapot kitölti, még felül is, a notch teljesen eltűnt, vele pedig első pillantásra az előlapi kamera is - de még a hátoldalon is hiába keresünk szenzorokat, az üveg hátlapot sem kamerák, sem ujjlenyomat-olvasó nem töri meg.

ofx01

A rejtély a kameraappot megnyitva oldódik meg: az Oppo mind az előlapi, mind a hátoldali kamerákat egy a telefon tetejéből automatikusan kicsúszó panelre költöztette. A koncepció kifejezetten látványos és frappáns megoldást kínál a maximális előlapi helykihasználásra - a mozgó alkatrészek persze potenciális új hibafaktort is jelentenek, ugyanakkor csak hosszabb távon derül majd ki, mennyire sikerült a gyártó mérnökeinek strapabíróra tervezniük a kameramodult mozgató mechanikát.

ofx03

Az elképzelés nem csak a kávamentes kijelzőre vágyóknak lehet vonzó, de a biztonságot fókuszba helyező vásárlók tetszését is elnyerheti: míg a notebookoknál mára bevett szokás a kijelző fölötti webkamerát leragasztani vagy más módon elfedni az ismeretlen online leskelődőktől tartva, az okostelefonoknál nem alakult ki hasonló "kultúra", pedig azok jóval több kamerával figyelik a felhasználót, sokszor jóval kiszolgáltatottabb helyzetekben is - notebookkal valószínűleg kevesebben indulnak mosdóba mint telefonnal. Az Oppo megoldása használaton kívül teljesen eltakarja a telefon összes kameráját, így pedig eloszlathatja a hasonló félelmeket.

ofx02

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A modulon egyébként elöl egy tekintélyes, 25 megapixeles szenzor figyel, míg a hátlapon egy optikai képstabilizációval megtámogatott, 16 megapixeles és egy 20 megapixeles kamera. Az akku kapacitása 3730 mAh, ez még a méretes kijelző mellett is bőséges üzemidőt ígér. Ha a notch-csal nem is, az ujjlenyomat-olvasóval a gyártó az iPhone X útját választotta, azaz teljesen elhagyta a készülékről, helyette 3D-s arcalapú azonosítást kínál a felhasználóknak.

Azt érdemes megemlíteni, hogy a "felugró" kamerával okostelefonon nem az Oppo rukkolt elő elsőként, a szintén kínai Vivo ugyancsak nemrég mutatta be hasonló képességekkel szerelt Nex S modelljét, igaz annál csak az előlapi kamerát emeli ki motor a készülékből. Kínában tehát már több gyártó is tapogatózik a notch elhagyásával, érdekes lesz megfigyelni, hogy a következőkben a nagy piaci szereplők, mint a Samsung, Huawei vagy az Apple is bevállalnak-e valamilyen hasonlóan unortodox megoldást, vagy inkább megmaradnak a notch, vagy épp a kamerának elég helyet adó káva vonalán. Az mindenesetre könnyen lehet, hogy a OnePlus őszi csúcstelefonja megörökli a fentebb látott kameramozgató mechanikát, a cég ugyanis rendre az ugyancsak a BBK Electronics zászlaja alatt dolgozó Oppo készülékeitől kölcsönzi dizájnját. Az új Oppo Find X várhatóan augusztusban kerül piacra, árát a gyártó egyelőre nem közölte.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.