Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 20. 14:08

Lapátolják a pénzt a publikus felhőbe a szolgáltatók

Az első negyedévben közel harmadával növelték befektetéseiket a piaci szereplők.

Lassulás helyett tovább növekednek a publikus felhőszolgáltatók adatközpontos beruházásai - derül ki a Synergy Research adataiból. A piaci szereplők első negyedéves összberuházás 32 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindez egyben azt is jelenti, hogy szóban forgó első negyedéves költés rekordot jelent az elmúlt bő két évet, illetve egészen pontosan kilenc negyedévet tekintve. A gyarapodás különösen annak fényében kiemelkedő, hogy az elmúlt években rendre visszaesést, illetve legfeljebb 10-20 százalékos növekedést hozott az első negyedév.

A Synergy Research szerint a publikus felhőszolgáltatók negyedéves költése 11 milliárd dollár környékén mozgott, amely a vasak, tehát a szerverek, tárolók, illetve a hálózati eszközök mellett az ugyancsak tetemes kiadást jelentő szoftvereket, tehát például az operációs rendszereket, valamint virtualizációs és biztonsági megoldásokat is. A Synergy szerint a nagy (hyperscale) szolgáltatók dominálják a felhős piacot, a növekedésnek pedig egyelőre nem látszik a vége, a kutatás ugyanis a következő 5 évre folyamatos növekedés jósol, amivel együtt az IaaS, PaaS, SaaS megoldásokat is tovább népszerűsödnek majd.

msolympus

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A tendencia nagy nyertesei az ODM-szereplők (bérgyártók), amelyek az IDC legutóbbi jelentései szerint a globális szerverpiac már 24,4 százalékát fedik le, ami bő 4,5 milliárd dolláros forgalmat takar. A tárolóknál is hasonlóan szép részesedéssel bírnak az ODM-ek, a 23,9 százalékos szelet 3,1 milliárd dolláros bevételt jelent a 13 milliárd dolláros piacból. Az bérgyártók szárnyalásának oka, hogy a nagy szereplők szereplők (Microsoft, Amazon, Google, Facebook) egy ideje házon belül végzik adatközpontjaik tervezését, illetve építését, amire jó példa az Open Compute Project, vagy a Project Olympus.

A megközelítésének számos előnye van. Az érintett szereplők ugyanis személyre szabottabb, az egyes munkafolyamatokhoz (leg)jobban passzoló platformokkal próbálkozhat, miközben a költségek mellett az OEM-ektől való függősék is megszűnik. A Microsoft ennek szellemében az Intel Xeonok mellett AMD Epyc processzorokat is beépít(ett) adatközponjaiban, de emellett még az ARM utasításarchitektúrára épülő Qualcomm és Cavium processzorokat sem maradnak ki. A fejlesztés egyébiránt egy univerzális alaplapot, egy nagy rendelkezésre állású, beépített akkukkal rendelkező tápegységet, 1U és 2U magas szerverházakat, egy nagy sűrűségű tárolótömböt, valamint egy új szekrényszintű PDU-t (power disztribution unit) is tartalmaz.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról