Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 18. 12:46

A Sony a Fortnite-ot is hasítja

Megosztja a játékosbázist a japánok döntése, Switchen nem megy a PS4-en használt fiók.

Megérkezett a várva-várt Fortnite a Nintendo Switch konzoljára, a felhasználók pedig meglepődéssel vették észre, a PS4-en létrehozott profilok egyáltalán nem működnek a konzolon. A magyarázat prózai: hiába használja pontosan ugyanazt az Epic-féle infrastruktúrát és játékosprofilokat a két platform, a Sony üzletpolitikája szerint a PlayStationös profilok nem használhatóak más konzolokon.

Free-to-play

A Fortnite az év egyik legsikeresebb játéka lett, amely a PUBG által fókuszba emelt Battle Royale formátumot elvitte a legszélesebb körbe: a játék ugyanis free-to-play konzolokon is, bevételt a különböző kozmetikai kiegészítők értékesítésével termel az Epic - havi több száz millió dollár (!) értékben. A vásárlások az Epic által kezelt felhasználói fiókokhoz kötődnek minden platformon, PC-n, Switchen, Xboxon és PlayStationön is.

A PlayStationön használt fiókok viszont a regisztrációt követően csak PC-ről érhetőek el, alternatív konzolos platformokról már nem. Próbálkozás esetén a rendszer hibaüzenetet dob, amely új fiók létrehozására kéri a felhasználót - és egyúttal jelzi, hogy nem műszaki problémáról van szó, nem érdemes az ügyfélszolgálathoz fordulni, ők sem tudnak semmit tenni a korlátozás elhárítására.

keresztplatf

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A korlátozás most került reflektorfénybe, ahogy múlt héten megjelent a Fortnite Switchre is, így rengeteg játékos a hordozható eszközön is megpróbált belépni a PlayStationön használt fiókadataival - hiába. Sokak számára az volt különösen frusztráló, hogy eddig nem kaptak egyértelmű tájékoztatást, hogy a PS-en költött dollárjaikat más platformon nem élvezhetik majd, így komoly csalódásként élték meg, hogy Switchen újra nulláról kell kezdeniük a játékot. Ráadásul az is elegendő, ha csak egyetlen egyszer használta valaki a PC-s fiókját PS4-en (például ismerősnél), ettől a ponttól más konzolon (így Switchen) már nem használhatja.

Magas lóról

A konzolpiacon most a Sony a domináns, nem véletlen, hogy a cég igyekszik ennek előnyeit maximalizálni. Például azzal, hogy tiltja a crossplatform multiplayer játékot, a PS-játékosok és az Xbox-felhasználók ugyan játszhatnának egymás ellen (gyakorlati-műszaki akadálya ennek nincs), a cég üzletpolitikája azonban ezt mereven kizárja. Ez a korlátozás vonatkozik a fent említett módon a felhasználói fiókokra is.

A Sonyra próbál egy ideje nyomást gyakorolni a Microsoft, amely két éve egyoldalúan megnyitotta az Xbox Live platformot a keresztplatformos játék előtt - a húzás azonban hiába roppant népszerű, a Sony mereven elzárkózik, így egyelőre csak elvi lehetőségként merül fel. A fejlesztők oldaláról ugyanakkor egyre több támadást kap a Sony álláspontja, a keresztplatformos játék hiánya fragmentálja az egyes címek játékosbázisát és problémát okoz a free-to-play címek esetében is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról