Szerző: Koi Tamás

2018. június 13. 15:50

Magyarországon is hozzáférhető a SIM-ek legújabb generációja

Teszt jelleggel immár Magyarországon is elérhető a SIM-ek legújabb generációja, mely teljesen száműzi az évtizedes kártyaformátumot, helyette beépítve tartalmazzák a chipeket az eszközök, melyekre a felhasználó töltheti fel a szolgáltató által biztosított profilt.

Belátható időn belül eltűnhetnek az évtizedek óta a mobiltelefónia szerves részét képező SIM-kártyák, vagy legalábbis jelentősen átalakulhatnak, miközben korábbi funkciójukat megtartják. A Magyar Telekom ma bejelentette, hogy az országban elsőként - egyelőre tesztjelleggel - támogatja az eSIM, azaz beágyazott-SIM elemmel rendelkező eszközöket, mely "fontos technológiai mérföldkő" lehet az internetre csatlakoztatott eszközök fejlődéstörténetében. Az iparági sztenderdekre épülő technológia révén a korábbinál jóval egyszerűbbé válik a különböző eszközök - nem csak okostelefonok, okosórák stb. - mobilhálózatba integrálása, de egy átlagos mobilelőfizető számára is nyújt előnyöket az eSIM - állítja a cég.

Az eSIM-alapú szolgáltatás igénybe vételéhez először is szükség van egy beágyazott SIM-et tartalmazó (okos)eszközre. Ezek közül létezhetnek olyanok is, melyek hagyományos SIM-et is képesek fogadni a visszamenőleges kompatibilitás miatt. Ilyen esetben az előfizetőnek választania kell, hogy hagyományos vagy eSIM-et kér az előfizetéséhez. Az eSIM aktiválása Wi-Fi kapcsolaton keresztül kezdeményezhető egy erre a célra létrehozott alkalmazással (egyes készülékeknél a gyári szoftvercsomag, menü része), majd a Telekomtól (szolgáltatótól) kapott QR-kód beolvasásával aktiválható az eSIM-re az előfizetői profil.

esim

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eSIM több profil párhuzamos kezelését is lehetővé teszi, így akár ugyanattól a szolgáltatótól, vagy különböző szolgáltatóktól is hozzá lehet rendelni előfizetést az eszközhöz, azok maximális száma és jellege alapvetően az adott készülék képességeitől függ. Az eSIM-ek elterjedésével idővel megvalósulhat, hogy egy újonnan vásárolt, szolgáltatófüggetlen készülék aktiválásakor csak annyit kell kiválasztani a telepítés első lépései során, hogy milyen szolgáltatónál lévő, valamint új vagy meglévő előfizetéssel kívánja használni az előfizető a mobilt.

A Telekomnál egyelőre egyetlen eSIM-kompatibilis eszköz érhető el, a Huawei Watch 2 okosóra, ám a szolgáltató rendszere az iparági szabványoknak köszönhetően elméletileg minden, későbbiekben megjelenő eSIM-képes eszközzel használható lesz (egyelőre valószínűleg csak a Telekom által bevizsgált eszközökre aktiválható majd eSIM). Az eSIM megjelenése hasonló trendet követ, mint a jack-dugalj száműzése vagy éppen a fizikai SIM-ek méretének folyamatos csökkentése - korábban ezek a komponensek jelentős területet foglaltak el más áramköri elemek elől egy készülékben, netán más fizikai korlátokat jelentettek az eszközök tervezése során.

Az eSIM-et hazánkban elsőként a Telekom teszteli, de a régióban már más szolgáltatónál is indult hasonló teszt. Így például a Deutsche Telekom cseh leányvállalatánál tavaly január óta tesztelik a technológiát, a horvát leánycég pedig tavaly márciusban kezdett tesztelésbe. Az eSIM-mel rendelkező eszközök köre egyelőre meglehetősen szűk, az említett Huawei Watch 2 mellett az LTE-képes Apple Watch 3 és a Google Pixel telefonok utolsó generációja támogatja a szabványt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról