Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 12. 14:45

Négy nagy szereplő uralja a biztonsági célgépek piacát

Az UTM-ek pedig tarolnak. Itt az IDC piaci körképe a védelmi megoldásokról.

Masszív növekedést mutat a biztonsági célgépek (security appliance) piaca, az IDC friss piackutatása szerint a megoldások mind a darabszámban, mind a generált bevétel tekintetében jelentős növekedést mutattak: az első negyedévben (az előző év hasonló időszakához képest) 14,3 százalékkal 3,3 milliárd dollárra nőtt a bevétel, míg a volumen 18,9 százalékkal 838 ezerre nőtt.

4+1 szereplővel

Az IDC szokás szerint a gyártói top5-öt részletezi, mindenki más az "egyéb" kategóriába kerül. Ez az ötösfogat azonban igazából 4+1, az első négy szereplő ugyanis nagyjából hasonló erőt képvisel, az ötödik, a Symantec már messze lemarad a négyestől.

cisco_asa_5505

Cisco ASA-k: viszik, mint a cukrot

A piacvezető a Cisco 16,4 százalékos részesedésével és 533 millió dolláros bevételével. A cég az elmúlt negyedévben szépen tudta mindkét számot emelni, jóval a piaci átlag fölött, 22,8 százalékkal növelte bevételét. Míg a Cisco számára nem a security appliance-ek jelentik a fő piacot, azok csak kis "mellékest" képeznek a switching-routing üzletág mellett, a Palo Alto Networksnek ez a legfontosabb piaca - a cég most a második helyet szerezte meg, az ötösfogat leggyorsabban növekvő szereplőjeként 451 milliós bevétellel és 13,9 százalékos részesedéssel.

idc_utm_secapp

A harmadik és a negyedik pozíción a Check Point illetve a Fortinet szerepel, bőven kétszámjegyű részesedéssel. A Check Point azonban kimondottan kellemetlen negyedévet zárt, mindössze 5,3 százalékkal tudott nőni, így egy százalékpontot veszített részesedéséből. Nem így a Fortinet, amelynek 351 milliós bevétele 17,2 százalékos növekedést mutat.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az első négytől már leszakad a Symantec, a cég 9,6 százalékos növekedéssel, hajszállal 5 százalék fölötti részesedést szerzett meg, 139 milliós bevétellel. A piac érdekessége, hogy nagyon erős a "long tail", vagyis a kis szereplők együtt igen szép szeletet hasítanak ki a piacból: az 1,87 milliárdos bevétellel a többi gyártó 12 százalékos növekedést és 42,3 százalékos részesedést mutathat fel. Ezzel együtt a piac jelenleg koncentrálódik, a négy legnagyobb szereplő 52,66 százalékot tett ki - egy évvel ezelőtt ez a mutató 51,16 százalék volt.

Az UTM viszi a piacot

A security appliance-ek piacát már az egységes célgépek (universal threat management) uralják, ezek több funkciót is egyesítenek, hálózati tűzfal mellett IPS/IDS képességekkel és általában még sok egyébbel is rendelkeznek - a listán DLP (adatszivárgás elleni védelem), DPI (mély csomagvizsgálat), vírusellenőrzés, SIEM, VPN és egyéb funkciók lehetnek. Nem véletlen, hogy ezek az eszközök már 2,1 milliárd dolláros piacot jelentenek és 16,1 százalékos növekedést értek el az elmúlt negyedévben, a piac 53 százalékát már a sokoldalú megoldások teszik ki.

A dedikált gépek ezzel párhuzamosan fokozatosan zsugorodó bevételt generálnak, az IDS/IPS eszközök 13 százalékkal, a VPN-célgépek 3 százalékkal zsugorodtak az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Növekedést produkáltak viszont a tűzfalak és a tartalommenedzsment-eszközök, előbbi 17,4 százalék, utóbbi 7,5 százalékos növekedést produkált - az UTM tehát egyelőre nem végzi ki a klasszikus tűzfalakat.

A földrajzi régiók között az IDC nem mért lényeges különbségeket növekedési ütemben, az amerikai régió (Észak- és Dél-Amerika) nőtt a leggyorsabban 16,3 százalékkal, ezt követi Ázsia (Japánt beleértve) 13,1 százalékkal, majd az EMEA következik 11,6 százalékkal. A legnagyobb piacot egyébként messze az Egyesült Államok képezi, amely egymagában elfogyasztja a biztonsági célgépek 42,3 százalékát (bevételalapon), ami jól jelzi, hogy mekkora erőt is jelent az ország gazdasága továbbra is.

Költenek a vállalatok

Az IDC szerint a roppant egészségesen növekvő piacot az húzza, hogy a nagyvállalati ügyfelek elkezdték a jelentősebb infrastruktúra-frissítéseket, amelyeket az elmúlt években elhanyagoltak. A vállalati költés a szerverek és a tárolók oldalán is látványosan jelentkezik, mindkét piacon gyorsan nő a bevétel, a hálózati védelmi eszközöknél is ez az optimista költekezés jelentkezik.

A piac másik fontos rugója az IDC szerint a friss fejlesztésekben keresendő. Az ügyfelek most érzik úgy, hogy az újabb generációs eszközök már kínálnak annyi extra képességet, hogy a meglévő védelmet érdemes lecserélni, ami szintén hajtja a növekedést.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.