Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 8. 15:03

Okosított BMW-n érkezik a HWSW első IoT meetupja

Június 20-án az autóokosítástól az arcfelismerő lapkán át a telkók és az IoT küzdelméig hardverközelből vesszük górcső alá a témát az AnKertben.

Új meetuppal bővül a fegyvertárunk: bár az IoT témája a hagyományos őszi HWSW Mobile! konferencián már egy ideje velünk van, dedikált nyári meetupot még nem kapott - egészen idáig, június 20-án szerdán az AnKertben ugyanis teljes egészében az IoT-é a színpad. Miután rendkívül széles területről van szó a megszólalók is változatos témákkal érkeznek, a telkók IoT kihívásaitól a saját vásárlófigyelő hardver fejlesztésén és a LED-alapú információs felületek készítésén át egészen a járművek "okosításáig".

Az estét épp ez utóbbi előadás nyitja majd, Murvai Richárd, a Rollet vezető fejlesztőjének tolmácsolásában, aki megmutatja, hogy öreg BMW nem vén BMW, legalábbis néhány filléres - dolláros - IoT eszközzel feltuningolva. A téma persze nem márkafüggő, és hazánkban azért is kiemelten releváns, mert a magyar autóállomány átlagéletkora már most 14 év felett van, és folyamatosan növekszik - ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a járműtulajoknak feltétlenül le kellene mondania sok, manapság luxus-extraként hirdetett funkcióról. A Rollet csapatáról egyébként korábban sokan Parkour Technologies név alatt hallhattak, a cég fő célja, hogy a parkolást tegye egyszerűbbé alkalmazásával, az egyenletből kiiktatva az olyan tényezőket mint a parkolójegy vagy épp az apró.

 hwswfreeilll

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ezt követően Zalka Ernőé a porond aki CAE Engineering zászlaja alatt visz színt a meetupba - ezt egész nyugodtan vehetjük szó szerint, az előadás ugyanis az RGB LED-ekben rejlő lehetőségeket járja majd körül, hogy az olyan széles körben elérhető, jól dokumentált eszközök, mint például a WS2812 LED típus hogyan használható fel a dekoráció mellett akár hasznos, munkahelyi eszközként, a térképtől egészen a szerverállapot-kijelzésig. A rendezvényen a Vodafone IoT termékmenedzsere Fodor Balázs is felszólal, azt boncolgatja majd, milyen stratégiát folytatnak a telkók ezen a piacon, illetve hogy alkothatnak piacot ezek a nagyméretű szereplők a kisvállalkozásokkal, milyen fejlesztői partnerségeket hozhatnak létre. 

A meetup záróelőadásában ismét közel húzódunk a hardverhez, sőt annak teljes fejlesztési folyamatán végigmegyünk: Lippényi Tamástól, a Keocko alapítójától tudhatjuk meg, mennyire volt rögös a cég útja, míg a frankensteini Raspberry Pi-től eljutott a letisztult, saját tervei alapján gyártatott hardverig, amellyel ügyfelei üzleteiben nem csak megszámolja a vásárlókat és hőtérképet készít mozgásukról, de arcelemzéssel azok nemét, korát, sőt hangulatát is képes meghatározni.

A június 20-i IoT meetup helyszíne tehát továbbra is az ismert-szeretett AnKert, a kapunyitás időpontja pedig 17:00. Ahogy az lenni szokott, az előadások után mindenkit várunk egy kötetlen sörözésre-fröccsözésre, ahol az előadókkal is lehetőség lesz megvitatni a rendezvényen hallottakat. A belépés ingyenes, de most is regisztrációhoz kötött!

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról