Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 8. 13:02

Egybérlős szerverekkel lő a nagyvállalatokra a Google

A sole-tenant node konstrukció béta címkével már használatba is vehető.

Már teljesen kisajátíthatnak egy-egy fizikai Compute Engine szervert a Google ügyfelei: a vállalat bejelentette egybérlős, vagy sole-tenant node szolgáltatásának béta verziós rajtját. A megoldással az ügyfeleknek nem kell egy fizikai hoston osztozniuk, igény szerint egy-egy szerveren az összes virtuális gépet egyetlen vállalat veheti használatba.

A Google szerint a különböző instance-ok indításánál továbbra is ugyanúgy működik minden, mint egy hagyományos, több-bérlős szerveren - annyi különbséggel, hogy az ügyfél itt értelemszerűen az adott gép teljes kapacitásából gazdálkodhat. A felhasználó továbbá a különböző virtuális géptípusok között is szabadon válogathat, hogy a szerver képességeit az adott feladathoz a lehető legjobban tudja kihasználni, igény szerint beállíthat például egyedi konfigurációkat memória- vagy vCPU-nehéz feladatokra is.

gcsingletenant

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A termék fontos erőssége továbbá, hogy a különböző instance-ok elhelyezésére a legmegfelelőbb szerveren a felhasználó által megadott címkék alapján, illetve automatizáltan is lehetőséget ad, utóbbi esetben a Compute Engine saját algoritmusai veszik át a gyeplőt.

Az egybérlős megoldás sok esetben hasznos lehet a Google Compute Engine felhasználói számára, főleg az olyan vállalatok esetében, amelyeknek kifejezetten szigorú szabályozásoknak kell megfelelniük. A cégek ugyanis így fizikailag is elválaszthatják számítási erőforrásaikat a felhőben, biztosítva védelmüket a több-bérlős szerverek más "lakói" által okozott esetleges problémáktól, mint például az adott gép erőforrásainak potenciális felélése. Az adott cég VM-jeinek fizikai elválasztása más ügyfelektől, továbbá az adatbiztonság terén is plusz védelmi vonalat jelent.

A vállalat az új szolgáltatás bétájával fontos lemaradást hoz be, hogy végre teljes körű nagyvállalati szolgáltatáspalettát nyújthasson, miután az olyan riválisok, mint az AWS vagy a Microsoft Azure egy ideje már kínálnak egyetlen bérlő számára dedikált hardverkonstrukciókat. A keresőóriás az egybérlős konstrukció használatba vételéhez részletes dokumentációt is közzétett, illetve az egyelőre béta verziós szolgáltatás árazását is felvette a Compute Engine ártáblázatai közé. A cég egy sor kedvezménnyel próbálja az ügyfeleket platformján tartani, lehetőség van például 1 vagy 3 éves hűségidőt aláírni a céggel, ami számottevően csökkenti a vCPU-használat óradíját. A sole-tenant node-okon a Google Cloud SDK-n, illetve a Compute Engine API-n keresztül is lehetőség van VM-eket indítani, továbbá a keresőóriás ígérete szerint rövidesen a Google Cloud Console támogatás is megérkezik.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról