Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 7. 16:20

ZTE: megvan a megállapodás

Megszületett a megállapodás az amerikai kormány és a ZTE között, bírságot fizet a cég és kap a nyakába egy ellenőrző csapatot is. De tevékenységét folytathatja.

Kiegyeztek a felek a ZTE-válságban, úgy tűnik megmenekülhet a kínai telekommunikációs gyártó. A Reuters korábban belsős forrásokra hivatkozva írta meg, ezt pedig most az amerikai kereskedelmi minisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy az amerikai kormányzat és a kínai cég megállapodást kötött a kereskedelmi blokád feloldásáról. Eszerint a ZTE hozzáfér a jövőben az amerikai komponensekhez, így újraindíthatja tevékenységét.

Az előzményekről korábban részletesen beszámoltunk, tömören: a ZTE megsértette az amerikai exporttilalmat Irán és Észak-Korea irányába, ezért az amerikai kormány hét évre feketelistára tette a céget - ez azt jelenti, hogy amerikai vállalatok nem üzletelhetnek vele. Így a ZTE elesett például a Qualcomm vagy az Intel chipjeitől és a Google Android operációs rendszerétől is. A cég ilyen körülmények között nem tudta folytatni tevékenységét és felfüggesztette minden aktivitását. Az ügynek az adott különös jelentőséget, hogy a ZTE szállítja a hazai Telenor gyakorlatilag teljes infrastruktúráját, amelyet egyébként a Magyar Telekom is igénybe vesz az ország felében. Ezért a ZTE megszűnésével ennek komoly kockázata lett volna a magyar mobilhálózatokra is.

A megállapodás szerint a ZTE újabb, igen jelentős bírságot fizet, amelynek értéke 1 milliárd dollár (a korábban befizetett büntetésen túl). A cég ezen felül vállalja, hogy amerikai megfelelőségi csapat felügyelje a ZTE működését és a jelenlegi felsővezetés 30 napon belül teljesen lecserélődik. Az egyezmény részeként a ZTE létrehoz egy 400 millió dolláros escrow-számlát is (amit külső fél kezel), ahonnan a további szabálysértések esetén az amerikai kormány azonnal le tudja vonni potenciális büntetések összegét.

"Ha újra megsértik az [exportkorlátozást], akkor az előre kifizetett egymilliárd dolláron túl a 400 milliós escrow számláról vonhatjuk le a büntetés értékét. Így a teljes megállapodás 1,4 milliárdról szól. Erről a pénzről lemondhatnak, ha még egyszer megsértik a korlátozást - és fenntartjuk a jogot arra is, hogy újra letiltsuk őket" - mondta a CNBC tévéműsorának Wilbur Ross kereskedelmi miniszter. Utóbbi mondat arra vonatkozik, hogy az amerikai fél bármikor újra feketelistázhatja a ZTE-t, amennyiben a kínai cég megsérti az exporttilalmat.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A beágyazott megfelelőségi csapat az amerikai joggyakorlatban teljesen bevett dolognak számít, ilyen csoport felügyelte a Microsoft vagy épp az Apple tevékenységét is miután a cégek jogsértést követtek el. Az ilyen csapatokat titoktartás kötelezi, munkadíjukat a cég állja, és hozzáférnek a vállalat belső adataihoz, rendszereihez. Amennyiben pedig visszaélést tapasztalnak, azt jelentik a megfelelő hatóságnak. Az, hogy az amerikai kormány nevezheti ki a megfelelőségi csapat tagjait, fontos engedmény a ZTE részéről - tekintve azonban, hogy az alternatíva a mintegy 75 ezer főt foglalkoztató cég megszüntetése lett volna, választási lehetőség nem nagyon volt.

A kongresszus kezében a döntés

Ahogy korábban már írtuk, az amerikai fél is erősen megosztott a kérdésben. Míg a Fehér Ház arról beszél, hogy a ZTE ellehetetlenítése nem volt cél és meg kell menteni a céget, addig az amerikai törvényhozás, a Kongresszus tagjai beszántanák a céget és példát statuálnának. Marco Rubio befolyásos republikánus szenátor egy ideje kétpárti összefogást sürget, amely törvényi erővel írná felül a kormányzati döntést és semmisítené meg a most aláírt megállapodást. Egyelőre nem látszik, hogy Rubio kezdeményezése mekkora lendületet szerzett a szenátusban.

A törvényhozók egyébként nem elsősorban az exporttilalom miatt orrolnak a ZTE-re, hanem mert az amerikai hírszerzés egyértelműen kimondta, mind a Huawei, mind a ZTE nemzetbiztonsági kockázatot hordoz. Ennek nyomán a kormányzati nyomásra a Huawei amerikai "partraszállása" idén el is maradt, a törvényhozók pedig úgy vélik a ZTE-t is meg kellene büntetni a kínai kormányhoz, hírszerzéshez és katonasághoz fűződő kötelékei miatt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.