Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 6. 17:20

Szépen húzza maga után a tárolókat a szerverpiac

Egy év alatt bő harmadával emelkedett a különféle rendszerekből befolyt teljes bevétel, miközben az értékesített tárkapacitás majd 80 százalékot ugrott.

A szerverekhez hasonlóan a nagyvállalati tárolópiac is virágzik - derül ki az IDC friss kutatásából. A nagyvállalati megoldások értékesítése egy év leforgása alatt valamivel több mint harmadával, egészen pontosan 34,4 százalékkal ugrottak meg. Ezzel a szereplők összesen 13 milliárd dollár értékben adtak el tárolókat az idei év első negyedévében, amely 3,3 milliárddal múlja felül az egy évvel korábbi összeget. A forgalomnál is nagyobb mértékben nőtt az értékesített kapacitás, amely 79,1 százalékkal múlta felül a tavalyit, amivel végül 98,8 exabájton állt meg.

Ahogy az elmúlt néhány negyedévben, úgy most is az ODM-szereplők (bérgyártók) a növekedés legnagyobb nyertesei, amelyek így több, mint 80 százalékkal növelték (még) tovább bevételüket, egészen 3,1 milliárd dollárra. A gyarapodási rangsorban a szerver-alapú tárolókat szállító cégek következnek, amelyek 34,2 százalékkal múlták felül egy évvel korábbi forgalmukat, ami végül 3,6 milliárdon állt meg. A sor végén a külső tárolórendszerek "kullognak", hisz bár ezekre mindössze lényegesen kisebb, 19,3 százalékkal növekedett az igény, összértékben egy igen nagy, 6,3 milliárdos szeletét tették ki az értékesítéseknek.

idcstorage_q1

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A gyártók listájában 21,6 százalékos részesedéssel a Dell (EMC) vezet, amely egy év alatt tetemes, 43 százalékos növekedést könyvelhetett el. Gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy a HPE és kínai spinoff-cége, a New H3C Group csak a második helyre volt jó a 18,3 százalékos gyarapodás ellenére. A két, a piac közel 40 százalékát birtokló céget kisebb szereplők követik. A dobogó legalsó fokát így a Netapp szerezte meg, amely kellemes, 21,7 százalékos növekedést könyvelhetett el egy év alatt. A negyedik helyen holtversenyben a Hitachi és az IBM következik, amely két vállalat csupán hat tizedre áll egymástól köszönhetően a nagyon hasonló, 400 millió dollár körüli értékesítéseknek.

Ahogy már említettük, a negyedév legnagyobb nyertesei (ismét) az ODM-ek, tehát a cloud szolgáltatókat direktben kiszolgáló cégek. A szerverpiacon is tapasztalt jelenség nem meglepő, a nagy felhős cégek (Microsoft, Google, Amazon, Facebook, stb.) ugyanis már jó ideje saját tervezésű vasakból építik fel adatközpontjaikat, amelyek gyártásával ilyen, ODM gyártókat bíznak meg. Az IDC megjegyzi, hogy a növekedés is elsősorban ezeknek a cégeknek köszönhető, az érintett vállalatok ugyanis töretlenül fejlesztik adatközpontjaikat.

Az IDC szokás szerint külön kitér az AFA, azaz az All-Flash tárolók helyzetére. Az itt korábban tapasztalt tendencia, vagyis a növekedés tovább folytatódik, ráadásul egyre nagyobb ütemben. A különféle, kizárólag SSD-ket tartalmazó tárolók forgalma már 2,1 milliárd dollárnál jár, amely 54,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A hibrid, tehát SSD-t és merevlemezt egyaránt tartalmazó rendszerek ennél még mindig nagyobb részt tesznek ki, ezekből összesen 2,5 milliárd dollár folyt be, amely 23,8 százalékos javulást jelent az előző év első negyedévéhez viszonyítva.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.