Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 6. 16:34

Oldalsávba küldi a weboldalakat az új kísérleti Firefox-funkció

A Test Pilot programban a Mozilla az oldalsávot "mobilkijelzővé" alakító Side View mellett egy a böngésző megjelenését átrajzoló megoldást is közzétett.

Két új projekttel bővül a Firefox Test Pilot programja, amelyekkel testreszabhatóvá válik a böngésző felülete, illetve jobban kihasználhatók lesznek az egyre divatosabb, ultraszéles monitorok. A Test Pilot programmal a Mozilla célja, hogy minél jobban bevonja a felhasználókat is a böngésző új funkcióinak fejlesztésébe, azok pedig az új, kísérleti funkciókat már a stabil kiadás előtt kipróbálhassák és visszajelzést adhassanak róluk - tavaly nyáron ugyancsak e program keretei között debütált a Send titkosított fájlküldési megoldás.

Az első új projekt Side View névre hallgat, azzal a böngésző oldalsávjában is megnyithatóvá válnak különböző weboldalak, ami a multitasking feladatokban segíthet, illetve a szélesebb monitorok kijelzőterülete is jobban kihasználható vele. A Side View az URL sáv jobb oldalán saját gombot kap, erre kattintva az aktuális weboldal az oldalsávba küldhető, de az egyes hivatkozásokra jobb egérgombbal kattintva megjelenő menüben is feltűnik az új opció. Az oldalsávban az egyes weboldalak mobilos nézetben jelennek meg, így alkalmazkodva a rendelkezésükre álló, keskenyebb területhez - ez azonban a Side View menüjében tetszés szerint átállítható asztali megjelenítésre is.

00:38
 

Side View: A Firefox Test Pilot Experiment

Még több videó
 

A másik tesztfunkció a Color, amellyel a böngésző felületének megjelenése válik testreszabhatóvá. Egy egyszerű eszközről van szó, amellyel a felhasználók különböző színkombinációkat vagy akár háttértextúrákat állíthatnak be a Firefoxban. Az elkészített témák aztán elmenthetők, illetve meg is oszthatók, a Mozilla továbbá maroknyi előre elkészített vizuális témát is biztosít a Coloron belül, a megoldás így gyorsan kipróbálható. A Color a témák elkészítéséhez egy minimalista felületet biztosít, ahol a felhasználók az URL sáv hátterének és szövegének színétől az eszköztár és a háttér színéig és textúrájáig egy sor funkciót beállíthatnak. Ha a színtéma elkészült, ugyanezen a felületen egy link is generálható hozzá, amellyel az rögtön meg is osztható az ismerősökkel. Különböző vizuális témák persze a Test Pilot program nélkül is elérhetők a Mozilla böngészőjéhez, a frissen bejelentett megoldás azonban részletesebb és egyszerűbb testreszabást tesz lehetővé.

 

00:36
 

Firefox Color: A Firefox Test Pilot Experiment

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ahogy Test Pilot projektjeinél általában, a Mozilla a fentieknél is igyekszik hangsúlyozni, hogy kísérleti megoldásokról van szó, így senki nem lepődjön meg, ha azok egyelőre nem működnek betonstabilan. A fejlesztők mindenesetre épp ezért mindenkit arra biztatnak, hogy küldjenek visszajelzéseket az új eszközökkel szerzett tapasztalatokról.

Amennyiben a Mozilla úgy ítéli, hogy a felhasználók elégedettek egy-egy Test Pilot projekttel, azokat idővel a stabil Firefox verziókba is átemelheti. Ilyen volt az ugyancsak tesztprojektként indult, mára a böngészőben alapértelmezetten elérhető képernyőkép-készítő funkció is. Ha a Color nem is reformálná meg a Firefoxot, egy a Side View-hoz hasonló megoldásnak bizonyára sok olyan felhasználó örülne, aki jellemzően egyszerre több megnyitott ablakkal dolgozik. Az új funkciók - és persze a korábbi projektek - elérhetők a Mozilla Test Pilot oldalán.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.