Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Megszórta az alsó-középkategóriát a HMD

Gálffy Csaba, 2018. május 30. 11:30

A 100 és 250 dollár közötti modellek adják a globális okostelefonos piac gerincét, mondta el a HMD tegnap, nem véletlen, hogy a gyártó három vadonatúj termékkel igyekszik lefedni ezt a szegmenst.

Moszkvában mutatta be új alsó-középkategóriás okostelefonjait a Nokia - a helyszínválasztás találó, e modellek jellemzően az Oroszországhoz hasonló, fejlődő országokban fogynak nagyon jól. A HMD kimondottan széles portfólióval dolgozik, 1 és 8 között minden számmal ad ki okostelefont (4-gyel nem, mert az a kínai kultúrkörben szerencsétlennek számít), most a 2-es, a 3-as és az 5-ös modelleket frissítette a gyártó.

Kezdjük felülről! Ami egységes a frissítésben, hogy a Nokia 18:9-es kijelzőket vet be, igaz, más-más méretben és minőségben. Az új nokiás újrakezdés egyik kimagasló modellje az eredeti Nokia 5 volt, amely egészen sikeresen kombinálta a komponenseket és az ipari formatervet egy tetszetős és meglepően megfizethető csomagban - ez két SIM-es kivitelben 40 ezer forint körül kapható a hazai piacon. Az új 2018-as kiadás is ezt a filozófiát igyekszik továbbvinni.

A Nokia 5.1-ben mutatkozik be a MediaTek egyik új processzora, a Helio P18 (MT6755S), ami annyira új, hogy nem is nagyon találni róla információt. Jelenleg annyit tudunk, hogy ez egy nyolcmagos konstrukció, feltételezhetően csak Cortex-A53-as magokat kombinál alacsonyabb és magasabb órajelű csoportokban.

nokia-51-1

És ahogy mondani szoktuk, nincs rossz termék, csak rossz ár: míg a Motorolát korábban kritizáltuk azért, mert a G sorozatú telefonjaiba nem hajlandó gyorsabb chipeket tenni, a hasonló lapkákat bevető Nokiánál már jár a süvegelés: az új Nokia 5 ugyanis bruttó 189 euróba kerül majd, ami számottevően alacsonyabbra pozicionálja a terméket.

Lejjebb is van!

Az új favorit a Nokia 3.1 lehet, amely a tavalyi legnépszerűbb Nokia-modellt váltja le. Ezt igyekszik a gyártó a prémium modellekre hasonlító ipari formatervvel ellátni, szépen görbülnek az oldalsó élek és van fémberakás is. A spórlás a processzornál kezdődik, a retró, 28 nanométeren készülő MT6750 ugyan 8 magos felépítésű, ezek azonban harmatgyenge Cortex-A53 magok, ráadásul nagyon szerény, 1 illetve 1,5 GHz-es órajellel. Szerencsére az ár azért nem rugaszkodott el, a Nokia mindössze 139 euróért méri ezt a modellt 2 gigabájt RAM-mal és 16 gigás háttértárral.

nokia-3-2018

A Nokia 2.1 már erősen a belépő kategóriát erősíti, a Snapdragon 425-ös lapka nem teljesítményével, hanem alacsony fogyasztásával és árával tud meggyőző lenni. A Nokia egyébként nem követte az olcsó=kicsi logikát, a 2.1-es méretes, 5,5 hüvelykes, 720p felbontású kijelzőt kapott. A cég ennél a telefonnál a 4000 mAh-s akkura fókuszál, amely elvben 2 napos akkus üzemidőt is elérhetővé tesz - ez a specifikációk ismeretében elérhetőnek is tűnik.

nokia-2-2018

A telefont a Nokia a friss Android Go rendszerrel szállítja, ezt a Google kimondottan a szerény teljesítményű és kevés memóriával szerelt telefonokhoz optimalizálta. Ez az Android egyszerűsítésén és a fejlődő országokat célzó Go alkalmazások mellékelésén érhető tetten - beépített funkció az agresszív adat-takarékosság, a telefonról-telefonra megosztás (internet nélkül). Ezzel a 2.1 a Nokia második gós telefonja a tavasszal piacra dobott Nokia 1 után. Ára mindössze 115 dollár lesz (bruttó), ennyiért már második, "játszós" telefonnak is megéri.

A telefonok egységesen Android 8.1-gyel indulnak, és hamarosan Android P frissítést is kapnak. Érdekesség, hogy a Nokia nem érzi az USB-C eljöttét, az összes telefon microUSB-s csatlakozóval rendelkezik, szerencsére egységes a microSD kártyák támogatása is. Ujjlenyomat-olvasó a 3-as és az 5-ös modellbe fért.

Google-vállveregetéssel

Kezd trenddé válni, hogy a gyártók a "vanilla" Android élményt versenyelőnyként fogják fel. A Motorola korábban a szinte szűz Androiddal szerzett rengeteg jó pontot a vásárlóknál, de a OnePlus sikerében is fontos szerepe van ennek. A Nokia a rajttól fogva erre épít, a Google-lel szoros együttműködésben fejleszti a telefonokat, aminek látszik is az eredménye: a telefonok katonás rendben kapják a havi biztonsági frissítéseket és a cég nem sajnálja a főverziókat sem kiadni, a tavalyi modellek mindegyike megkapta már az Android Oreót (kivéve a 2-est, amelyre hamarosan érkezik a frissítés). A most megjelent termékek is mind az Android One program részei, tehát közel Nexus-élményt kínálnak ebben a tekintetben - garantált a 3 évnyi biztonsági frissítés és a 2 évnyi főverzió-frissítés is.

A szoros együttműködés jele, hogy a nokiás marketingben a Google alkalmazásai (például a Photos) is aktív szerepet kapnak, ami finoman jelzi, hogy a keresőóriás valószínűleg nem csak műszaki segítségnyújtással, hanem bizony készpénzzel is támogatja a Nokia törekvéseit. A Nokia pedig örömmel viszi az olyan kezdeményezések zászlaját, mint az Android Enterprise Recommended megfelelőségi program, az Android Go és persze jó példaként jár elöl a fent említett biztonsági frissítéseknél is. Hogy az együttműködés mennyi ideig tart még, arra tippelni sem tudunk, de felhasználói szemmel egyáltalán nem rossz az irány.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.