Szerző: Gálffy Csaba

2018. május 28. 16:25

Masszív elbocsátások az IBM-nél

Belsős, hivatalosan meg nem erősített információk szerint masszív leépítéseket hajt végre az IBM, a Watson Health csoport felének-kétharmadának mennie kell.

Drámai leépítés jöhet az IBM egészségügyi felhőjén dolgozó divízióban - tudta meg a The Register. A brit lap több, egybehangzó belsős információ alapján azt írja, hogy a Watson Health részlegnél dolgozók mintegy 50-70 százalékát bocsátja el az IBM. A lap forrásai szerint a dolgozók nagyjából ilyen arányban kapták kézhez a munkaviszony megszakításáról szóló értesítést.

Álljunk össze, mint sok kicsi adatsiló

Az IBM (számos más szoftvercéghez hasonlóan) hosszú ideje építi a specializált, egyes vertikumok számára releváns portfólióját. Az adatalapú egészségügyi portfóliót a Watson Health ernyő alá sorolta be és számos felvásárlással bővítette az elmúlt időszakban. A Merge (1 milliárd dollár) az orvosi képalkotásban (és képelemzésben) volt erős, a Truven (2,6 milliárd dollár) pedig egészségügyi adatok elemzésével foglalkozik, ezeket a korábban megszerzett Explorys és Phytel alapjain létrejött szervezettel olvasztotta az IBM össze.

watson-health-a-population-health-platform-10-638

A Watson Health az elképzelések szerint fejlett adatelemzéssel megspékelt egészségügyi felhő, amely kimondottan fejlett képességeket kínál kórházaknak, egészségügyi dolgozóknak, illetve szervezeteknek. Az IBM kimondottan fókuszált arra, hogy már létező adatsilókat szerezzen meg és olvasszon össze, így a Truven felvásárlása után már mintegy 300 millió páciens adatai fölött szerzett ellenőrzést - természetesen az iparág szigorú adatvédelmi szabályaival összhangban.

Ahogy akkor hírt adtunk, a felvásárolt Truven már kimondottan jelentős szereplőnek számított, 2200 alkalmazottal és több száz millió páciens adataival. A kirúgási hullám elsősorban ezeket, a felvásárlás útján szerzett alkalmazottakat érinti, de régi IBM-esek is vannak az elbocsátottak között. A hírek szerint egyébként a hullám az IBM dallasi, clevelandi, denveri, Ann Arbor-béli és más fejlesztőközpontjait érinti.

Falba ütközött a Watson?

Az IBM az elmúlt években nagy tételben fogadott arra, hogy az adatelemzés számos iparágat (például az egészségügyet) forradalmasítani fogja, ezért rengeteg pénzt költött arra, hogy magát jól pozicionálja ezeken a területen. A bevételek azonban továbbra is jelképesek, és ami igazán aggasztó, a növekedési ütem is az: a cég "stratégiai imperatívuszai", amelyek a következő generációs IBM-et jelentenék, mindössze 10 százalékos növekedést mutattak fel az elmúlt 12 hónapban, az első negyedévben pedig az analitikai eszközök mindössze 4 (!) százalékos növekedést mutattak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Jelen állás szerint tehát rettenetesen mellélőtt a cég ezekkel a stratégiai vásárlásokkal, a piac még messze nem elég érett a fejlett technológiákhoz (ha az lesz valaha). Eközben pedig a sok ezer amerikai mérnök jelentős költségtényező - amelyet most elég látványosan megritkít a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról