Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 23. 11:30

Mostohagyerekek maradnak az Asus kínálatában a Radeonok

Az Nvidia partnerprogramjának megszűnése egyelőre nem hatotta meg a tajvani gyártót, egyelőre számkivetettek maradnak a Radeonok.

Az Asus megerősítette, hogy szeparált brand alatt maradnak az AMD Radeon GPU-kra épülő videokártyái. A tajvani vállalat erről azt követően beszélt, hogy a Twitteren feltűnt egy hamis AREZ account, amely fals információkat közölt az almárkáról, többek között például azt, hogy az hamarosan teljesen eltűnik. A hír első hallásra még logikusan hangzott, hisz bő két héttel ezelőtt az Nvidia megszüntette versenyellenesnek titulált, vitatott partnerprogramját, amely az Arez almárka életre hívását indokolta. Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek ellenére miért nem állítja vissza a régi rendet az Asus, ám a legyártott drága kártyákat vélhetően nem szeretné bezúzni a cég, ezért az AREZ még egy darabig biztosan a piacon marad.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nagy tajvani komponensgyártók (Asus, Gigabyte, MSI) szinte azonnal ráugrottak a GPP-re, vagyis az Nvidia tiszavirág életűnek bizonyult programjára. A legnagyobb szereplőnek számító Asus ezért már hetekkel ezelőtt elkezdte "megtisztítani" a bő egy évtizede piacon lévő, manapság igen népszerűnek számító ROG (Republic of Gamers) márkát a Radeonoktól. Az AMD GPU-kra épülő termékeknek egy szeparált brandet, az AREZ-t állította fel a cég, amelybe azóta összesen 27 videokártyát sorolt be. Hasonló módon járt el a két konkurens is. A Gigabyte kínálatából kikerültek az AORUS Radeonok, az MSI pedig épp a napokban jelentette be dedikált Radeon almárkáját, a MECH-t.

szarez

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az elsősorban a PC-piacból élő szereplőknek tehát látszólag tetszett az Nvidia ajánlata, a nagy PC-gyártók, vagyis a Dell, a HP, illetve a Lenovo azonban nem kért az ajánlatból. Ennek értelmében az Alienware, Omen, vagy Legion almárkákkal piacra kerülő gamer PC-kbe továbbra is kerülhettek volna Radeon GPU-k, beleértve a már említett Intel-AMD hibridet is. Azt nem tudni, hogy a felsorolt gyártók miért utasították el kvázi egyöntetűen a partnerprogramot, de nem lenne meglepő, hogyha az Intel állt volna a háttérben, amely a játékos gépek CPU-inak szinte kizárólagos beszállítója.

Mindezek ellenére nem zárható ki, hogy a tajvani gyártók igényeire egy egyedi szerződéssel reagált az Nvidia, amelynek keretein belül a másik fél vállalja az exkluzivitást prémium gamer márkájához. A GPP ugyanis csábító előnyökkel kecsegtetett, a nem hivatalos listán többek között jelentős mérnöki segítség, rajthoz választott partnerség, játékkuponok, eseti árleszállítások (akciók), illetve marketingtámogatás is szerepelt - volna. Amennyiben a Radeonok hosszabb távon is számkivetettek maradnak a szóban forgó gyártók kínálatában, úgy az Nvidia és a komponensgyártók jó eséllyel lepaktáltak egymással, amely kellemetlenül érintheti a GPU-piacon amúgy is gyengélkedő AMD-t.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.