:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 18. 13:40

Eddigi legnagyobb felvásárlására készül a PayPal

A vállalat 2,2 milliárd dollárért kebelezi be a PoS rendszerekben utazó svéd iZettle-t. Az akvirált céggel világszerte több százezer fizikai boltban szerzett jelenlétet a PayPal.

Történetének legnagyobb felvásárlására készül a PayPal, a vállalat nem kevesebb mint 2,2 milliárd dollárért tervezi bekebelezni az iZettle fizetési szolgáltatót, amely a fizikai boltok PoS termináljaihoz biztosít szoftvert. A cég komoly jelenléttel bír Európában és Latin Amerikában, rajta keresztül a PayPal jelentősen növelheti elérését a hagyományos üzletekben is.

A stockholmi székhelyű iZettle-t 2010-ben alapították, a cég egy sor termékkel igyekszik egyszerűbbé tenni a boltok mindennapjait, a kompakt, kisméretű, okostelefonnal vagy tablettel párosítható kártyaolvasóktól a PoS rendszereken át egészen a számlázószoftverekig, mindehhez pedig analitikai megoldásokat is párosít. A vállalat jelenleg 12 országban, összesen mintegy félmillió kereskedő fegyvertárában annak jelen. Ami a pénzügyi teljesítményt illeti, az iZettle 2018-ra 165 millió dolláros bevételt vetít előre, rendszerein keresztül pedig összesen mintegy 6 milliárd dollár értékű pénzforgalomra számít - ezzel együtt a hétéves cég még veszteséges, az idei első negyedévben 8,3 millió dollárral csúszott mínuszba. A várakozások szerint 2020-ra fordulhat termőre a vállalat.

ppiz

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felvásárlás elsősorban a kisvállalkozásokkal fonhatja szorosabbra az online fizetési óriás kapcsolatát, amelyek boltjaiban a partnerségen keresztül a PayPallel történő fizetés is elérhetővé válhat. A cég persze nem csak a bekebelezett vállalat infrastruktúráját használná ki, a kisvállalatokkal való kapcsolataira, tapasztalataira, digitális marketing képességeire is erősen épít majd. Az akvizíció lezárultával a PayPal kapásból 11 országban tehet majd lehetővé bolti fizetést is. A tervek szerint a felvásárlás végére az idei harmadik negyedévben kerülhet pont, ezt követően az iZettle a PayPal szárnyai alatt működik tovább, változatlanul jelenlegi operatív igazgatója, Jacob de Geer vezetésével.

Az iZettle egyébként alig néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy tőzsdére vonulna, akkor pedig az igazgató még kifejezetten arról beszélt, a vállalat nem gondolkozik felvásárlásban. A PayPalnek azonban úgy látszik gyorsan sikerült ennek ellenkezőjéről meggyőznie a svéd céget: de Geer a Bloomberg szerint a vállalat képviselőivel való találkozás után már úgy látta, az iZettle az új tulajdonos alatt is képes lesz számottevő növekedésre, és a két cég kultúrája is jól illeszkedik egymáshoz. A meggyőzésben persze az is komoly szerepet játszhatott, hogy a Recode információi szerint a PayPel a cég előrevetített tőzsdei értékelésének közel dupláját ajánlotta vételárként.

A lépés a riválisokkal való versenyben is fontos, hiszen például az ugyancsak bolti fizetéssel indító Square mára pénzküldő alkalmazással is rendelkezik, így a fizikai boltokban lévő kiterjedt jelenléte mellett a PayPal fő üzletágát is elkezdte fenyegetni. A felvásárlással a PayPal kiterjedt offline jelenlétre tehet szert, amire egy ideje már törekszik mind az Egyesült Államokban, mind Európában. Persze nem ez az első eset, hogy a cég a fizikai boltokba téved, különböző partnerségeken keresztül már eddig is lehetővé tette ezt a fajta fizetést, az Egyesült Királyságban például a Vodafone mobiltárca megoldásán keresztül a felhasználók a boltban okostelefonjukon keresztül is fizethetnek PayPal számlájukról. Az új szerzeménnyel a vállalat rákapcsol majd a terjeszkedésre, az iZettle eszközöket az eddigi piacok mellett többek között az Egyesült Államokban is elérhetővé teszi majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.