Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 17. 15:00

Bemutatkozott a OnePlus 6

A notch elől itt sincs menekvés, ár-érték arányban még mindig az egyik legerősebb az új csúcsmodell - és akár az Android P bétája is kipróbálható rajta.

Bemutatkozott az okostelefon-piac egyik ár-érték bajnokaként ismert OnePlus legújabb zászlóvivője, a OnePlus 6. A készülékkel a kínai BBK Electronics ernyője alatt dolgozó gyártó teljes vállszélességgel beállt az idén népszerű dizájntrendek mögé, az előlapot majdnem teljesen kitöltő kijelzővel, amelynek oldalsó szegélyeit szinte nullára borotválta. A perem csak alul vastagszik meg valamelyest, az okostelefon tetején pedig ott figyel az iPhone X által meghonosított, sok gyártó által pedig egyenesen házi feladatként értelmezett kijelzőbeugró vagy notch. Az előlaphoz hasonlóan a készülék hátoldalát is üveg borítja, szemben az előző generációk fémházával, utóbbi itt alumíniumkeretté zsugorodott. A vállalat ugyancsak a hátlapon, a függőlegesen elrendezett kameraduó alatt helyezte el az ujjlenyomat-olvasót is.

A OnePlus 6 egy tekintélyes, 6,28 hüvelykes AMOLED kijelzőt kapott, amely a notch-nak hála egészen 19:9-es képarányra nyúlik, felbontása pedig 1080x2280 pixel, 402 PPI-is pixelsűrűséggel. Emögött a 2018-ban a prémium kategóriában kötelezőnek mondható hardver dolgozik, azaz egy Qualcomm Snapdragon 845 chip, a teljesítményigényesebb feladatokhoz négy Kryo 385 Gold maggal 2,8 gigahertzen, illetve négy energiatakarékosabb Kryo 385 Silver maggal, amelyek 1,7 gigahertzen ketyegnek. A RAM-mal ugyanakkor még a csúcskategóriához mérten is bőkezű volt a gyártó, az okostelefon 128, illetve 256 gigabájt tárterülettel rendelkező verziói nem kevesebb mint 8 gigabájt memóriát kapnak, a 64 gigabájtos belső tárhelyhez pedig 6 gigabájt RAM dukál - a microSD kártyahely sajnos kimaradt a felhozatalból.

op601op602

A hátoldalon egy 16 és egy 20 megapixeles szenzort találunk, előbbihez optikai képstabilizáció is párosul, az előlapra pedig egy 16 megapixeles kamera jutott. A cég a hátlapi kamerapárostól az előző generációknál szebb képeket ígér gyenge fényviszonyok között - a valódi képességek persze majd csak az első gyakorlati tesztekkel derülnek majd ki. A gyártó legújabb készülékén is megtartotta a 3,5 milliméteres jacket az USB-C port mellett, így megkímélve a vásárlókat az átalakítóktól vagy a régi fülesek lecserélésétől, a telefonba továbbá egy 3300 mAh kapacitású akkut gyömöszölt - ezt viszont az üveg hátoldal ellenére sajnos továbbra sem tölthetjük vezeték nélkül.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A készülék Android 8.1 Oreo rendszerrel a fedélzetén debütál, természetesen a cégtől megismert saját Android-íz, az Oxygen OS formájában. Utóbbit a gyártó a frissen bevezetett notch-hoz is hozzáigazította, nem kell attól tartani, hogy a kijelzőbeugró belezavarna a felhasználói felületbe. Szoftveroldalon azt is érdemes megemlíteni, hogy a OnePlus 6 támogatja a Google soron következő legújabb mobil operációsrendszer-verziója, azaz az Android P bétáját, a kísérletező kedvűek tehát már ezt is kipróbálhatják a készüléken.

op603

A készülék háromféle színben lesz kapható, kétféle fekete, "Midnight Black" és "Mirror Black", illetve a "Pearl White" fantázianéven futó fehér kialakításban. A OnePlus 6 alapmodellje, 6 gigabájt RAM-mal és 64 gigabájt belső tárhellyel 519 eurós árcédulát kap, a 8 gigabájt memóriával és 128 gigabájtos tárterülettel szerelt kiadás 569 euróért lesz kapható, míg a 8 gigabájt RAM-ot és 256 gigabájt tárhelyet felvonultató csúcsverzióért 619 eurót kell majd kicsengetni - ez azonban még mindig számottevően olcsóbb, mint a prémium modellek akár ezer dollár felé is kacsintgató árazása. A OnePlus 6 május 22-től rendelhető meg.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.