Szerző: Habók Lilla

2018. május 16. 09:50

Információs portált indított a Facebook tizenéveseknek

Magyarul is elérhető a Facebook új Ifjúsági Portálja, amely az alapvető funkciókat és biztonsági beállításokat mutatja be a fiatalok nyelvén.

Kifejezetten a fiatal felhasználóinak készített a Facebook egy Ifjúsági Portált, amely mostantól kezdve 60 nyelven, köztük magyarul is elérhető. Az újonnan bejelentett oldal a tizenéveseknek segít eligazodni a közösségi óriás alapvető funkciói közt, valamint a biztonság és az adatvédelem témakörében is ad tanácsokat, amit egyébként más közösségi oldalakon is figyelembe lehet venni.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az Ifjúsági Portál két jól elkülöníthető részből áll, amelyből az egyik az "alapismereteket" tartalmazza, a másik pedig a tanácsokat és a kortársak leírásait, hogy "mit lehet kihozni" a közösségi oldalból. Az alapvető funkciók bemutatása közt szerepel, hogy például mit jelentenek a profilok, események, oldalak vagy csoportok, de itt jelenik még részletes leírással az is, hogy hogyan kell erős jelszavakat vagy kétfaktoros hitelesítést beállítani, hamis fiókokat jelenteni vagy éppen biztonsági ellenőrzést futtatni. Az adatvédelmi menüpont pedig bemutatja a listakészítést, az idővonalon a megjelölések áttekintését, a "megtekintés mint" funkciót és az adatvédelmi beállításokat. Mindez hasonlít a Facebook eddig is meglévő szabályzatához, csak éppen teljesen a fiatalok nyelvén és nekik tervezett animációkkal mutatja be a lehetőségeket.

A "tippek és források" aloldal már kevésbé szorosan a Facebook funkcióihoz kötődik, hanem inkább az online viselkedéshez. A tippek közt szerepel például, hogy gondolkozz 5 másodpercet mielőtt megszólalnál, soha ne hagyd nyitva az ajtót és gyakran cseréld a zárat, illetve ne adj ki személyes adatokat ismeretleneknek. A tiltások mellett pedig a lehetőségek is megjelennek szintén tizenévesek blogbejegyzéseiben, akik valamilyen saját kezdeményezésüket mutatják be, például egy dél-afrikai 16 éves hogyan mozgósít a diszkrimináció ellen Facebookon és Instagramon. A vállalat olyan történeteket választott, amelyek támogatják a közösségi oldalon megjelenő "jelentőségteljes beszélgetéseket" is.

facebook_ifjusagi_portal

A közösségi oldal a továbbiakban is gyarapodó felhasználói bázisra törekszik, és ahogy év eleje hangoztatja, emellett a kiegyensúlyozott használatot (jóllétet) szeretné elérni. A fiatalabb korosztály ugyan már egy ideje inkább más közösségi oldalakat keres a szülőknek és nagyszülőknek is helyet adó Facebook helyett, és a közelmúlt botrányai is érintették a reputációját, de a vállalatnak továbbra is szüksége van a tizenévesek oldalon tartására és új felhasználók bevonzására. Úgyhogy az új Ifjúsági Portálon kifejezetten a tizenéveseknek szóló Facebook használati tippek jelennek meg, a fiataloknak szóló tanácsokkal, sokkal közérthetőbb módon mint a szabályzatokban, és mellettük olyan adatvédelmi tippek is olvashatók, ami segíthet megelőzni egy következő Cambridge Analytica botrányt. Mindemellett azonban ez csak egy ifjúsági információs portál, amivel nem változott a szabályzat és új adatvédelmi funkciók sem jöttek létre.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 13:02

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.