Szerző: Habók Lilla

2018. május 16. 09:50

Információs portált indított a Facebook tizenéveseknek

Magyarul is elérhető a Facebook új Ifjúsági Portálja, amely az alapvető funkciókat és biztonsági beállításokat mutatja be a fiatalok nyelvén.

Kifejezetten a fiatal felhasználóinak készített a Facebook egy Ifjúsági Portált, amely mostantól kezdve 60 nyelven, köztük magyarul is elérhető. Az újonnan bejelentett oldal a tizenéveseknek segít eligazodni a közösségi óriás alapvető funkciói közt, valamint a biztonság és az adatvédelem témakörében is ad tanácsokat, amit egyébként más közösségi oldalakon is figyelembe lehet venni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Ifjúsági Portál két jól elkülöníthető részből áll, amelyből az egyik az "alapismereteket" tartalmazza, a másik pedig a tanácsokat és a kortársak leírásait, hogy "mit lehet kihozni" a közösségi oldalból. Az alapvető funkciók bemutatása közt szerepel, hogy például mit jelentenek a profilok, események, oldalak vagy csoportok, de itt jelenik még részletes leírással az is, hogy hogyan kell erős jelszavakat vagy kétfaktoros hitelesítést beállítani, hamis fiókokat jelenteni vagy éppen biztonsági ellenőrzést futtatni. Az adatvédelmi menüpont pedig bemutatja a listakészítést, az idővonalon a megjelölések áttekintését, a "megtekintés mint" funkciót és az adatvédelmi beállításokat. Mindez hasonlít a Facebook eddig is meglévő szabályzatához, csak éppen teljesen a fiatalok nyelvén és nekik tervezett animációkkal mutatja be a lehetőségeket.

A "tippek és források" aloldal már kevésbé szorosan a Facebook funkcióihoz kötődik, hanem inkább az online viselkedéshez. A tippek közt szerepel például, hogy gondolkozz 5 másodpercet mielőtt megszólalnál, soha ne hagyd nyitva az ajtót és gyakran cseréld a zárat, illetve ne adj ki személyes adatokat ismeretleneknek. A tiltások mellett pedig a lehetőségek is megjelennek szintén tizenévesek blogbejegyzéseiben, akik valamilyen saját kezdeményezésüket mutatják be, például egy dél-afrikai 16 éves hogyan mozgósít a diszkrimináció ellen Facebookon és Instagramon. A vállalat olyan történeteket választott, amelyek támogatják a közösségi oldalon megjelenő "jelentőségteljes beszélgetéseket" is.

facebook_ifjusagi_portal

A közösségi oldal a továbbiakban is gyarapodó felhasználói bázisra törekszik, és ahogy év eleje hangoztatja, emellett a kiegyensúlyozott használatot (jóllétet) szeretné elérni. A fiatalabb korosztály ugyan már egy ideje inkább más közösségi oldalakat keres a szülőknek és nagyszülőknek is helyet adó Facebook helyett, és a közelmúlt botrányai is érintették a reputációját, de a vállalatnak továbbra is szüksége van a tizenévesek oldalon tartására és új felhasználók bevonzására. Úgyhogy az új Ifjúsági Portálon kifejezetten a tizenéveseknek szóló Facebook használati tippek jelennek meg, a fiataloknak szóló tanácsokkal, sokkal közérthetőbb módon mint a szabályzatokban, és mellettük olyan adatvédelmi tippek is olvashatók, ami segíthet megelőzni egy következő Cambridge Analytica botrányt. Mindemellett azonban ez csak egy ifjúsági információs portál, amivel nem változott a szabályzat és új adatvédelmi funkciók sem jöttek létre.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.