Szerző: Gálffy Csaba

2018. május 15. 15:18

Gyártófüggetlen lehet a mesh Wi-Fi

Ma már az is nagy szó, ha egy gyártó különböző modelljei hajlandóak mesh hálózatba rendeződni. A Wi-Fi szabvány kiterjesztéseként érkező EasyMesh ennél többet szeretne elérni, teljesen gyártófüggetlen szabványként hozni össze a különböző termékeket egységes hálózatba.

 Új szabvánnyal és minősítési programmal jelentkezik a Wi-Fi Alliance, a hipernépszerű rádiós szabványt felügyelő iparági testület. Az EasyMesh névre keresztelt program célja kiszabadítani a mesh Wi-Fi-t a jelenlegi, gyártóspecifikus (sőt: leginkább modellspecifikus) béklyóból és ahogy az "igazi" Wi-Fi-t, ezt is teljesen iparági szabványos alapokra helyezni. Ahogy említettük az EasyMesh márkához minősítési program is tartozik, vagyis a gyártók által a plecsnire felterjesztett modelleket a Wi-Fi Alliance szakértői bevizsgálják, és ha megfelel az elvárásoknak, akkor viselheti a kompatibilitást jelző logót.

Gyártófüggetlen mesh?

Az elmúlt években a mesh hálózatok kavarták fel a Wi-Fi routerek piacának állóvizét. A technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy (a felhasználó szempontjából) egyszerűen lefedjen jó minőségű Wi-Fi kapcsolattal egy nagyobb, akár többszintes családi házat is. Ez híresen nehéz (gyakorlatilag megoldhatatlan) feladat egyetlen hozzáférési pont (access point) használatával, a több AP-t használó hálózatok bevetése pedig legtöbbször szakembert igényel, különösen ha jól optimalizált lefedettség a cél.

A mesh hálózatok pont attól vonzóak a vásárlók számára, hogy roppant egyszerűen, minimális erőfeszítéssel építhetőek ki, elegendő csak néhány AP-t elektromos hálózatra kapcsolni, a többit pedig elvégzi a szoftver. Az önoptimalizálásnak része, hogy az AP-k közötti gerinchálózatról már a beépített algoritmus dönt, de arról is, hogy az egyes klienseket éppen melyik AP-nek érdemes kiszolgálnia. A hálózat ráadásul mindezt dinamikusan tudja kezelni, így a hirtelen megnövekedő terhelésre is tud reagálni, az ideiglenesen gyengülő kapcsolatok esetén pedig át tudja rendezni a gerinchálózatot.

A problémát az jelentette eddig, hogy a Wi-Fi szabványcsalád nem tartalmaz arra vonatkozó szabványokat, hogy egy ilyen önrendező hálózatnak hogyan kellene működnie. A gyártók így házon belül fejlesztettek ehhez szükséges protokollokat és szoftvereket, saját belátások szerint - ennek eredménye pedig az volt, hogy jellemzően egy gyártó egyetlen modelljéből kellett hálózatot építeni, már az is ritkaságnak számít, hogy az Asus lehetővé tette, hogy különböző típusokat lehet keverni a hálózaton belül.

easymesh1

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezen igyekszik változtatni az EasyMesh, amely nyílt szabványként működik és a mesh hálózatok működésére vonatkozó protokollokkal egészíti ki a Wi-Fi szabványcsaládot. Ennek megfelelően van már protokoll arra, hogy az AP-knek hogyan kell kommunikálniuk a hálózat felépítésekor, hogyan határozzák meg, hogy melyik egység látja el a vezérlő (controller) szerepet, hogyan kell a belső "gerinchálózatot" optimalizálni, vagy éppen a klienseket átadni AP-k között.

Az EasyMesh nagy ígérete, hogy a jövőben tetszőleges gyártóktól származó AP-ket vegyíthetünk az otthoni hálózatban, azok a közös protokolloknak hála együtt fognak működni. Ez persze nem zárja ki, hogy az egy gyártótól származó eszközök ennél jobbak lesznek együtt, egy alap szintű kooperációt viszont már garantál. Az EasyMesh (hivatalosan, egyelőre) nem is kompatibilis a gyártók egyedi megoldásaival, az IEEE 1905.1-et viszont magában foglalja.

Érdekes lesz látni, hogy a nagy gyártók hogyan viszonyulnak az új szabványhoz. A mesh hálózatok ugyanis ragyogó lehetőséget teremtettek arra, hogy csomagban akár 3-5 AP-t is értékesíteni lehessen, ráadásul úgy, hogy a régieket gyakorlatilag kukába kell dobni (hiszen nem működnek az új generációs egységekkel). Az EasyMesh-támogatás ezt az új igényt letörheti, ráadásul a csípős árú pakkok helyett jöhetnek majd a filléres egységekből összerakott hálózatok is.

A szabványt egyelőre gyártók nem is támogatják nyilvánosan, a Wi-Fi Alliance is csak a chipgyártókat (Intelt, Broadcomot, Marvellt, Qualcommot, Quantennát, MediaTeket) tudta az ilyenkor szokásos hurrá-hurrá nyilatkozatok kiadására rávenni. A támogatók között van viszont néhány nagy internetszolgáltató, mint a Liberty Global és a szolgáltatói dobozokat szállító Arris.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról