Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 11. 14:10

Megnyílnak a fejlesztők előtt a Google Photos képességei

Indul a Google Photos partnerprogram, a keresőóriás béta API-ja már szabad préda.

A külső alkalmazások fejlesztői számára is megnyitja Photos szolgáltatását a Google: a keresőóriás elindította Google Photos partnerprogramját, amelynek keretei között egy sor eszközt és API-t biztosít, hogy a felhős galéria-app képességeit saját termékeikbe is eljuttathassák.

Ehhez már elérhető a Google Photos Library API, amellyel az adott appból is elérhetővé tehetők a felhasználók online tárolt fényképei. Egy REST API-ról van szó, amellyel letölthetők vagy meg is oszthatók a kiválasztott képek az egyes alkalmazásokból, továbbá a Google szolgáltatásának jól ismert képességei is elérhetővé válnak azokban. Ilyen a kontextusalapú keresés, azaz lehetőség van a fényképek tartalma, a készítés ideje, vagy akár más tulajdonságai, mint a leírás vagy épp formátuma alapján keresni a fotókra. Mindezek mellett az eszköz az albumok rendszerezését és megosztását is lehetővé teszi.

googphotpartner

Ott leszel?

Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

Ott leszel? Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

A megoldás nagy előnye, hogy a fejlesztőnek nem kell saját magának gondoskodnia a háttérinfrastruktúráról vagy épp a tárhelyről, a tartalmak egyszerűen a Google Photosban tárolódnak. A termék védjegyének számító gépi tanulási képességek is testreszabhatók, azokkal a fentieken túl igény szerint beállíthat a fejlesztő különböző tartalomkategóriákat, a böngészés megkönnyítésére.

A cég blogbejegyzése szerint az API-t már most több nagy partnere is használja, mint a HP, a TimeHop, a NixPlay vagy a Xero. Utóbbi számlázószoftveréről lehet ismerős, amely a Photos képességeivel felfegyverkezve hamarosan képes lesz automatikusan beazonosítani és a megfelelő helyen eltárolni a nyomtatott számlákat, arról a felhasználónak elég lesz egy fotót készítenie. A Nixplay digitális képkeretekben utazik, amelyek az új API-n keresztül a Google Photosban tárolt képeket is képesek lesznek megjeleníteni. A fénykép-digitalizációval foglalkozó Legacy Republic esetében is kézen fekvő az API használata, a cég a beszkennelt képeket rögtön az ügyfél Photos albumjaiba tudja továbbítani.

A Google Photos Library API első körben a cégtől jól ismert Developer Preview címke alatt élesedik, azt már most bárki kipróbálhatja és elkezdheti annak tesztelését saját termékein. A vállalat már megnyitotta a jelentkezést a partnerprogramba, amelyhez szokás szerint részletes technikai dokumentációt is ad.

a címlapról