Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 11. 09:30

Frissítette tárolós termékpalettáját a NetApp

A vasak mellett a szoftver is fejlődött, amely így már teljes körű NVMe támogatást nyújt.

Részben megújította tárolós termékpalettáját a NetApp. A vállalat kvázi mindenen átívelő frissítése a tárolók mellett az azokon futó operációs rendszert is érinti, a bejelentések között pedig már a GCP, azaz a Google publikus felhőjének támogatása is szerepel. A fejlesztések között első helyen szerepel az FC-NVMe, vagyis az Fibre Channel-based NVMe-over-Fabrics támogatása, amellyel a komplett tárolórendszerre kiterjeszthető az NVMe támogatás.

A NetApp két új all-flash tárolót mutatott be, amelyek a paletta két végére érkeztek. Az AFF A800 jelenti az új abszolút csúcsot, a tároló nyers kapacitása ugyanis a legfeljebb 2880 darab NVMe SSD-nek hála 79 petabájtig skálázható. Ez effektív, deduplikált kapacitás esetében maximum 258 petabájtos felhasználható tárhelyet nyújthat, amit legfeljebb 15,36 terabájt memóriával lehet társítani. Utóbbi az A700(s)-hez képest 25 százalékkal magasabb értéket jelent, amivel együtt a tároló legfeljebb 1,3 millió IOPS-ra képes 500 mikroszekundum alatti késleltetés mellett. Érdekesség, hogy a tároló fejlesztésében az Nvidia keze is benne volt, a lineárisan skálázódó tárolót ugyanis a GPU-iról elhíresült tervezőcég csúcs Tesla kártyáinak gépi tanulásos végrehajtási tempójához igazította a NetApp.

NetApp-AFF_A800

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ezzel szemben az AFF 220 a kínálat másik végén található. A belépőszintű all-flash tároló 1728 darab NVMe SSD-t támogat 48,3 petabájt összkapacitásig, amely deduplikációval 193,3 petabájtig tornászható fel. A kvázi előd A200-hoz képest ez számottevő előrelépést jelent, az ugyanis legfeljebb 576 darab SSD-jével 8,8/34,7 petabájtig skálázódott, a memória kapacitása pedig csupán 256 gigabájt lehetett az A220 768 gigabájtjával szemben. A kapacitás mellett tempóban is előrelépett az A220, amely a gyártó szerint 30 százalékkal gyorsabb elődjénél. Ugyancsak előrelépés, hogy az újdonság a paletta többi tagjához hasonlóan 2-től 24 node-ig skálázódik NAS scale-out, 2-től 12-ig pedig SAN scale-out kiépítésben.

Friss ONTAP

A hardverek mellett a szoftveres részen is javított a NetApp, a cég ugyanis az új tárolókkal párhuzamosan kiadta az ONTAP rendszer 9.4-es verzióját. Ennek legnagyobb újítása a már említett FC-NVMe, vagyis az NVMe Fibre Channelen keresztüli támogatása. Ezzel a komplett tárolórendszeren átívelő NVMe támogatás alakítható ki, a gazdagép a hálózaton található egyes tárolókat közvetlenül az NVMe protokollban leírt parancsokkal tudja vezérleni. Az NVMe-t már kifejezetten a flash-alapú SSD-khez tervezték, amelynek hála alacsonyabb processzorterhelést, kisebb késleltetést, illetve nagyobb átviteli sebességet lehet elérni, az FC-NVMe-nek hála már akár hálózaton keresztül is. A NetApp szerint ezzel akár 60 százalékkal is növelhető a rendszer teljesítménykapacitása, a válaszidő pedig a felére csökkenthető. A lehetőséghez a tárolós OS 9.4-es verzióján túl a Brocade 6. generációs switch-ei is kellenek.

A friss ONTAP az NVMe támogatás kiterjesztésén túl immár az akkár 30 terabájtos SSD-ket is támogatja. Emellett megjelent a multi-channel SMB lehetősége, illetve a publikus felhő integráció lehetősége is bővült. Ez utóbbinak hála a on-premise tárolt ritkán használ adatok (cold data) egyszerűen mozgathatóak a felhőbe vagy object storage-ra. Végül, de nem utolsó sorban bővült a támogatott publikus felhők tárháza, így az Azure és az AWS mellett a GCP, azaz a Google Cloud Platformja is bedrótozható a NetApp tárolóiba.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról