Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 11. 09:30

Frissítette tárolós termékpalettáját a NetApp

A vasak mellett a szoftver is fejlődött, amely így már teljes körű NVMe támogatást nyújt.

Részben megújította tárolós termékpalettáját a NetApp. A vállalat kvázi mindenen átívelő frissítése a tárolók mellett az azokon futó operációs rendszert is érinti, a bejelentések között pedig már a GCP, azaz a Google publikus felhőjének támogatása is szerepel. A fejlesztések között első helyen szerepel az FC-NVMe, vagyis az Fibre Channel-based NVMe-over-Fabrics támogatása, amellyel a komplett tárolórendszerre kiterjeszthető az NVMe támogatás.

A NetApp két új all-flash tárolót mutatott be, amelyek a paletta két végére érkeztek. Az AFF A800 jelenti az új abszolút csúcsot, a tároló nyers kapacitása ugyanis a legfeljebb 2880 darab NVMe SSD-nek hála 79 petabájtig skálázható. Ez effektív, deduplikált kapacitás esetében maximum 258 petabájtos felhasználható tárhelyet nyújthat, amit legfeljebb 15,36 terabájt memóriával lehet társítani. Utóbbi az A700(s)-hez képest 25 százalékkal magasabb értéket jelent, amivel együtt a tároló legfeljebb 1,3 millió IOPS-ra képes 500 mikroszekundum alatti késleltetés mellett. Érdekesség, hogy a tároló fejlesztésében az Nvidia keze is benne volt, a lineárisan skálázódó tárolót ugyanis a GPU-iról elhíresült tervezőcég csúcs Tesla kártyáinak gépi tanulásos végrehajtási tempójához igazította a NetApp.

NetApp-AFF_A800

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel szemben az AFF 220 a kínálat másik végén található. A belépőszintű all-flash tároló 1728 darab NVMe SSD-t támogat 48,3 petabájt összkapacitásig, amely deduplikációval 193,3 petabájtig tornászható fel. A kvázi előd A200-hoz képest ez számottevő előrelépést jelent, az ugyanis legfeljebb 576 darab SSD-jével 8,8/34,7 petabájtig skálázódott, a memória kapacitása pedig csupán 256 gigabájt lehetett az A220 768 gigabájtjával szemben. A kapacitás mellett tempóban is előrelépett az A220, amely a gyártó szerint 30 százalékkal gyorsabb elődjénél. Ugyancsak előrelépés, hogy az újdonság a paletta többi tagjához hasonlóan 2-től 24 node-ig skálázódik NAS scale-out, 2-től 12-ig pedig SAN scale-out kiépítésben.

Friss ONTAP

A hardverek mellett a szoftveres részen is javított a NetApp, a cég ugyanis az új tárolókkal párhuzamosan kiadta az ONTAP rendszer 9.4-es verzióját. Ennek legnagyobb újítása a már említett FC-NVMe, vagyis az NVMe Fibre Channelen keresztüli támogatása. Ezzel a komplett tárolórendszeren átívelő NVMe támogatás alakítható ki, a gazdagép a hálózaton található egyes tárolókat közvetlenül az NVMe protokollban leírt parancsokkal tudja vezérleni. Az NVMe-t már kifejezetten a flash-alapú SSD-khez tervezték, amelynek hála alacsonyabb processzorterhelést, kisebb késleltetést, illetve nagyobb átviteli sebességet lehet elérni, az FC-NVMe-nek hála már akár hálózaton keresztül is. A NetApp szerint ezzel akár 60 százalékkal is növelhető a rendszer teljesítménykapacitása, a válaszidő pedig a felére csökkenthető. A lehetőséghez a tárolós OS 9.4-es verzióján túl a Brocade 6. generációs switch-ei is kellenek.

A friss ONTAP az NVMe támogatás kiterjesztésén túl immár az akkár 30 terabájtos SSD-ket is támogatja. Emellett megjelent a multi-channel SMB lehetősége, illetve a publikus felhő integráció lehetősége is bővült. Ez utóbbinak hála a on-premise tárolt ritkán használ adatok (cold data) egyszerűen mozgathatóak a felhőbe vagy object storage-ra. Végül, de nem utolsó sorban bővült a támogatott publikus felhők tárháza, így az Azure és az AWS mellett a GCP, azaz a Google Cloud Platformja is bedrótozható a NetApp tárolóiba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról