Szerző: Gálffy Csaba

2018. április 23. 17:07

A Samsung a félvezetőgyártás királya

Az emberiség tavaly közel 75 milliárd dollárral költött többet félvezetőkre, mint 2016-ban - hangzik a Gartner friss kutatásának legütősebb pontja. A vezető a Samsung, de minden memóriás gyártó hatalmasat lépett előre.

Egyetlen év alatt 21,6 százalékkal nőtt a félvezetős költés, a Gartner szerint a gyártók összbevétele a 2016-os 346 milliárd dollárról egészen hihetetlen magasságba, 420 milliárd dollárra ugrott. Ahogy az elmúlt hónapok hasonló jelentéseiből már mindenki számára világos lehet, a piacot a NAND és DRAM húzta meg, a kétféle memória ára továbbra is az egekben, ráadásul még hosszú időnek kell eltelnie, míg a termelés és a kereslet egyensúlyba kerülhet.

A piacvezető a Samsung, a dél-koreai gyártó ugyan gyárt alkalmazásprocesszorokat és más félvezetőket is, igazán nagy játékosnak pont a NAND és a DRAM piacán számít. Ennek megfelelően a cég 49,3 (!) százalékkal emelte bevételét, amely így 40 milliárdról közel 60 milliárdra ugrott - a piac növekedésének több, mint negyede közvetlenül a gyártónál landolt.

A második helyre csúszott vissza az Intel, a nagy tételben a CPU-kra fogadó cég nem tudta elérni a memóriagyártók növekedési ütemét, így mindössze 8,6 százalékpontos növekedést tud felmutatni, picivel lemarad így a Samsung mögött 59 milliárdos bevételével. Ezzel az Intel 25 év után szorul le a félvezetőpiac csúcsáról egy teljes naptári évet tekintve, ami legalábbis jelzésértékű mérföldkő.

felvez

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A dobogó harmadik foka már újra memóriás cégé, az SK Hynix egészen lenyűgöző évet zárt, 14,6 milliárdról egészen 26,4 milliárdig szárnyaltak az értékesítések, ezzel 79,6 százalékos növekedési ütemet ért el a vállalat. Szorosan nyomában a Micron, nagyon hasonló számokkal, a tavaly bemutatott 22,9 milliárd dollár 71,1 százalékos növekedésnek felel meg. Szintén elképesztő teljesítményt ért el a Western Digital (a SanDisk felvásárlással vált félvezetőgyártóvá), 119 százalékos növekedése alapján könnyű belőni: memóriát gyárt.

A Qualcomm, a Broadcom és a Texas Instruments nem erős a memóriagyártásban, nem is nőttek nagyot tavaly: a gyártók rendre 16,1 milliárd, 15,4 milliárd és 13,5 milliárdos forgalmat értek el félvezetőgyártással, ami 4-16 százalékos növekedésre volt jó. A leggyengébben a Qualcomm muzsikált, a cégnek szokatlanul kevés babér termett tavaly.

Idén tart még a buli

A Gartner meglehetősen szigorúan figyelmeztet: a memóriapiac jelenlegi árai fenntarthatatlanok és hamarosan, néhány negyedéven belül megroppannak, ez valószínűleg 2019 végén esélyes. A most elért előnyök akkor szépen elpárolognak majd, és ugyan a lecsapódó készpénz nem válik köddé, a gyártóknak (és a befektetőknek) nem érdemes hosszú távon ekkora forgalommal tervezni.

A tavalyi növekedést egyébként szinte egészében a memóriák adták, ez a szegmens nőtt 50 milliárd dollárral 130 milliárdra. Ehhez képest a nem-memória félvezetők csak 24,8 milliárd dollárral nőttek, 290 milliárdra, ezt a növekedést pedig az ipari és az autós szegmensek hajtották, amelyek a félvezetőgyártás nem hagyományos felvevő piacai.

a címlapról